Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

4.9

HELA CAMINO DEL NORTE (Hondarribia-Santiago)

HELA CAMINO DEL NORTE (Hondarribia-Santiago)

Camino del Norte

Att vandra Camino del Norte längs med Norra Spaniens kust är ett minne för livet. Med havet på ena sidan och bergen på den andra uppfyller leden naturälskarens alla förväntningar. Den norra kustleden passerar inbjudande städer som San Sebastián, Bilbao, Santander och Gijón - dessutom följer en rad pittoreska byar som på ett pärlband. Alltid nära inpå finns några av Spaniens läckraste stränder. En oförglömlig upplevelse.

 • Från 31500 SEK/pers.
 • 813 Km
 • 39 dagar / 38 nätter
 • Svårighet
  ?
  OBSERVERA: Ingenstans, inte på något sträcka av el Camino, kommer det att finnas branta klippor alldeles intill leden!

  1: Väldigt lätt. Platt och utan signifikanta höjningar. Bra och normalt breda vägar.

  2: Lätt. Lite kuperat. Bra och normalt breda vägar.

  3: Medium. Kuperat med backar, eventuellt med längre avstånd mellan serviceställen / städer. Bra, ibland smala stigar.

  4: Medium/Svår. Längre, branta stigningar, kanske med få serviceställen / städer. Bra, ibland smala stigar.

  5: Svår.Stora höjdskillnader, eventuellt med få serviceställen. Mycket kuperat. Bra, ibland smala stigar.
 • Natur

Spain is More erbjuder dig chansen att vandra denna natursköna och alternativa pilgrimsled längs en av Europas vackraste kustlinjer. Camino de Norte bjuder på några av Spaniens vackraste stränder, besöksvärda restauranger, idylliska fiskebyar och inbjudande städer. Allt detta vackert inramat av den råa kuperade kusten. Den norra vägen uppfyller allt man önska sig och är en oförglömlig upplevelse.

Camino del Norte är lika gammal som inlandets pilgrimsled Camino Francés. Under medeltiden föredrog många av Europas kungar och adelsmän att ta sig till Santiago de Compostela via den här vägen. Den var mycket säkrare än den franska vägen då pilgrimerna kunde undgå kriget mot morerna som ägde rum söderut.

Leder följer Biscayabukten och du kommer att få chansen att uppleva en vild och orörd kuststräcka. Mängder av pittoreska fiskebyar och stränder följer som på ett pärlband. Rutten är mycket kuperad och kan ibland vara krävande men som vanligt finns det enklare och bra alternativ till de tuffare sträckorna. 

Några av höjdpunkterna inkluderar: strandpromenaden och läckra pintxos i San Sebastián, det världsberömda Guggenheimmuseet i Bilbao och alla de små harmoniska byarna där tiden verkar ha stått still. Lägg till ett smakrikt kök med kvalitetsråvaror från de skiftande landskapen samt en fascinerande och annorlunda historia så är detta en semester som tillgodoser allas önskningar. Camino del Norte är dessutom idealisk för en cykelsemester som Spain is More också organiserar.

Den norra vägen är inte lika känd Camino Francés men är däremot i många fall vackrare med den mäktiga Atlanten till höger och hisnande bergskedjor på din vänstra sida. Under el Camino bor du på mysiga hotell längs med leden, alltid med privat badrum och toalett. Frukost ingår varje dag. Vår omfattande guidebok, som du mottar före avfärd, guidar dig bekvämt och säkert längs etapperna.

Om du söker efter storslagen vandring, hav och stränder, mysiga byar, god lokal mat och vill utmana dig själv ska du inte missa den här resan.

✔ Avgångar varje dag från mitten av mars till slutet av oktober.

Bagagetransport från hotell till hotell kan anordnas och rekommenderas.

Ditt personliga pilgrimpass.

Handplockade hotell - alltid med privat badrum - utvalda för sitt läge, charm och service.

✔ Spain is Mores Camino-guidebok. Fylld med nyttig pilgrimsinformation, förslag på packlista, lokala restauranger, kartor över leden och hotellen, pilgrimspasset, sevärdheter, 24/7 servicenummer och mer. Allt som behövs för att göra ditt Camino till en oförglömlig upplevelse!

