Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

4.9

MTB-resa i Picos de Europa - upplev det okända Norra Spanien

MTB-resa i Picos de Europa - upplev det okända Norra Spanien

En självguidad cykelresa genom Picos de Europas vackraste områden - en tur för äventyrslystna mountainbikers och naturälskare.

Spain is More erbjuder denna fantastiska cykelresa för något erfarna utövare av mountainbike (MTB). Denna cykelresa har tagits fram i samarbete med en mycket kunnig och tidigare semi-professionell mountainbiker, som känner till dessa berg som sin egen byxficka. Detta kommer göra denna resa till en upplevelse utöver det vanliga.

"

Resan är idealisk för äventyrslystna

och naturälskande mountainbikers, som vill njuta av

småskaliga upplevelser i sagolik miljö.

"

Cykelturen är individuell, självguidad och inkluderar uthyrning av profesionella Mountainbikes (se bild nedan). Turen går igenom den nordöstra delan av provinsen León och i Picos de Europabergen.

Resan är ideallisk för äventyrslystna och naturälskade mountainbikers som vill njuta av småskaliga upplevelser i sagolik miljö. De varierande landskapen, den rika floran och faunan, djurlivet, historien och den naturnära gastronomin garanterar en minnesrik semester.

DU  behöver inte vara expert men inte heller nybörjare för att njuta av och genomföra denna resa. Ofta kräver terrängen en viss portion teknik och när man färdas genom bergen måste man vara inställd på att turen är fysiskt utmanande. Det finns dock några alternativa vägar om programmet skulle visa sig vara för ansträngande. Rutten ligger på mellannivå, så alla (!) som har lite mountainbike-erfarenhet kan klara resan av njuta av den fullt ut.

Man färdas på egen hand, men med GPS, 24/7 servicenummer, nationalparkstillstånd, detaljerande kartor, m.m.

Utöver den storslagna naturen är området en “skattkammare” av gastronomiska specialiteter som exporteras till hela Spanien. Några av Spaniens bästa ostar, chorizos och det bästa ox-köttet kommer just härifrån.

Cykelturen har sin start- och slutpunkt i byn Cistierna. Rutten är cirkulär, självguidad, ca. 220 km lång där totalt 6500 höjdmeter tas under fem etapper. Övernattar gör du på mysiga och rustika landsbygdshotell, där middagen är inkluderad. En bit av rutten är asfalterad (mindre än 15%) och går på landsvägar eller små vägar, aldrig med mycket trafik. Men rutten löper också ofta längs mindre sekundära vägar där man ta sig fram snabbare om cykelleden skulle visa sig vara för svår. Man är långt ifrån motorvägar, ljud och oväsen. Tystnaden bryts som regel bara av kossors råmande, ljuvligt fågelkvitter och porlande bäckar.

Ditt bagage transporteras från hotell till hotell på cykeldagarna, och under hela cykelresan ingår halvpension.

Trygghet är A och O! Du är i säkra händer. Vår guide som bor i området kan alltid nås, om det mot förmodan skulle bli nödvändigt. Varje kväll kontrollerar vi att du nått fram till dagens slutmål.

Våra cyklar är av det högkvalitativa märket Stance och levereras alltid i tipp topp-skick. Om du önskar att ta med dig din egen cykel så är det också ett alternativ: 

Stance Bicycle Picos de Europa

Då detta är en individuell tur, är det som utgångspunkt möjligt med avresa alla dagar. Eftersom hotellen är relativt få och det är begränsad tillgång på cyklar i nationalparken Picos de Europa kan det under enstaka dagar inte vara möjligt. Fråga oss efter dina önskande avfärdsdatum, så återkommer vi inom kort. Turen är möjlig från slutet av maj till oktober.

Klicka på knappen "Boka nu" till höger eller kontakta oss för att få ett reseförslag. Eller ring (+46) 844 68 10 14. Vi ser fram emot att höra från dig.

OBS: Resan är också möjlig som en privat gruppresa. Ring eller mejla för ett reseförslag.

 

Rabatt

 • Från 13500 SEK/pers.
 • 218 Km
 • 8 dagar / 7 nätter
Inkluderar

Från 13.500 SEK/pers.Per person i dubbelrum

Enkelrumstillägg: 2.700 SEK

Inkluderar
 1. Flyg t/r Stockholm/Köpenhamn/Göteborg - Madrid.
 2. Transport Madrid - Léon, León - Madrid.
 3. 2 övernattningar i León på ett charmigt hotell i centrum.
 4. 5 övernattningar i Picos de Europa.
 5. 4 middagar på mysiga restauranger.
 6. Transport León till Cistierna där cykelturen startar.
 7. Transport från Cistierna till León.
 8. Uthyrning av fullt utrustade Mountainbikes.
 9. Transport av bagaget på cykeldagarna.
 10. Cykelservice och hjälp.
 11. Tillstånd att cykla i nationalparken Picos de Europa.
 12. Försäkring för cykelaktiviteten.
 13. En personlig, digital guidebok med all nödvändig information för denna resa. Karta över staden León, kartor över cykeletapperna, m.m.
 14. En gift bag med gastronomiska produkter typiska för området.
 15. Professionell cykeltröja som man kan ta med sig hem.

