Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

Camino Portugues - Kustrutten(Porto - Santiago)

Karta Camino Portugués: Porto - Santiago

Den portugisiska Caminon längs Atlantkusten och Galicien till Santiago de Compostela

Den Portugisiska Kust-Caminon, med start i Porto längs Europas västligaste kuststräcka till Santiago de Compostela, är en idealisk Caminovandring.

Oftast är denna Caminorutt relativt platt, vilket gör den genomförbar för de flesta. Varje kilometer är kryddad med fantastiska utsikter över kusten, eller med besök i historiska städer som vittnar om områdets spännande historia. Nästan när som helst har du möjlighet att njuta av de populära stränderna, eller den berömda gastronomin.

Kust-Caminon har under århundraden varit känd som en viktig religiös och spirituell pilgrimsrutt till Santiago de Compostela. Efter att ha varit delvis glömd under en tid, har denna pilgrimsrutt upplevt ett nästan explosivt intresse de senaste åren. Det finns flera förklaringar till detta, men den främsta är förmodligen den helt unika naturupplevelsen det innebär att vandra längs Atlanten.

Den Portugisiska Kustrutten är i hög grad en kultur- och spirituell resa genom några av Europas mest storslagna naturer.

Från Katedralen Sé i Porto startar din pilgrimsresa via Portos gamla stad, med dess idylliska gator, för att sedan följa Duero-floden till dess utlopp vid Atlanten. Caminon följer Atlantkusten, som med några undantag leder dig inåt landet, hela vägen till hamnstaden Vigo. Härifrån ändras terrängen radikalt, till mer lantliga miljöer, vilket präglar terrängen resten av vägen till Santiago de Compostela.

På din resa genom Spaniens nordvästligaste region kommer du att uppleva ett autentiskt Galicien, där du passerar genom mysiga byar, provar det berömda galiciska köket med dess enorma utbud av fisk och skaldjur, de utsökta Albariño vinerna, och möter den lokala befolkningen och deras gästfrihet.

Längs vägen finns flera 'detours' som du bör uppleva. De beskrivs alla i det material du får före avresan, tillsammans med information om nödnummer och andra praktiska upplysningar som gör din caminovandring perfekt.

Klicka på 'Begär ett erbjudande' (i högra kolumnen) för att komma i kontakt med Spain is More för ett personligt erbjudande.

Santiago och Finistere:

I Santiago inkluderas som standard alltid två övernattningar. På 'vilodagen' har du en guidad dagstur till Finisterre, även känd som världens ände, inkluderat. Båda delarna kan väljas bort efter önskemål.

 

Spain is More erbjuder:

✔ Dagliga avgångar året runt.

✔ Noggrant utvalda hotell - alltid med eget badrum.

✔ Spain is Mores digitala Camino-guidebok med praktiska pilgrimsinformation, förslag på packlista, rekommenderade restauranger, stadskartor med camino- och hotellplacering, pilgrimspass, bra råd och vägledningar, servicetelefonnummer och m.m.

✔ Anpassning av etapper: Ja.

 

Miss inte...

✔ Porto är känt för sina portviner och sin atmosfärfyllda stämning. Vi rekommenderar en extra övernattning här om du vill ha mer tid att uppleva staden. Vi kan arrangera en båttur på Duero-floden efter önskemål, eller du kan ströva runt i den gamla stadsdelen och njuta av ett glas portvin här och där.

✔ Längs Kustrutten passerar du flera historiska kuststäder. Om du har gott om tid kan vi lägga till en vilodag i några av de mest intressanta på vägen.

✔ Från Baiona finns en kopia av ett av Kristoffer Columbus skepp, som förde nyheten om den nya världen till Europa. Från Baiona kan du också besöka de skyddade öarna Islas Cíes, med sitt kristallklara vatten och karibiska liknande stränder. Det krävs en extra övernattning för att besöka ön. Tillgång till färja och ön kan bokas genom Spain is More.