✔ Uppdelning av etapperna: Ibland.

Dagstur till Finisterre (sista dagen).

Inkluderar

Från 31.500 SEK/pers.Per person i dubbelrum

Enkelrumstillägg: 8.600 SEK

Inkluderar
 1. 38 nätter i dubbelrum inkl. frukost på charmiga hotell noga utvalda för sin kvalitet, läge och service. Alltid med eget badrum/toalett.
 2. Flyg t/r från Köpenhamn/Stockholm/Göteborg till Bilbao, retur från Santiago de Compostela - inkl. ett incheckat bagage p.p.*
 3. Transport från Bilbao till Hondarribia.
 4. Spain is Mores omfattande reseguide med vägbeskrivningar, rekommendationer, lokala tips och mycket mer (en bok per 4 personer).
 5. Pilgrimspasset.
 6. Guidad tur till Finisterre (sista dagen).
 7. 24/7 nödnummer under resan.
 8. Skatter och avgifter.
 9. *Om inte annat anges i erbjudandet. Bagagevikt beror på det enskilda flygbolagets villkor (vanligtvis mellan 20 och 23 kg).
Ingår ej
 1. Korta buss- och taxi transporter, t.ex. från flygplats till lokal buss- eller järnvägsstation.
 2. Sommar: från 15 juli till 30 september är det högsäsong längs Norra Spaniens kust. Till skillnad från den franska vägen (Camino Francés) fylls hotellen upp med badsugna turister så hotellpriserna ökar avsevärt. Den här resan brukar kosta ca 3 350 kr mer under den perioden. 
Valfritt
 1. Gör ditt Camino ännu mer personligt: stanna längre, dela upp etapper, lägg till berikande upplevelser, m.m. Vänligen fråga oss, vi hjälper dig mer än gärna!
 2. Bagageservice längs pilgrimsleden kan läggas till och är något vi rekommenderar. Om du beställer detta kommer ditt bagage transporteras från hotell till hotell och följa dig under vandringens gång. Det är ett nöje att vandra utan bagage och ändå ha alla sina tillhörigheter framme vid dagens slutmål. Pris: 2550sek/st. Max: 15 kg/bagage.
 3. I priset ingår en av Spain is Mores reseguide per var fjärde resenärer. Lägg gärna till ytterligare en bok vid beställningstillfället. Pris: 20€/st eller 30€/st om det är mindre än 6 veckor till avresa.
 4. Avbeställningsförsäkring: 6% av resans totala kostnad (kan läggas till vid bokningen).
Beskrivning

I Baskien, mellan Hondarribia och Bilbao kan ett av Spaniens vackraste kustområden upplevas. Det är dramatiskt vackert, kuperat och ibland ganska krävande vandring.

Man passerar en rad spektakulära stränder och fiskebyar insprängda mellan klipporna. Höjdpunkterna inkluderar: strandpromenaden och läckra pintxos i San Sebastián, det världsberömda Guggenheimmuseet i Bilbao och det naturnära köket i byarna.

Möjlighet för etappuppdelning: Ja, ibland (se etappbeskrivningarna).

Mer information om Hondarribia - Bilbao

Efter Bilbao planar terrängen ut, men är fortfarande relativt påfrestande. Ofta följer leden kusten och ibland är det möjligt att vandra långa sträckor efter några av Spaniens vackraste stränder med fötterna i vattenbrynet. Stränder och klippor avlöses av idylliska fiske- och badorter, som under sommaren är populära semestermål. Etapperna kan sällan förkortas så mycket, vilket kan göra det lite svårt att anpassa nivån för vandraren. 

Servicefunktionerna är generellt sätt bra. På kvällarna finns det alltid restauranger på, eller i närheten av hotellen. Leden passerar dagligen genom städer som har stormarknader, banker, tvättinrättningar, butiker och annat.

Möjlighet för etappuppdelning: Ibland (se etappbeskrivningarna).

Mer information om Bilbao - Santander

Sträckan från Santander till Gijón innehåller allt man kan önska sig i Norra Spanien - stränder, idylliska byar, massor av traditioner, vacker natur och historiska monument. Höjdpunkterna är många och upplevelserna mycket berikande. Maten är i världsklass och naturmässigt kan det knappast bli vackrare.