OBS! Uthyrning av cykelhjälm ingår inte i resans pris!

Valfritt
 1. Extra dagar. Gör din semester längre! Lägg till dagar i Madrid, León, Picos de Europa eller på någon annan plats i Norra Spanien. Vänligen säg till så hjälper vi dig.
Detaljerad resplan
Detaljerad resplan (Visa alla dagar )
Dag 1: Ankomst till León

Ankomst till León med höghastighetståg från Madrid. Övernattar gör du på ett mysigt och vackert hotell i den historiska gamla stadskärnan, därifrån det är enkelt att uppleva allt som Leóns omgivande kullerstensgators erbjuder.

León är en gammal romersk huvudstad, och det romerska arvet går att se överallt - särskilt på grund av stadsmuren som finns på samma plats som för 2000 år sedan.

León har ett stort antal monument som skulle göra vilken större stad som helst avundsjuk. Det är svårt att sluta häpnas över den mäktiga katedralen, som är en av Spaniens vackraste och största. Man bör dessutom besöka kyrkan San Isidoro och det gamla pilgrimssjukhuset San Marcos, som nu är ett lyxigt Parador-hotell. Gå gärna vilse i Barrio Húmedo, den antika stadsdelen fylld av härliga tapasbarer, folkliv och rörelse. I år, 2018, har León blivit utnämnt till "La Capital Española de la Gastonomia", den spanska huvudstaden av gastronomi. Ytterligare en orsak att besöka León, som ofta lyckas charmiga även den mest svårflörtade. En perfekt start på resan!

Dag 2: Cistierna

Förmiddagen spenderas på egen hand i León. På eftermiddagen transporteras du till den lilla byn Cistierna (ca. 1 timmes). Cistierna ligger vid  "porten" till Picos de Europa-bergen - härefter blir byarna blir allt mindre, trafiken nästan obefintlig och framför dig kan du få en försmak på vad de kommande dagarna har att erbjuda.

Cistierna besöks inte av många utländska turister. Det är inte så konstigt, eftersom byn turist-mässigt inte har så mycket att erbjuda. Dock får man en unik erfarenhet av att befinna sig på en plats i Spanien som väldigt få upplever. Precis så kommer det att vara de närmaste dagarna... och det är vad som gör denna resan så fantastisk.

Efter inkvartering på hotellet är det dags för en kort briefing, här får du all information och cykeln levereras så att allt är klart för cykelturen som drar igång dagen därpå.

Middag i Cistierna, inkluderad i priset.

Dag 3: - 1. cykeldagen - 32 km.

Redo för den första mountainbike-etappen i Picos de Europa?

Du har fått professionell hjälp till att ställa in cykeln korrekt. Allt är som det borde vara, och du rullar nu ut på denna fantastiska bergscykeltur i Picos de Europa. Den första etappen är relativt kort, ca. 32 km, den är inte för svårt, inte för lätt. Ett fint exempel på vad de närmaste dagarna erbjuder. Efter några kilometer börjar man bli "acklimatiserad" och märka att man verkligen är ute på en speciell resa. Dagen ger ett bra intryck av den omgivande lantliga miljön - och terrängen som väntar.

Under dagen kommer man bland annat till Sabero där man kan besöka järnvägs- och gruvmuseet. Området är genomborrat av gruvor där man huvudsakligen grävt efter kol, men också andra mineraler. Museet är värt ett besök och ger en intressant inblick i områdets historia. Etappen har två lite större stigningar innan man slutligen når upp till byn där det mysiga hotellet väntar.

Avstånd: 32,50 km

 • Max. höjd: 1.306 m
 • Min. höjd: 926 m
 • Höjdskillnad början/slut av dagen: 82 m
 • Max. höjdskillnad under dagen: 380 m
 • Höjdmeter akumulerade: 1,068 m
 • Max. lutning: 26.90%
Dag 4: - 2. cykeldagen - 56 km.

