Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

Camino del Norte (Santander - Gijón)

Camino del Norte (Santander - Gijón)

Camino del Norte

Att vandra Camino del Norte längs med Norra Spaniens kust är ett minne för livet. Med havet på ena sidan och bergen på den andra uppfyller leden naturälskarens alla förväntningar. Den norra kustleden passerar inbjudande städer som San Sebastián, Bilbao, Santander och Gijón - dessutom följer en rad pittoreska byar som på ett pärlband. Alltid nära inpå finns några av Spaniens läckraste stränder. En oförglömlig upplevelse.

 • Från 16800 SEK/pers.
 • 209 Km
 • 10 dagar / 9 nätter
 • Svårighet
  ?
  OBSERVERA: Ingenstans, inte på något sträcka av el Camino, kommer det att finnas branta klippor alldeles intill leden!

  1: Väldigt lätt. Platt och utan signifikanta höjningar. Bra och normalt breda vägar.

  2: Lätt. Lite kuperat. Bra och normalt breda vägar.

  3: Medium. Kuperat med backar, eventuellt med längre avstånd mellan serviceställen / städer. Bra, ibland smala stigar.

  4: Medium/Svår. Längre, branta stigningar, kanske med få serviceställen / städer. Bra, ibland smala stigar.

  5: Svår.Stora höjdskillnader, eventuellt med få serviceställen. Mycket kuperat. Bra, ibland smala stigar.
 • Natur

Denna del av leden erbjuder en av Europas vildaste samt vackraste kustlinjer, kantad av harmoniska fiskebyar och fina stränder. Det naturnära köket är underbart, landskapen storslagna och upplevelserna otaliga. Under sommaren är det här området ett populärt resmål för spanjorer - tyvärr har inte nordbor hittat hit ännu. Mellan 2000 meter höga bergstoppar och havet skiljer det endast 30 km. Det går inte att hitta någon annanstans i Europa!

På denna pilgrimsvandring upplevs etapperna 13-21 av de totalt 35 på Camino del Norte.

✔ Avgångar varje dag från mitten av mars till slutet av oktober.

Bagagetransport från hotell till hotell kan anordnas och rekommenderas.

Ditt personliga pilgrimspass.

Handplockade hotell - alltid med privat badrum - utvalda för sitt läge, charm och service.

✔ Spain is Mores Camino-guidebok. Fylld med nyttig pilgrimsinformation, förslag på packlista, lokala restauranger, kartor över leden och hotellen, pilgrimspasset, sevärdheter, 24/7 servicenummer och mer. Allt som behövs för att göra ditt Camino till en oförglömlig upplevelse! 

✔ Möjligheten att kombinera denna vandring med andra pilgrimsfärder/resor.

✔ Uppdelning av etapperna: Ja, alltid!

 

Rabatt

Inkluderar

Från 16.800 SEK/pers.Per person i dubbelrum

Enkelrumstillägg: 2.400 SEK

Inkluderar
 1. 9 nätter i dubbelrum inkl. frukost på charmiga hotell noga utvalda för sin kvalitet, läge och service. Alltid med eget badrum/toalett.
 2. Flyg t/r från Köpenhamn/Stockholm/Göteborg till Bilbao eller Madrid - inkl. ett incheckat bagage p.p.*
 3. Transport från Bilbao/Madrid till Santander.
 4. Transport från Gijón till Bilbao/Madrid.
 5. Spain is Mores omfattande, digitala reseguide med vägbeskrivningar, rekommendationer, lokala tips och mycket mer.
 6. Pilgrimspasset.
 7. 24/7 nödnummer under resan.
 8. Skatter och avgifter.
 9. *Om inte annat anges i erbjudandet. Bagagevikt beror på det enskilda flygbolagets villkor (vanligtvis mellan 20 och 23 kg).
Ingår ej
 1.  Korta buss- och taxi transporter, t.ex. från flygplats till lokal buss- eller järnvägsstation.
 2. Exempel, transport från flygplatsen i Madrid till tågstationen (metro ca 5€ - taxi ca 30€).
 3. Sommar: från 15 juli till 30 september är det högsäsong längs Norra Spaniens kust. Till skillnad från den franska vägen (Camino Francés) fylls hotellen upp med badsugna turister så hotellpriserna ökar avsevärt. Den här resan brukar kosta ca 1073 kr mer under den perioden.
Valfritt
 1. Gör ditt Camino ännu mer personligt: stanna längre, dela upp etapper, lägg till berikande upplevelser, m.m.
 2. Bagageservice längs pilgrimsleden kan läggas till och är något vi rekommenderar. Om du beställer detta kommer ditt bagage transporteras från hotell till hotell och följa dig under vandringens gång. Det är ett nöje att vandra utan bagage och ändå ha alla sina tillhörigheter framme vid dagens slutmål. Pris: 1150 sek/st. Max: 15 kg/bagage.
 3. Avbeställningsförsäkring från Gouda: 7% av resans totala kostnad (kan läggas till vid bokningen).
Beskrivning