Terrängen är ganska varierande men utan att vara allt för jobbig. Under de flesta dagar finns möjligheter att dela upp etapperna om detta är önskvärt. Kort sagt, denna sträcka erbjuder allt man kan begära från en semester i Norra Spanien. Servicefunktionerna är goda hela vägen.

Möjlighet för etappuppdelning: Ja (se etappbeskrivningarna).

Mer information om Santander - Gijon

De första etapperna efter Gijón/Avilés är småkuperade med stigningar över 2 till 3 km. Därefter följer djupa dalar med gröna betesmarker, floder och sjöar. Motvinden kan göra sträckan tung medan medvinden kan göra den till en riktig fröjd.

Etapplängderna är uppdelade så att svårighetsgraden hålls till lätt/moderat - de mera kuperade etapperna är således kortare än de flacka. Stigningarna är inte ”bergsbranta" men kan ibland vara långa och krävande. Servicefunktionerna är generellt sätt bra.

Möjlighet för etappuppdelning: Ja (se etappbeskrivningarna).

Mer information om Gijón - Ribadeo

Efter Ribadeo lämnar man kusten och kommer inte att se havet något mer efter denna punkt. Kasta en sista blick och njut av Atlantens otämjda krafter. Härefter är terrängen relativt lättgången, med flacka landskap där stigningarna vanligtvis är lite kortare.

Denna del av Camino del Norte går igenom ett glesbefolkat område och erbjuder ett antal spännande möten. Städerna och i synnerhet traditionerna, kommer att överraska dig och bjuda på minnesrika upplevelser.

Stillheten upphör i Arzúa där Camino del Norte och Camino Francés sammanstrålar. Resterande väg till Santiago finns det gott om pilgrimer längs med leden. Servicefunktionerna är begränsade, men varje dag går rutten igenom städer/byar med nödvändiga faciliteter.

Möjlighet för etappuppdelning: Ja, ibland (se etappbeskrivningarna).

Mer information om Ribadeo - Santiago de Compostela
Detaljerad resplan
Detaljerad resplan (Visa alla dagar )
Dag 1.- Ankomst till Hondarribia

Ankomst till denna vackra baskiska kuststad, belägen på gränsen mellan Frankrike och Spanien. Vi rekommenderar en extra dag här innan du påbörjar ditt Camino. Njut av stranden, den gamla stan (Casco Viejo), fiskekvarteren omkring hamnen eller ta en båttur över kanalen till Frankrike. Upplev det goda lokala köket med allt från enklare pintxos till exklusiva restauranger. Sätt dig på en terass vid något mysigt torg med ett glas Txakoli i handen (baskiskt vitt vin) - och förberedd dig mentalt inför det stundande Camino-äventyret.

Dag 2.- Hondarribia - San Sebastián 27 Km

Den första etappen på Camino del Norte bjuder på en oerhört vacker vandring med en magnifik utsikt över bukten. Många anser att denna sträcka är en av de vackrare på den norra vägen, vilket är svårt att argumentera emot. Dock måste man kämpa för den fina utsikten då etappen är relativt kuperad. Leden fortsätter över kullar och skogsmarker. Avsluta dagen i underbara San Sebastián, en av Europas vackraste städer. Här kan man gå på en härlig pintxosrunda i den gamla stadskärnan för att sedan börja ladda på nytt inför nästa dag. 

Distans: 27 Km

HÖJDPROFILm
San SebastiánHondarribia
Dag 3.- San Sebastián – Zarautz 20 Km

Att vakna upp i San Sebastián är alltid ett nöje. På vägen ut ur staden kan du gå med fötterna i vattnet längs den berömda La Concha-stranden. Efter en stigning uppför Igeldo-berget har man förtrollande vyer över den snäckskalsformade bukten med sitt turkosblåa vatten, Santa Clara-ön samt San Sebastián. Härifrån fortsätter El Camino genom skogar, Txakoli-vingårdar och mysiga fiskebyar. Ofta med vacker panorama över kustlandskapen. Dagens etapp slutar i Zarautz - som är en av de mest populära badorterna i Baskien.

