Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

Camino del Norte

(Santander - Gijón)

Karta Camino del Norte: Santander - Gijon

Kilometervis av sandstränder, badorter, historia och naturfenomen utgör Camino del Norte's mittetapper

Camino-sträckan mellan Santander och Gijón erbjuder en av Spaniens vackraste och naturmässigt mest intressanta kuststräckor.

Här finns allt från överraskande naturfenomen till en rad av Nordkustens bästa badstränder. Resan kokas ner till ett ord: 'vacker'.

Cantabriens eleganta huvudstad, Santander, markerar början av denna sträcka. Härifrån går resan växelvis lite inåt landet och helt utmed kusten hela vägen till Gijón. Genom att ta några små avstickare kan du bland annat uppleva gejserliknande vattenskulpturer, där havsvatten pressas genom sprickor i klipporna och en strand där man inte kan se havet. Det finns UNESCO-skyddade förhistoriska grottor med gamla grottmålningar och förhistoriska dinosauriefotspår.

Inte minst finns några av Spaniens mest charmiga fiske- och badorter. På sommaren är atmosfären här full av liv, eftersom området är en av spanjorernas favoritsemesterdestinationer. Maten är fantastisk, naturen imponerande och upplevelserna otaliga. Som det enda stället i Europa är det bara ungefär 30 km mellan nästan 2 km höga bergstoppar och kusten.

Under denna pilgrimsvandring upplever man etapp 13 - 21 av de 35 etapper som utgör Spain is More's Camino-del-Norte pilgrimstur till Santiago de Compostela.

Denna Caminosträcka avslutas i Gijón, Asturiens största stad, där de stolta asturiska traditionerna för regionens maträtter och den lokala cidertraditionen präglar stadens bild. En perfekt avslutning på en underbar pilgrimsvandring.

Klicka på 'Begär Erbjudande' (i den högra kolumnen) och få ett personligt men icke-bindande erbjudande.

Spain is More erbjuder:

Gör din resa personlig! Spain is More erbjuder och garanterar följande på denna resa:

✔ Res varje dag året runt.

✔ Kom ihåg! Etapperna kan anpassas efter dina behov.

✔ Noga utvalda hotell, alltid med eget badrum.

✔ Spain is More's Camino-guidebok med praktisk pilgrimsinformation, förslag på packlista, rekommenderade restauranger, stadskartor med Camino- och hotellplaceringar, pilgrimspass, tips och råd, service-telefonnummer osv.

✔ Lägg till bagagetransport (se tilläggspris under 'möjligt/valfritt').


Miss inte...

✔ Santander är, med sin vackra bukt och härliga stränder, den perfekta platsen att koppla av och njuta av det marina landskapet. En utmärkt plats för en vilodag.

✔ Gijón är en livlig kuststad med en berömd strand och pulserande kvällsstämning.

✔ Fiske- och badorterna längs vägen är några av de mest charmiga i hela Spanien. Om du önskar vilodagar längs vägen rekommenderar vi gärna de vackraste och mest intressanta. 

 

 

Läs mer om Camino del Norte: Avstånd, terräng, väder och bra råd.

Inkluderar
 1. 9 nätter i dubbelrum inkl. frukost på charmiga hotell noga utvalda för sin kvalitet, läge och service. Alltid med eget badrum/toalett.
 2. Flyg t/r från Köpenhamn/Stockholm/Göteborg till Bilbao eller Madrid - inkl. ett incheckat bagage p.p.*
 3. Transport från Bilbao till Santander.
 4. Transport från Gijón till Bilbao/Madrid.
 5. Spain is Mores omfattande, digitala reseguide med vägbeskrivningar, rekommendationer, lokala tips och mycket mer.
 6. Pilgrimspasset.
 7. 24/7 nödnummer under resan.
 8. Skatter och avgifter.