Dagen är något längre än gårdagen, med flera upp- och nedförsbackar. Idag anländer du till nationalparken Picos de Europa. Innan resan har vi på dina vägar ansökt om tillstånd för att cykla i nationalparken, och innan du påbörjar resan, skriver du under på att följa några enkla (och helt normala) normer för beteende, såsom att inte slänga sopor i naturen, övernatta i det fria, hålla sig till markerade stigar etc. Parkens regler måste följas för att skydda den känsliga miljön, och man måste ha tillståndet med sig.

Ek- och bokskog, blommande ängar, spetsiga berg, kor och många andra djur kommer att beskådas under dagen. Idag cyklar man en liten bit på asfalt vilket kanske är välkomnande för armar och ben efter ett par stigningar de senaste dagarna. Dagens färd slutar i en liten mysig och isolerad bergsby, där det känns som man kommit till en annan värld. Mer vackert och genuint kan det inte bli!

Middag inkluderad. 

 • Avstånd: 56,63 km
 • Max. höjd: 1564 m
 • Min. höjd: 690 m
 • Höjdskillnad början/slut av dagen: -103 m
 • Max. höjdskillnad under dagen: 874 m
 • Höjdmeter akumulerade: 1763 m
 • Max. lutning: 27.27%
Dag 5: - 3. cykeldagen - 54 km.

En dag där det går utför mycket. Landskapen är fortsatt spektakulära eftersom du befinner dig i Picos de Europa, under dagen kan man göra många stopp för att ta bilder och njuta av miljön. Små stigningar följs av långa nedförsbackar till du når den pittoreska byn Posada de Valdeón. Dagens sista stigning går i en frodig ek- och bokskog till Pandenraves, sedan rullar du glatt ner till dagens slutmål: Boca de Huérgano. Tack vare den vackra och omväxlande naturen känns dagens etapp betydligt kortare än den faktiskt är.

Middag inkluderad.

 • Avstånd: 53,88 km
 • Max. höjd: 1557 m
 • Min. höjd: 770 m
 • Höjdskillnad början/slut av dagen: +196 m
 • Max. höjdskillnad under dagen: 787 m
 • Höjdmeter akumulerade: 1649 m
 • Max. lutning: 27,36 %
Dag 6: - 4. cykeldagen - 51 km.

Dagen börjar med en lätt stigning till 1539 meter över havet. Sedan går leden snabbt utför på vägar som är enkla att navigera sig fram på. En landsväg följs en bit, sedan en ytterligare stigning till den mycket vackra byn Mogrovejo, en bra plats att vila en stund på.

Nedstigningen är snabb på små asfalterade vägar. Senare en mer krävande stigning, innan man kör igenom några små charmiga och isolerade byar. Detta är en sträcka, som man på spanska kallar för “rompe piernas” (köra-sluta-på-benen), eftersom den är fylld med flera korta upp- och nedstigningar. Turen går genom några av områdets mest pittoreska byar - små bypärlor där livet rullar på i en harmonisk tillvaro. 

Middag inkluderad.

 • Avstånd: 50,96 km
 • Max. höjd: 1592 m
 • Min. höjd: 1033 m
 • Höjdskillnad början/slut av dagen: -17 m
 • Max. höjdskillnad under dagen: 559 m
 • Höjdmeter akumulerade: 1563 m
 • Max. lutning: 22,26 %
Dag 7: - 5. cykeldagen - 25 km.

Mountain-bike turens kortaste etapp, för att hinna äta en god lunch i Cistierna där cykelresan började. Dagens cykling börjar utför, efter ett par kilometer gör man en stigning i skuggan av en ekträd. Dagens nedförssträckor är inte svåra, men det finns ett par sektioner med förrädisk kalksten (beskrivs i guideboken). Tillslut når man de gamla FEVE-tågrälsarna som följs till Cistierna. Efter ett par dagar i småbyar känns den nästan som en större stad. 

I Cistierna kan man köpa med sig lokala, mycket goda produkter som du garanterat bekantat dig med de senaste dagarna. Stark Valdeón-ost, chorizo på vildsvin- och hjort, den söta efterrätten Lazos de San Guillermo, m.m. Dessutom får man ta med sig sin professionella cykeltröja hem - ett fint minne. Efter en välförtjänt dusch väntar vår chaufför och skjutsar dig tillbaka till León, där man kan njuta av eftermiddagen.

Övernattning i León. 

 • Avstånd: 24,87 km
 • Max. höjd: 1310 m
 • Min. höjd: 927 m
 • Höjdskillnad början/slut av dagen: -158 m
 • Max. höjdskillnad under dagen: 383 m
 • Höjdmeter akumulerade: 605 m
 • Max. lutning: 22,06 %
Dag 8: Hemfärd

Från León tar du snabbtåget till Madrid där du flyger hem till Sverige.