Distans: 20 Km

HÖJDPROFILm
ZarautzSan Sebastián
Dag 4.- Zarautz - Deba 22 Km

Denna etapp följer kusten och tvingar pilgrimerna att övervinna många kullar mellan byarna. Du kommer bland annat att passera ett monument från 1600-talet samt uppleva ett underbart geologiskt fenomen: flysch. Detta bildas genom havets eroderande effekt på klipporna. Omkring Zumaia kan man verkligen se detta naturfenomen på nära håll.

Distans: 22 Km

HÖJDPROFILm
DebaZarautz
Dag 5.- Deba - Markina-Xemein 24 Km

Efter Deba svänger leden in i landet i ungefär 3 dagar. Denna sträcka är kuperad, går igenom skogar och är glest befolkad. Flera mysiga byar passeras och, som alltid i Baskien, kan man hitta en riktigt bra måltid där man minst förväntar sig det. Under dagen möter pilgrimerna en av de tuffaste stigningarna på hela Camino del Norte. Avslutningen är lättare.

 

Distans: 24 Km

HÖJDPROFILm
XemeinDeba - Markina
Dag 6.- Markina-Xemein - Guernika Lumo (Guernica) 25 Km

En idylliskt etapp där de cisterciensiska munkarna fortfarande välkomnar pilgrimer. El Camino fortsätter på slingrande skogsstigar där små kyrkor, torn och andra medeltida monument passeras.

Etappen slutar i Guernica, som blev förevigad av Picasso när han avbildade staden strax före andra världskriget. Målningen är ett minnesmärke över staden som bombades under det spanska inbördeskriget. Denna kan ses på Reina Sofia-museet i Madrid.

Distans: 25 Km

HÖJDPROFILm
Guernika LumoMarkina - Xemein
Dag 7.- Guernica – Lezama 21 Km

Vandringsstigen följer en stor del av dagen en asfaltväg genom de stora skogsområdena. Man kommer långt ut på landsbygden och får se en annan del av regionen, en stor kontrast till de moderna storstadsmetropolerna Bilbao och San Sebastián.

Distans: 21 Km

HÖJDPROFILm
LezamaGuernika
Dag 8.- Lezama - Bilbao 11 Km

Berget Monte Avril är det sista "hindret" pilgrimerna måste övervinna för att anlända till Bilbao. Bilbao är främst känd för sitt kök, sin musik och rika kulturliv vilket särskilt syns i den gamla stadskärnan. Staden har mycket att erbjuda och många väljer en extra vilodag här för att utforska den.

Spain is Mores personliga reseguide visar dig de bästa sevärdheterna oavsett om du stannar en eller två nätter. Vi rekommenderar att du spenderar en extra dag i Bilbao - speciellt om du vill uppleva det världsberömda Guggenheimmuseet.

Dagens etapp är dock bara 12 km och det är möjligt att man hinner utforska Bilbao ändå.

Distans: 11 Km

HÖJDPROFILm
BilbaoLezama
Dag 9.- Bilbao - Portugalete 19 Km

En stor del av etappen går igenom Bilbaos förorter och längs den stora hamnen. På en vackert anlagd väg kommer du att vandra på bekvämt avstånd från trafik och buller. Härifrån har du har en fin utsikt över fjorden, hamnen och staden. Du kommer att passera ett gruvlandskap som fram till för några decennier sedan var en av regionens viktigaste inkomstkällor.

Distans: 19 Km

HÖJDPROFILm
PortugaleteBilbao
Dag 10.- Portugalete - Castro Urdiales 26 Km

Om du har gått från Hondarribia eller San Sebastián kommer du återigen bli välkomnad av havet och kusten. Från Pobeña följer man en ”Via Verde” som löper längs med Atlanten. Nu lämnar du Baskien och de kommande etapperna kommer att gå igenom Kantabrien.

Dagens stopp Castro Urdiales, är en gammal fiskeby med en stämningsfull stadskärna och pittoresk hamn.

Distans: 26 Km

HÖJDPROFILm
Castro UrdialesPortugalete
Dag 11.- Castro Urdiales - Laredo 25 Km

Leden fortsätter bland annat förbi ruinerna av ett medeltida slott. En parallel led går igenom en eukalyptusskog och är ett bra alternativ till den officiella Camino-leden som idag följer en motorväg.

Man kan välja två rutter. Den officiella är hela 37 km lång, men den kan förkortas till ca 25 km. Alla för- och nackdelar, samt praktiska tips finns samlade i vår guidebok.