  *Om inte annat anges i erbjudandet. Bagagevikt beror på det enskilda flygbolagets villkor (vanligtvis mellan 20 och 23 kg).
Ingår ej
 1.  Korta buss- och taxi transporter, t.ex. från flygplats till lokal buss- eller järnvägsstation.
 2. Sommar: från 15 juli till 30 september är det högsäsong längs Norra Spaniens kust. Till skillnad från den franska vägen (Camino Francés) fylls hotellen upp med badsugna turister så hotellpriserna ökar avsevärt. Den här resan brukar kosta ca 1100 kr mer under den perioden.
Valfritt
 1. Anpassa din Camino: Utöka din vistelse, dela upp etapper, lägg till spännande upplevelser osv.
 2. Bagageservice på pilgrimsvägen kan köpas till. Om du köper bagageservice transporteras din väska/koffert från hotell till hotell på schemalagda vandringsdagar. Pris vid föreslagen etappdelning, 1150 kr./enhet på max 15 kg.
 3. Förlängning av vistelse i exempelvis Bilbao, Gijon, Madrid,  kan köpas till.
 4. Tryckt guide. Om du föredrar den tryckta guiden kan den köpas för 30 euro per exemplar. (Du kan lägga till detta när du köper resan).
 5. Transport från hotell till flygplats på avresedagen.
 6. Avbeställningsskydd. Kostar 7% av resans pris och kan läggas till i samband med eventuellt godkännande av erbjudande. Spain is More samarbetar med Gouda Reseförsäkring. Läs mer om avbeställningsskydd här.

Camino del Norte

(Santander - Gijón)

Från
16.800 SEK/pers.
Begär Erbjudande
Enkelrumstillägg: 2.400 SEK

Dagligt program

Santander - Gijon

Detaljerad resplan (Visa alla dagar )
Dag 1.- Ankomst i Santander

Du anländer till Kantabriens största stad, Santander, vanligtvis med buss eller tåg från Madrid eller Bilbao.

Santander ligger vackert belägen vid Atlanten. Det är en viktig hamnstad med ca 190 000 invånare och också känd som hem för en av världens största banker, Banco Santander. Många stränder omger staden och halvön Magdalena med sitt palats som ståtar ut över bukten är ett måste att besöka. Det finns ingen ”gammal stadskärna” som det så ofta finns i spanska städer, orsaken till detta är att nästan hela Santander brann ner 1941. Rekonstruktionen har dock gjorts med stil och staden har mycket att erbjuda besökaren.

Dag 2.- Santander - Santillana del Mar7 Km

En liten tåg transporterar dig genom Santanders relativt tråkiga förorter och industriområden. Efter ca. 20 min ombord på tåget möts du av de gröna nyanserna, som kommer att vara karakteristiska för resten av resan.

Man kan välja att kliva av på två stationer, beroende på hur långt du vill vandra. Tågbiljetten köps på stationen (inte inkluderad - ca 3€/ person), vi bifogar en tidtabell i guideboken. Således kan du själv bestämma hur mycket tid du vill spendera i Santander innan vandringsturen börjar.

Beroende på var du väljer att stiga av tåget går du antingen 7 eller 18 km under denna dag. Den praktiska “how-to-guiden" finns bifogad i Spain is More’s guidebok, som mottas före avgång. Här förklaras också hur du vandrar till Santillana del Mar på ett så enkelt och vackert sätt som möjligt - floderna och den moderna infrastrukturen har gjort så att många pilgrimer måste ta en stor omväg.

Santillana del Mar grundades på 800-talet av munkar som förde hit en relik av St. Juliana, de lät även uppföra klostret. Santillana del Mar är ett monument i sig själv och kullerstensgatorna är fyllda av historiska byggnader, museer och vackra torg. Dessutom är det möjligt att besöka Altamira-grottorna, strax utanför byn. Ett av världens viktigaste arkitektoniska fynd där det finns över 40 000 år gamla grottmålningar.

Dag 3.- Santillana del Mar - Comillas 22 Km

En härlig etapp längs den vackra kusten, alltid i direkt närhet till havet. Comillas var, tillsammans med Santander, en av de mest prestigefyllda platserna att semestra på under 1800-talet. Många förmögna familjer från hela Spanien byggde stora sommarhus i området. Ett av de mest kända är El Capricho, designat av Gaudí, ett av hans tre verk i Norra Spanien.

Distans: 22 Km

HÖJDPROFILm
ComillasSantillana del Mar
Dag 4.- Comillas - Serdio 20 Km

Tre floder korsas under dagens etapp som är den sista i Kantabrien. Vi rekommenderar att ta en liten omväg genom naturreservatet Oyambre. San Vicente de la Barquera är en härlig liten fiskeby där man kan stanna till en stund.

Unquera är en stad med ett privilegierat läge, med både stränder och berg runt hörnet. I mynningen av floden Deva skiljer det endast 30 km mellan havet och Picos de Europas mäktiga berg. 

Från Picos de Europa rinner Deva-floden 62 kilometer genom Liébana och Hermida innan den slutligen når havet. Det skapar en naturlig gräns mellan regionerna Kantabrien och Asturien.