 

Läs mer om den Portugisiska Kust-Caminon; avstånd, terräng, väder mm

 

Rabatt

Inkluderar
 1. 15 nätter i dubbelrum inkl. frukost på charmiga hotell noga utvalda för sin kvalitet, läge och service. Alltid med eget badrum/toalett.
 2. Flyg t/r från Köpenhamn/Stockholm/Göteborg till Porto, retur från Santiago eller Porto - inkl. ett incheckat bagage p.p.*
 3. Spain is Mores omfattande, digitala reseguide med vägbeskrivningar, rekommendationer, lokala tips och mycket mer.
 4. Pilgrimspasset.
 5. Guidad tur till Finisterre (sista dagen).
 6. 24/7 nödnummer under resan.
 7. Skatter och avgifter.

  *Om inte annat anges i erbjudandet. Bagagevikt beror på det enskilda flygbolagets villkor (vanligtvis mellan 20 och 23 kg). Extra kostnad kan tillkomma om man flyger från annan flygplats än de ovan nämnda.
Ingår ej
 1. Korta buss- och taxi transporter, t.ex. från flygplats till lokal buss- eller järnvägsstation.
 2. Transport från boendet i Santiago till flygplatsen (taxi ca 20€ - buss ca 5€). Busstider och busshållplatser framgår i vårt guidematerial.
 3. Transport från flygplatsen i Porto till centrum. Buss kostar ca 5€ och taxi ca 25€.
 4. City tax i Porto. 2€/person/natt. 
Valfritt
 1. Anpassa din Camino: Utöka din vistelse, dela upp etapper, lägg till spännande upplevelser osv.
 2. Bagageservice på pilgrimsvägen kan köpas till. Om du köper bagageservice transporteras din väska/koffert från hotell till hotell på schemalagda vandringsdagar. Pris vid föreslagen etappdelning, 1250 kr./enhet på max 15 kg.
 3. Förlängning av resan i Porto, Santiago de Compostela eller andra städer kan anordnas.
 4. Tryckt guide. Om du föredrar den tryckta guiden kan den köpas för 30 euro per exemplar. (Du kan lägga till detta när du köper resan).
 5. Transport från hotell till flygplats på avresedagen.
 6. Avbeställningsskydd. Kostar 7% av resans pris och kan läggas till i samband med eventuellt godkännande av erbjudande. Spain is More samarbetar med Gouda Reseförsäkring. Läs mer om avbeställningsskydd här.

Camino Portugues - Kustrutten

(Porto - Santiago)

Från
19.400 SEK/pers.
Begär Erbjudande
Enkelrumstillägg: 4.100 SEK

Dagligt program

Porto - Santiago

Detaljerad resplan (Visa alla dagar )
Dag 1.- Ankomst i Porto

Du anländer vanligtvis sent till Porto och ditt 4-stjärniga hotell som ligger centralt beläget i gamla stadsdelen.

Du har resten av dagen på dig att utforska denna spännande stad på egen hand. Den fullkomligt osar av charm och sattes upp på Unescos-världsarvslista 1996. Rik historia, många sevärdheter, läget och naturligtvis det lokala portvinet gör Porto till ett attraktivt resmål. Här kan man enkelt vandra runt och bara upptäcka en hel dag - bli inte förvånad om du tillslut gått samma längd som en etapp på Camino-leden!

Dag 2.- Porto
Dag 3.- Porto + Matosinhos - Vila do Conde 22 Km

Oavsett om det är din första eller tionde Camino så är den första vandringsdagen något alldeles speciellt. Under denna del ut ur Porto rekommenderar vi att ta metron de första 11 kilometrarna. Etappen blir då i stället 22km. Du kan även välja att vandra hela sträckan på 33 km. Vår guide kommer att förklara båda alternativen i detalj. 

Från metrostoppet i Matosinhos, följer caminon den vackra kusten längs kilometerlånga sandstränder. Slutstationen, den historiska hamnstaden Vila do Conde, är känd för sina historiska skeppsvarv. Under Portugals maritima storhetstid, när upptäcksmän korsade hav, så byggdes flera av dessa träskepp här. Det är en mysig stad med bra restauranger och en intressant historia. 