Laredo är en mycket populär badort och den långa stranden är inbjudande. Dessutom finns det bra restauranger i den gamla stadskärnan.

Distans: 25 Km

HÖJDPROFILm
LaredoCastro Urdiales
Dag 12.- Laredo - Güemes 29 Km

Dagen börjar med en kort båttur till Santoña. Härifrån fortsätter leden genom ett stort antal naturreservat och vid några av Norra Spaniens skönaste stränder. Noja är ett populärt semestermål som lever upp under sommaren. Från Noja svänger leden in i landet till den lilla staden Güemes.

Distans: 29 Km

HÖJDPROFILm
GüemesLaredo
Dag 13.- Güemes - Santander 12 Km

Etappen är lätt, flack och kort. De sista kilometerna över bukten från Somo till Santander är med båt.

Du kommer att ha gott om tid för att njuta av havsstaden Santander. Många sommarvandrare/cykelgäster föredrar att stanna några dagar i någon av de närliggande byarna - vilket är något vi rekommenderar. I det här området finns massor av paradisstränder, sevärdheter och lokala matupplevelser som måste utforskas i lugn och ro. Spain is More kan hjälpa dig både med biluthyrning och guidade turer.

Distans: 12 Km

HÖJDPROFILm
SantanderGüemes
Dag 14.- Santander - Mogro 18 Km

En av Camino del Nortes minst intressanta etapper som hela tiden följer en asfaltväg. Sträckan kan förkortas med 8 km genom att ta ett tåg från Boo till Mogro.

Om du önskar mer tid i Santander, är det också möjligt att hoppa över den här etappen genom att ta tåg eller en buss direkt från Santander till Mogro.

Distans: 18 Km

HÖJDPROFILm
MogroSantander
Dag 15.- Mogro - Santillana del Mar 19 Km

Till skillnad från gårdagens vandring är denna mycket trevligare med många sevärdheter under ledens gång.

Dagens slutmål Santillana del Mar grundades på 800-talet av munkar som förde hit en relik av St. Juliana, de lät även uppföra klostret. Santillana del Mar är ett monument i sig själv och kullerstensgatorna är fyllda av historiska byggnader, museer och vackra torg.

Dessutom är det möjligt att besöka Altamira-grottorna, strax utanför byn. Ett av världens viktigaste arkitektoniska fynd där det finns över 40 000 år gamla grottmålningar.

Distans: 19 Km

HÖJDPROFILm
Santillana del MarMogro
Dag 16.- Santillana del Mar - Comillas 22 Km

En härlig etapp längs den vackra kusten, alltid i direkt närhet till havet. Comillas var, tillsammans med Santander, en av de mest prestigefyllda platserna att semestra på under 1800-talet. Många förmögna familjer från hela Spanien byggde stora sommarhus i området. Ett av de mest kända är El Capricho, designat av Gaudí, ett av hans tre verk i Norra Spanien.

Distans: 22 Km

HÖJDPROFILm
ComillasSantillana del Mar
Dag 17.- Comillas - Serdio 20 Km

Tre floder korsas under dagens etapp som är den sista i Kantabrien. Vi rekommenderar att ta en liten omväg genom naturreservatet Oyambre. San Vicente de la Barquera är en härlig liten fiskeby där man kan stanna till en stund.

Unquera är en stad med ett privilegierat läge, med både stränder och berg runt hörnet. I mynningen av floden Deva skiljer det endast 30 km mellan havet och Picos de Europas mäktiga berg. 

Från Picos de Europa rinner Deva-floden 62 kilometer genom Liébana och Hermida innan den slutligen når havet. Det skapar en naturlig gräns mellan regionerna Kantabrien och Asturien.

Distans: 20 Km

HÖJDPROFILm
SerdioComillas
Dag 18.- Serdio - Llanes 29 Km

Vi fortsätter längs med Asturiens östra kust som är lätt kuperad och bjuder på fina vyer över Atlanten. Mellan klipporna gömmer sig några mysiga stränder.

Före Llanes kommer du att stöta på ”Los Bufones” som är ett intressant geologiskt fenomen. Under dagen när havet är vilt skjuts vatten in med stort tryck i klippornas sprickor och bildar en slags ”jet-stråle”. Det är en imponerande syn när upp till 20 meter höga vattenpelare sprutar rakt upp in i luften.