Distans: 20 Km

HÖJDPROFILm
SerdioComillas
Dag 5.- Serdio - Llanes 29 Km

Vi fortsätter längs med Asturiens östra kust som är lätt kuperad och bjuder på fina vyer över Atlanten. Mellan klipporna gömmer sig några mysiga stränder.

Före Llanes kommer du att stöta på ”Los Bufones” som är ett intressant geologiskt fenomen. Under dagen när havet är vilt skjuts vatten in med stort tryck i klippornas sprickor och bildar en slags ”jet-stråle”. Det är en imponerande syn när upp till 20 meter höga vattenpelare sprutar rakt upp in i luften.

Llanes är en av de trevligaste och mest populära sommarstäderna i Norra Spanien. Läckra stränder, god lokal mat, fiskehamnen och den gamla staden utgör en välbalanserad mix.

Etappen är lång och kuperad, det rekommenderas att dela upp etappen i två med en extra natt omkring halvvägs. En annan möjlighet är också att dela upp denna och morgondagens långa etapp i totalt 3 vandringsdagar.

Distans: 29 Km

HÖJDPROFILm
LlanesSerdio
Dag 6.- Llanes - Ribadesella 31 Km

Den här etappen går mellan två av Asturiens klassiska badorter som de senaste åren gjorts stora investeringar i. Dagens vandring är lång men terrängen är förlåtande och man bjuds på fina landskap. Under de första 10-12 km passerar leden hela 10 olika stränder. Sedan vänder man inåt landet och når kusten åter vid slutmålet Ribadesella.

Semesterorten Ribadesella är berömd för sina praktfulla sommarhus, stränder och idag också för sin aktiva turism. Floden Sella som mynnar ut här är känd över hela Spanien för den årliga kajakfestivalen ”Descenso de Sella”. Varje år deltar tusentals och festivalen kännetecknas av en härlig atmosfär och sänds i nationell TV. Resten av året är aktiviteten på floden betydligt lugnare och en kajaktur är en fin upplevelse.

Distans: 31 Km

HÖJDPROFILm
RibadesellaLlanes
Dag 7.- Ribadesella - Colunga 23 Km

Denna etapp tillhör en av våra personliga favoriter och passerar några riktiga smultronställen (se mer i vår guidebok). Leden fortsätter precis vid Atlantkusten genom vackra kuststäder såsom Caravia. Sedan svänger den av mot inlandets eukalyptusskogar till Arenal de Morís. Man erbjuds också chansen att vandra i dinosauriernas spår och besöka dinosauriemuseet i dagens slutmål Colunga.

Distans: 23 Km

HÖJDPROFILm
ColungaRibadesella
Dag 8.- Colunga - Villaviciosa 18 Km

En förhållandevis kort men tuff och krävande etapp i kuperad skogsterräng. Byn Villaviciosa är känd för sin ciderproduktion och vi kan rekommendera ett besök hos en lokal producent. Eftermiddagen kan du spendera på den långa sandstranden Rodiles, i närheten finns även ett par bra matställen.

Inte långt från Villaviciosa ligger en idyllisk fiskeby med mycket bra restauranger. Dock krävs taxi eller buss för att ta sig dit - läs mer i vår guidebok.

Distans: 18 Km

HÖJDPROFILm
VillaviciosaColunga
Dag 9.- Villaviciosa - Gijón 29 Km

Etappen är det tuffaste på hela Camino del Norte, med två långa stigningar. Dagen kan delas upp med en övernattning ca. 10 km före Gijón. Alternativt ger vår guidebok dig några transporttips för att kunna njuta av den vackraste delen av etappen - men fortfarande inte behöva vandra så långt.

Gijón är en av de mest stämningsfulla städerna efter den nordspanska kusten med mycket att erbjuda. Restauranger, barer, bra shopping, citystränderna, strandpromenaden och härligt folkliv gör det till ett attraktivt resmål. Om vädret tillåter kan du koppla av på San Lorenzo-stranden eller ta en glass vid strandpromenaden.

Den gamla stadskärnan är mysig, under kvällen fylls ofta restaurangerna och uteserveringarna med vänliga Asturianer. Du kommer märka att i princip alla dricker regionens naturliga äppelcider som hälls upp på ett synnerligen unikt sätt. För att hinna utforska Gijón rekommenderar vi att man lägger en extra dag här.

Distans: 29 Km

HÖJDPROFILm
GijónVillaviciosa
Dag 10.- Hemfärd

Hemresa från Gijón.

Andra liknande resor

Se alla Camino-pilgrimsfärder

Vad säger våra kunder

Läs våra gästers rekommendationer

Vår blogg

Se fler blogginlägg