Sträckan från Santander till Gijón innehåller allt man kan önska sig i Norra Spanien - stränder, idylliska byar, massor av traditioner, vacker natur och historiska monument. Höjdpunkterna är många och upplevelserna mycket berikande. Maten är i världsklass och naturmässigt kan det knappast bli vackrare.

Terrängen är ganska varierande men utan att vara allt för jobbig. Under de flesta dagar finns möjligheter att dela upp etapperna om detta är önskvärt. Kort sagt, denna sträcka erbjuder allt man kan begära från en semester i Norra Spanien. Servicefunktionerna är goda hela vägen.

Möjlighet för etappuppdelning: Ja (se etappbeskrivningarna).

Detaljerad resplan
Detaljerad resplan (Visa alla dagar )
Dag 1.- Ankomst i Santander

Du anländer till Kantabriens största stad, Santander, vanligtvis med buss eller tåg från Madrid eller Bilbao.

Santander ligger vackert belägen vid Atlanten. Det är en viktig hamnstad med ca 190 000 invånare och också känd som hem för en av världens största banker, Banco Santander. Många stränder omger staden och halvön Magdalena med sitt palats som ståtar ut över bukten är ett måste att besöka. Det finns ingen ”gammal stadskärna” som det så ofta finns i spanska städer, orsaken till detta är att nästan hela Santander brann ner 1941. Rekonstruktionen har dock gjorts med stil och staden har mycket att erbjuda besökaren.

Dag 2.- Santander - Santillana del Mar7 Km

En liten tåg transporterar dig genom Santanders relativt tråkiga förorter och industriområden. Efter ca. 20 min ombord på tåget möts du av de gröna nyanserna, som kommer att vara karakteristiska för resten av resan.

Man kan välja att kliva av på två stationer, beroende på hur långt du vill vandra. Tågbiljetten köps på stationen (inte inkluderad - ca 3€/ person), vi bifogar en tidtabell i guideboken. Således kan du själv bestämma hur mycket tid du vill spendera i Santander innan vandringsturen börjar.

Beroende på var du väljer att stiga av tåget går du antingen 7 eller 18 km under denna dag. Den praktiska “how-to-guiden" finns bifogad i Spain is More’s guidebok, som mottas före avgång. Här förklaras också hur du vandrar till Santillana del Mar på ett så enkelt och vackert sätt som möjligt - floderna och den moderna infrastrukturen har gjort så att många pilgrimer måste ta en stor omväg.

Santillana del Mar grundades på 800-talet av munkar som förde hit en relik av St. Juliana, de lät även uppföra klostret. Santillana del Mar är ett monument i sig själv och kullerstensgatorna är fyllda av historiska byggnader, museer och vackra torg. Dessutom är det möjligt att besöka Altamira-grottorna, strax utanför byn. Ett av världens viktigaste arkitektoniska fynd där det finns över 40 000 år gamla grottmålningar.

Dag 3.- Santillana del Mar - Comillas 22 Km

En härlig etapp längs den vackra kusten, alltid i direkt närhet till havet. Comillas var, tillsammans med Santander, en av de mest prestigefyllda platserna att semestra på under 1800-talet. Många förmögna familjer från hela Spanien byggde stora sommarhus i området. Ett av de mest kända är El Capricho, designat av Gaudí, ett av hans tre verk i Norra Spanien.

Distans: 22 Km

HÖJDPROFILm
ComillasSantillana del Mar
Dag 4.- Comillas - Serdio 20 Km

Tre floder korsas under dagens etapp som är den sista i Kantabrien. Vi rekommenderar att ta en liten omväg genom naturreservatet Oyambre. San Vicente de la Barquera är en härlig liten fiskeby där man kan stanna till en stund.