Distans: 22 Km

HÖJDPROFILm
Vila do CondePorto / Matosinhos
Dag 4.- Povoa de Varzim - Esposende/Marinhas 26 Km

Från Vila do Conde väntar dig en ännu en dag med enastående kuststräckor, mysiga kaféer längs kusten och en utsikt som du aldrig glömmer igen. Detta är också en av dina lite längre dagar, så börja inte dagen för sent, så du också har tid att ta några pauser längs vägen och kanske ett dopp i den svalkande Atlanten.

Distans: 26 Km

HÖJDPROFILm
Esposende/MarinhasVila do Conde
Dag 5.- Esposende/Marinhas - Viana do Castelo 21 Km

Från Esposende går turen nu in i landet, där du kommer att vandra genom vackert underhållna byar och uppleva det genuina Portugal. Denna sträcka bjuder också på de första stigningarna, så du har kanske ömma ben när dagen är slut. När du anländer till Viana do Castelo bör du utforska och njuta av den gamla staden, som är vackert renoverad med portugisisk sedvanlig känsla för detalj och respekt för deras historia.

Distans: 21 Km

HÖJDPROFILm
Viana do CasteloEsposende/Marinhas
Dag 6.- Viana do Castelo – Caminha 27 Km

Från Viana do Castelo följer du kusten igen, som du förmodligen kommer att uppleva förändras ju närmare Spanien du kommer. De många strandområdena har nu ersatts av flera sträckor med klippor där vågorna har bildat magnifika skulpturer i havet under årtusenden. Denna sträcka har inte många stigningar, men är dock förhållandevis lång. Innan du anländer till Caminha, så ta en paus på vid Praia de Moledo, som också är den sista stranden du kommer till i Portugal.

Hitta en plats på stranden eller på en av klipporna, blicka ut över havet, lyssna till vågorna som aldrig tystnar, och ta sedan ett djupt andetag och tänk på dina upplevelser och de sista dagars makalösa pilgrimsvandring. Med andra ord, så ta dig tid att säga adjö till Portugal, innan ditt nästa kapitel på din pilgrimsfärd tar dig över gränsen till Spanien.

Distans: 27 Km

HÖJDPROFILm
CaminhaViana do Castelo
Dag 7.- Caminha – Oia 22 Km

Denna del av färden är lite speciell eftersom du tar den lilla färjan mellan Caminha och A Guarda. Även om resan inte varar mer än 20 minuter, så finns det fortfarande något helt speciellt med att korsa gränsen mellan Portugal och Spanien på detta sätt. När du har gått igenom A Guarda, så är en av de första sakerna som kommer att överraska dig, skillnaden mellan kusten i Portugal som du följt de senaste dagarna och denna del av Galiciens kust. På vägen till Mougás passerar du bland annat Mosterio de Santa Maria de Oia, ett av de få klostren i Europa som är beläget ända ute på kusten. Sträckan har en varierad terräng och tar dig ända ner till havet, men också några avstickare längs landsvägen.

Distans: 22 Km

HÖJDPROFILm
OiaCaminha
Dag 8.- Oia – Baiona 18 Km

Från Mougas går nu turen vidare till Ramallosa. Men innan du når dit, så kommer du till den idylliska hamnstaden Baiona. Här bör du ta en rast, eventuellt äta någon lunch och om det finns ork, ta en promenad runt de imponerande befästningarna innan du fortsätter mot Ramallosa.

Distans: 18 Km

HÖJDPROFILm
RamallosaMougas
Dag 9.- Baiona – Vigo 22 Km

Denna dag ger dig möjlighet att välja mellan två olika färdvägar.

Du kan antingen välja den traditionella Caminon som leder dig in i landet, genom vackra skogsområden och förbi historiska monument, innan du kommer till Vigo. Du kan också välja den ”nyare” Caminon, som följer kusten och några av de vackra stränderna som spanska lokalbefolkningen använder dagligen. Denna sträcka har färre stigningar men några lite längre sträckor där du går längs landsvägen. Avstånden är ungefär samma för båda vägarna.

