Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

24 timmars dagbok för en pilgrim

Hur ser en dag ut för en pilgrim?

2023-08-21

Camino de Santiago rutten i Spanien

Du har alltid drömt om att gå eller cykla en pilgrimsled.

Du har alltid drömt om att vandra eller cykla en camino. I ditt huvud fantiserar du om hur det skulle vara: din förberedelse, vad du ska ha på dig, hur dina fötter kommer att reagera och vad du kommer att uppleva under resan. Men hur ser 24 timmar i en pilgrims liv egentligen ut? Vad gör han eller hon under en dag? Du kan läsa det i den här bloggen om 24 timmar i en pilgrims liv.
 

Jag önskar att alla kunde ha åtminstone en dag på caminoen!


7:00 Morgonritualer
Alarmen ringer. Kanske har du redan vaknat av ljudet av andra pilgrimer som lämnar platsen, eller så sov du fortfarande i ditt eget rum. Oavsett vad, dagen börjar. Du behöver inte fundera på vad du ska ha på dig, för på en pilgrimsresa gäller: "Ju mindre, desto bättre". Efter att ha skvättat vatten i ansiktet packar du ditt bagage. Efter så många dagar på caminoen vet du hur det bäst görs. Det har blivit en rutin! Strumporna till vänster, skorna till höger och slutligen din schampo högst upp. Efter en god frukost och en stark kaffe (och de vet hur man gör det i Spanien!) tar du på dig dina vandringskängor (eller packar din cykel) och börjar dagen.

8.00 Dimman försvinner
Oavsett om det är på Camino Del Norte, Camino Frances eller Camino Portugues: morgontimmarna är, under vandringen till Santiago, de vackraste timmarna på hela dagen. Dimman som skingras, solen som går upp, byarna där alla sakta vaknar och ljudet av tystnad, endast naturen som låter höra av sig. Kanske skingras även dimman i ditt huvud bokstavligen, det spanska vinet du drack med andra pilgrimer kvällen innan smakade verkligen bra ;-). Det är fortfarande svalt tidigt på morgonen.

Du hälsar på andra pilgrimer du möter med ett vänligt "buen camino", och alla svarar med samma hälsning och ett stort leende. Du är inte heller rädd för att gå vilse. Santiago de Compostela-rutterna är mycket väl markerade med gula pilar, du snubblar nästan över dem. Och om du av någon anledning hamnar fel på vägen, kommer alla gärna att visa dig tillbaka till rätt Camino-väg.

10:00 Tillsammans
Efter att ha gått ensam en stund ser du plötsligt ett bekant ansikte. Det är Brian, som du har gått med några dagar tidigare. Ni pratar om livet och de saker som bekymrar er, och särskilt varför ni är på caminoen och vad den hittills har gett er. Du förundras varje gång över de speciella mötena på caminoen. Pilgrimer från hela världen, i alla åldrar, med alla slags bakgrunder, tillsammans på caminoen. Delar historier med varandra som riktiga vänner. Efter att ha gått några kilometer tillsammans slår ni er ner på en av de många barerna för en café con leche.

12.00 på dagen Stark kropp
Efter kaffepausen fortsätter du din camino. Solen är redan högt på himlen, och det blir varmt. Du ser dig omkring för att få en bra vy över omgivningen. Du går på en sandig stig, ibland ett träd till vänster och höger. Vinden blåser genom ditt hår, och här och där ser du några andra pilgrimer runt dig. Det är speciellt att även på sommaren är det fortfarande så grönt i norra Spanien. Och detta i kombination med de gula kornfälten ger en vacker utsikt. Du ser att en uppförsbacke kommer. Hur bra att du har dina vandringsstavar med dig, de ger dig extra stöd vid stigningar och nedstigningar, och du har bättre balans (du kan läsa mer här om det är bra att ta med vandringsstavar på caminoen). Men efter en vecka med vandring kommer du att klara den här berget på nolltid. Din kropp känns så stark! Medan du sitter på en sten njuter du av den vackra utsikten och fortsätter din camino.

14:00 Ta hand om din mage
Efter nedstigningen kommer du till din nästa övernattning. Men först måste du ta hand om din mage. Eftersom du är ganska hungrig! Tidtabellen i norra Spanien skiljer sig från de flesta nordeuropeiska länder. Och det innebär att de flesta restauranger på pilgrimsrutterna öppnar kl. 14.00. Du sätter dig på terrassen och beställer först en caña con limon, du har förtjänat det! Caña con limon är en öl med en touch av bitter citron. Underbart friskt när det är så varmt! Till din lunch beställer du en läcker boccata med chorizo och ost. Och utan att du frågar gör de den varm i ugnen, njut!

16:00 Siesta
Efter lunchen checkar du in på hotellet. Du frågar också om de kan sätta en stämpel på din pilgrimspass. I det här passet samlar du stämplar för att kunna bevisa i Santiago de Compostela att du har gått tillräckligt många kilometer för att få din Compostela. Efter det är det dags för en dusch! Kanske tvättar du några kläder eller bara ligger på din säng med en bok. På alla sätt är de nästa 2 timmarna siesta. Under den varmaste delen av dagen stänger butikerna och restaurangerna, alla håller sig inne i de svala husen och kanske tar en kort nap. Du bestämmer dig för att uppdatera din dagbok om caminoen. Du har inte skrivit något på några dagar. Varje dag skriver du om var du har gått från och hur många kilometer du har gått (eller cyklat) och naturligtvis dina äventyr på caminoen. Efter en timme somnar du...

18:00 Speciell upplevelse
Allt vaknar långsamt till liv, och du bestämmer dig för att ta en kort promenad genom byn. I varje by på caminoen hittar du åtminstone ett bageri, ett apotek, en bar och en kyrka. Du hör från andra pilgrimer att det ska hållas en speciell gudstjänst för pilgrimer i kyrkan den här kvällen kl. 19.00, och du bestämmer dig för att gå dit. Även om du inte är religiös är alla välkomna till den här gudstjänsten. Det är en speciell upplevelse! Pilgrimer kallas fram och får en särskild välsignelse för att skydda dem på deras pilgrimsfärd till Santiago de Compostela.

20:00 Den berömda pilgrimsmenyn
Efter gudstjänsten bestämmer du dig för att äta tillsammans med andra pilgrimer. Alla restauranger på caminoen erbjuder en så kallad pilgrimsmeny. En trerättersmeny där du vanligtvis kan välja mellan tre olika rätter i varje kurs, serveras oftast med en flaska vin och till ett mycket rimligt pris! Under måltiden delas många historier om caminoen, skönheten i en pilgrimsfärd och pilgrimer utbyter tips om rutten för nästa dag. Tiden flyger iväg...

22:00 Välförtjänt vila
Efter det går du och lägger dig. Men inte förrän du har skickat ett meddelande till din familj för att berätta att allt är bra. Det var ännu en vacker dag på caminoen, i morgon en ny dag! Santiago de Compostela närmar sig allt mer och mer...

Jag önskar att alla kunde ha åtminstone en dag på caminoen!

P.S. Denna beskrivning av en dag i en pilgrims liv är baserad på egna upplevelser på caminoen. Detta kan naturligtvis skilja sig från varje annan upplevelse och ger inga garantier för din framtida camino ;-)


Är du redo för detta?
Kontakta oss så hjälper vi dig gärna på vägen!

Tillbaka