Llanes är en av de trevligaste och mest populära sommarstäderna i Norra Spanien. Läckra stränder, god lokal mat, fiskehamnen och den gamla staden utgör en välbalanserad mix.

Etappen är lång och kuperad, det rekommenderas att dela upp etappen i två med en extra natt omkring halvvägs. En annan möjlighet är också att dela upp denna och morgondagens långa etapp i totalt 3 vandringsdagar.

Distans: 29 Km

HÖJDPROFILm
LlanesSerdio
Dag 19.- Llanes - Ribadesella 31 Km

Den här etappen går mellan två av Asturiens klassiska badorter som de senaste åren gjorts stora investeringar i. Dagens vandring är lång men terrängen är förlåtande och man bjuds på fina landskap. Under de första 10-12 km passerar leden hela 10 olika stränder. Sedan vänder man inåt landet och når kusten åter vid slutmålet Ribadesella.

Semesterorten Ribadesella är berömd för sina praktfulla sommarhus, stränder och idag också för sin aktiva turism. Floden Sella som mynnar ut här är känd över hela Spanien för den årliga kajakfestivalen ”Descenso de Sella”. Varje år deltar tusentals och festivalen kännetecknas av en härlig atmosfär och sänds i nationell TV. Resten av året är aktiviteten på floden betydligt lugnare och en kajaktur är en fin upplevelse.

Distans: 31 Km

HÖJDPROFILm
RibadesellaLlanes
Dag 20.- Ribadesella - Colunga 23 Km

Denna etapp tillhör en av våra personliga favoriter och passerar några riktiga smultronställen (se mer i vår guidebok). Leden fortsätter precis vid Atlantkusten genom vackra kuststäder såsom Caravia. Sedan svänger den av mot inlandets eukalyptusskogar till Arenal de Morís. Man erbjuds också chansen att vandra i dinosauriernas spår och besöka dinosauriemuseet i dagens slutmål Colunga.

Distans: 23 Km

HÖJDPROFILm
ColungaRibadesella
Dag 21.- Colunga - Villaviciosa 18 Km

En förhållandevis kort men tuff och krävande etapp i kuperad skogsterräng. Byn Villaviciosa är känd för sin ciderproduktion och vi kan rekommendera ett besök hos en lokal producent. Eftermiddagen kan du spendera på den långa sandstranden Rodiles, i närheten finns även ett par bra matställen.

Inte långt från Villaviciosa ligger en idyllisk fiskeby med mycket bra restauranger. Dock krävs taxi eller buss för att ta sig dit - läs mer i vår guidebok.

Distans: 18 Km

HÖJDPROFILm
VillaviciosaColunga
Dag 22.- Villaviciosa - Gijón 29 Km

Etappen är det tuffaste på hela Camino del Norte, med två långa stigningar. Dagen kan delas upp med en övernattning ca. 10 km före Gijón. Alternativt ger vår guidebok dig några transporttips för att kunna njuta av den vackraste delen av etappen - men fortfarande inte behöva vandra så långt.

Gijón är en av de mest stämningsfulla städerna efter den nordspanska kusten med mycket att erbjuda. Restauranger, barer, bra shopping, citystränderna, strandpromenaden och härligt folkliv gör det till ett attraktivt resmål. Om vädret tillåter kan du koppla av på San Lorenzo-stranden eller ta en glass vid strandpromenaden.

Den gamla stadskärnan är mysig, under kvällen fylls ofta restaurangerna och uteserveringarna med vänliga Asturianer. Du kommer märka att i princip alla dricker regionens naturliga äppelcider som hälls upp på ett synnerligen unikt sätt. För att hinna utforska Gijón rekommenderar vi att man lägger en extra dag här.

Distans: 29 Km

HÖJDPROFILm
GijónVillaviciosa
Dag 23.- Gijón - Avilés 23 Km

Dagens första kilometrar går igenom förorter men relativt snabbt befinner du dig åter på de gröna kullarna som karakteriserar området. Leden följer inte kusten utan tar en ganska rak väg från Gijón till Avilés, där du kommer att övernatta.