Distans: 22 Km

HÖJDPROFILm
VigoRamallosa
Dag 10.- Vigo - Redondela 16 Km

Från Vigo går leden in i landet, och till det som bäst kan beskrivas som det autentiska Galicien. Först följer Caminon en vacker väg längs med ”La Ruta de Aqua” som bjuder på en fantastisk utsikt över bukten i Vigo.

Distans: 16 Km

HÖJDPROFILm
RedondelaVigo
Dag 11.- Redondela - Pontevedra 20 Km

Efter att man har passerat några byar bjuds man på en magnifik utsikt över Vigos ”fjord”. Om du är en ostronentusiast missa inte chansen att stanna till en stund i byn Arcade - känd för att ha de bästa ostronen i Galicien.

Dagen slutar i den historiska staden Pontevedra med många kyrkor, torg och färgglada hus. Det råder en härlig atmosfär, sätt dig på någon av alla de uteserveringar som finns, gärna med ett glas vitt Albariño-vin och vila fötterna efter en dag på leden.

Distans: 20 Km

HÖJDPROFILm
PontevedraRedondela
Dag 12.- Pontevedra - Caldas del Reis 22 Km

Efter en förhoppningsvis trevlig kväll i Pontevedras härliga atmosfär fortsätter el Camino ut ur staden på en bro som leder över floden Rio Lérez.

Man vandrar vidare i en grönskande dal innan terrängen öppnar upp sig. En dag av rofylld vandring som slutar i Caldas de Reis.

Distans: 22 Km

HÖJDPROFILm
Caldas de ReisPontevedra
Dag 13.- Caldas del Rey - Padrón 19 Km

Leder fortsätter genom några förtrollande platser av Camino Portugués, du passerar den medeltida bron över Rio Bermaña.

Dagens slutmål är Padrón, enligt legenden anlände skeppet hit med Aposteln Sankt. Jakobs kvarlevor. Sedan transporterades han till det vi idag känner som Santiago de Compostela och du följer i hans spår.

Pádron är känd över hela Spanien för sina små gröna paprikor, vilka naturligtvis bör testas. Vissa är ”spicy” och andra inte, man kan aldrig veta förrän man tagit en tugga…

Distans: 19 Km

HÖJDPROFILm
PadrónCaldas de Reis
Dag 14.- Padrón - Santiago de Compostela 25 Km

Det är alltid något speciellt med att vandra in i Santiago, oavsett vilket Camino man kommer ifrån.

Från Camino Portugués kan du se katedralens spiror lite tidigare än via Camino Francés - dessa bjuder alltid på en lika välkomnande syn. Efter att du anlänt till hotellet har du hela eftermiddagen på dig att besöka världsarvsstaden Santiago de Compostela.

Distans: 25 Km

HÖJDPROFILm
Santiago de CompostelaPadrón
Dag 15.- Santiago de Compostela till Finisterre (dagsutflykt)

Att avsluta sin pilgrimsresa i Finisterre är ett måste! Dagsutflykten, som ingår i priset, går med minibuss och engelskspråkig guide från Santiago till Finisterre på morgonen, åter tillbaka på eftermiddagen.

Utanför den dramatiskt vackra och legendariska kusten "Costa de la Muerte" (dödens kust) har många skepp förlist på de lömska reven. Kusten besitter en slags rå och naturlig skönhet som måste upplevas på plats. På den västligaste punkten ligger Finisterre, känd som ”världens ände” av romarna. För många pilgrimer är detta en symbolisk plats att avsluta sin pilgrimsfärd på. Kanske kan man hitta en strand där man finner snäckskalet som är själva symbolen för Camino de Santiago - en minnesvärd souvenir att ta med sig hem efter en lyckad pilgrimsvandring!

Dag 16.- Hemfärd från Santiago

Hemresa antingen från Santiagos flygplats via Madrid eller Barcelona, eller med buss till Porto och vidare till Sverige med flyg.

Andra liknande resor

Se alla Camino-pilgrimsfärder

Vad säger våra kunder

Läs våra gästers rekommendationer

Vår blogg

Se fler blogginlägg