Avilés är främst känd för sitt kulturcentrum, som designades av den berömda brasilianska arkitekten Oscar Niemeyer. Man har också en mycket fin gammal stadsdel.

Distans: 23 Km

HÖJDPROFILm
AvilésGijón
Dag 24.- Avilés – Muros de Nalón 23 Km

Under dagens och de kommande dagarnas etapper kommer du att vandra med den blåa Atlanten på höger sida. Den klippiga kustlinjen är svårtillgänglig men ibland öppnar den upp sig med långa vita sandstränder. Dagen slutar i en av de charmigaste fiskebyarna längs ”den gröna kusten”. Njut av den rofyllda atmosfären.

Distans: 23 Km

HÖJDPROFILm
Muros de NalónAvilés
Dag 25.- Muros de Nalón - Soto de Luiña 16 Km

Etappen är relativt fysiskt krävande och det går ständigt upp och ner. Just därför är den kort på endast 16 km, om man vill öka etapplängden finns det ett par vackra omvägar. En omväg på 4 km tar dig till Cudillero, en sagolik fiskeby som liksom klamrar sig fast på en bergsvägg. Den är precis som man kan föreställa sig med färgglada fönsterluckor, ljuvlig havsdoft, kullerstensgator, små torg och pensionärer som sitter och skvallrar om dagens händelser.

Distans: 16 Km

HÖJDPROFILm
Soto de LuiñaMuros de Nalón
Dag 26.- Soto de Luiña - Villademoros 25 Km

Etappen slingrar sig igenom fina landskap nära kusten. Ofta är det möjligt med små avstickare till ”gömda” stränder som i vanliga fall bara lokalbefolkningen hittar. Bland annat Playa de Silencio (se foto) som ofta återfinns på listor över Spaniens vackraste stränder.

Dagen vandring är hyfsat jobbig, med mycket upp och ner i skogsområden. Samtidigt är det en av de vackraste sträckorna mellan Avilés och Ribadeo.

Distans: 25 Km

HÖJDPROFILm
VillademorosSoto de Luiña
Dag 27.- Villademoros - Luarca 16 Km

Under dagen vandrar du längs med lodräta klippväggar som stupar rakt ner i Atlanten. Ibland kan små, nästan helt orörda stränder skymta till där nere. Etappen är relativt lättvandrad och terrängen flack. Slutmålet Luarca är ännu en pittoresk fiskeby som tillhör en Spaniens vackraste och runt hamnen finns gott om mysiga fiskerestauranger. Precis före du anländer till byn kan du gå upp till en utsiktsplats och blicka ut över kustremsan.

Distans: 16 Km

HÖJDPROFILm
LuarcaVillademoros
Dag 28.- Luarca - Cartavio 26 Km

På många sätt liknar denna dag gårdagens etapp. Relativt flackt med vacker utsikt, många stränder, tallskogar och öppna landskap.

Distans: 26 Km

HÖJDPROFILm
CartavioLuarca
Dag 29.- Cartavio - Ribadeo 26 Km

Under dagen säger du farväl till Asturien och hej till Galicien. Du har två möjligheter att välja på: fortsätta längs kusten eller ta den officiella leden som går längre inåt landet. I Spain is Mores guidebok ger vi tips på vilken av dem du kan/bör välja.

Väl i Ribadeo befinner du dig endast 10 km bort från en av världens mest unika stränder: Playa de las Catedrales (se bild). Efter att du har anlänt till ditt hotell inkluderar vår resa transport till och från stranden. Spendera eftermiddagen här och njut av detta naturens under, vi har planerat så besöket sker under en lågvatten period - då den är som allra vackrast.

Distans: 26 Km

HÖJDPROFILm
RibadeoCartavio
Dag 30.- Ribadeo - Vilanova 26 Km

Du lämnar nu kustens byar och fortsätter in mot höglandet. Terrängen byter skepnad och leden stiger ca 300 höjdmeter. Släng en sista blick mot Atlanten och säg farväl för denna gång.

Du fortsätter in mot ett mera okänt Spanien där jordbrukssamhällen avlöses av småstäder. Om det inte vore för El Camino skulle du nog vara årets enda turist i dessa områden. En intressant, mer personlig och annorlunda del av leden tar vid här.

Distans: 26 Km

HÖJDPROFILm
VilanovaRibadeo
Dag 31.- Vilanova - Abadin 22 Km

Du passerar Mondoñedo som har en av de vackraste katedralerna i Norra Spanien - staden är dessutom hem till en rad intressanta kloster. Galicien är på många sätt annorlunda Asturien, en av de mest visuella skillnaderna är de många "Hórreos" som kan ses överallt. Dessa gamla ”härbren” kommer ständigt påminna dig om att du befinner dig på galicisk mark.

Distans: 22 Km

HÖJDPROFILm
AbadinVilanova
Dag 32.- Abadin - Vilalba 21 Km

Ett lätt dag utan svåra hinder på Camino-leden. Slappna av och vandra på i lugn takt. Dagen avslutas med en övernattning på Vilalbas vackra Parador-hotell. Vilalba är en större stad med ett bra kulinariskt utbud, passa på att njuta lite extra för imorgon fortsätter du ut på landsbygden igen.

Distans: 21 Km

HÖJDPROFILm
VilalbaAbadin
Dag 33.- Vilalba - Seixon 29 Km

Ca 10 km in på dagens etapp lämnar du motorvägen du korsat flera gånger tidigare och fortsätter in i ett glest befolkat jordbrukslandskap. Under dagen kommer du stöta på en rad idylliska och harmoniska stenbyar. Du vandrar vidare genom skogar, på fält och öppna slätter.

Distans: 29 Km

HÖJDPROFILm
SeixonVilalba
Dag 34.- Seixon - Sobrado 29 Km

En etapp som på många sätt är identisk med gårdagens där skogar, dammar och ängar omger dig.

Dagens kulturella skatt är klostret Santa María i Sobrado.

Distans: 29 Km

HÖJDPROFILm
SobradoSeixon
Dag 35.- Sobrado - Arzúa 21 Km

Detta är den sista etappen innan Camino del Norte sammanstrålar med Camino Francés i Arzúa. Nu fattas det bara två dagar till katedralen i Santiago de Compostela. Du kommer garanterat att träffa på många nyfikna pilgrimer som vill höra mer om hur den norra kuststräckan varit.

Distans: 21 Km

HÖJDPROFILm
ArzuaSobrado
Dag 36.- Arzúa - O Pedrouzo 21 Km

El Camino närmar sig sitt slut och detta märks tydligt på atmosfären. De pilgrimer du stöter på längs med vägen är alla glada och lättade då målet är inom nära räckhåll. Leden går igenom vackra eukalyptusskogar som erbjuder en skön skugga.

Distans: 21 Km

HÖJDPROFILm
O PedrouzoArzúa
Dag 37.- O Pedrouzo - Santiago 19 Km

Stort grattis, du har klarat en stor utmaning och uppnått ett beundransvärt mål! Nu är det dags för ett antal traditionella pilgrimsritualer. Först och främst, glöm inte att stämpla din sista ”Sello” i pilgrimspasset.

Njut av Santiago de Compostelas katedral och förtrollande stadskärna som är ett Unesco-världsarv. Kullerstensgatorna är kantade av historiska byggnader, museum, torg och har ett utomjordiskt bra matutbud. Sätt dig ner på en terass, beställ in din lokala favorit och bearbeta alla nya intryck från den senaste månaden.

Distans: 19 Km

HÖJDPROFILm
SantiagoO Pedrouzo
Dag 38.- Santiago de Compostela till Finisterre (dagsutflykt)

Många pilgrimer väljer att fortsätta vidare och avsluta sin pilgrimsvandring i Finisterre. Vår dagsutflykt tar dig dit med buss och engelsktalande guide, återvänder gör ni sent på eftermiddagen. Blicka ut över Atlanten från den respektingivande och dramatiska kustlinjen Costa de la Muerte (dödens kust). Där ute i det blå finns ett ondskefullt rev där många skepp förlist genom århundradena. Området besitter en slags rå naturlig skönhet som måste tas in. På kustens västligaste punkt hittas Finisterre - ”världens ände” enligt romarna. För många pilgrimer är detta det symboliska slutet för deras Camino de Santiago.

Kvällen spenderas på egen hand i Santiago de Compostela.

Dag 39.- Hemresa

Hemresa från Santiago.