Unquera är en stad med ett privilegierat läge, med både stränder och berg runt hörnet. I mynningen av floden Deva skiljer det endast 30 km mellan havet och Picos de Europas mäktiga berg. 

Från Picos de Europa rinner Deva-floden 62 kilometer genom Liébana och Hermida innan den slutligen når havet. Det skapar en naturlig gräns mellan regionerna Kantabrien och Asturien.

Distans: 20 Km

HÖJDPROFILm
SerdioComillas
Dag 5.- Serdio - Llanes 29 Km

Vi fortsätter längs med Asturiens östra kust som är lätt kuperad och bjuder på fina vyer över Atlanten. Mellan klipporna gömmer sig några mysiga stränder.

Före Llanes kommer du att stöta på ”Los Bufones” som är ett intressant geologiskt fenomen. Under dagen när havet är vilt skjuts vatten in med stort tryck i klippornas sprickor och bildar en slags ”jet-stråle”. Det är en imponerande syn när upp till 20 meter höga vattenpelare sprutar rakt upp in i luften.

Llanes är en av de trevligaste och mest populära sommarstäderna i Norra Spanien. Läckra stränder, god lokal mat, fiskehamnen och den gamla staden utgör en välbalanserad mix.

Etappen är lång och kuperad, det rekommenderas att dela upp etappen i två med en extra natt omkring halvvägs. En annan möjlighet är också att dela upp denna och morgondagens långa etapp i totalt 3 vandringsdagar.

Distans: 29 Km

HÖJDPROFILm
LlanesSerdio
Dag 6.- Llanes - Ribadesella 31 Km

Den här etappen går mellan två av Asturiens klassiska badorter som de senaste åren gjorts stora investeringar i. Dagens vandring är lång men terrängen är förlåtande och man bjuds på fina landskap. Under de första 10-12 km passerar leden hela 10 olika stränder. Sedan vänder man inåt landet och når kusten åter vid slutmålet Ribadesella.

Semesterorten Ribadesella är berömd för sina praktfulla sommarhus, stränder och idag också för sin aktiva turism. Floden Sella som mynnar ut här är känd över hela Spanien för den årliga kajakfestivalen ”Descenso de Sella”. Varje år deltar tusentals och festivalen kännetecknas av en härlig atmosfär och sänds i nationell TV. Resten av året är aktiviteten på floden betydligt lugnare och en kajaktur är en fin upplevelse.

Distans: 31 Km

HÖJDPROFILm
RibadesellaLlanes
Dag 7.- Ribadesella - Colunga 23 Km

Denna etapp tillhör en av våra personliga favoriter och passerar några riktiga smultronställen (se mer i vår guidebok). Leden fortsätter precis vid Atlantkusten genom vackra kuststäder såsom Caravia. Sedan svänger den av mot inlandets eukalyptusskogar till Arenal de Morís. Man erbjuds också chansen att vandra i dinosauriernas spår och besöka dinosauriemuseet i dagens slutmål Colunga.

Distans: 23 Km

HÖJDPROFILm
ColungaRibadesella
Dag 8.- Colunga - Villaviciosa 18 Km

En förhållandevis kort men tuff och krävande etapp i kuperad skogsterräng. Byn Villaviciosa är känd för sin ciderproduktion och vi kan rekommendera ett besök hos en lokal producent. Eftermiddagen kan du spendera på den långa sandstranden Rodiles, i närheten finns även ett par bra matställen.

Inte långt från Villaviciosa ligger en idyllisk fiskeby med mycket bra restauranger. Dock krävs taxi eller buss för att ta sig dit - läs mer i vår guidebok.

Distans: 18 Km

HÖJDPROFILm
VillaviciosaColunga
Dag 9.- Villaviciosa - Gijón 29 Km

Etappen är det tuffaste på hela Camino del Norte, med två långa stigningar. Dagen kan delas upp med en övernattning ca. 10 km före Gijón. Alternativt ger vår guidebok dig några transporttips för att kunna njuta av den vackraste delen av etappen - men fortfarande inte behöva vandra så långt.

Gijón är en av de mest stämningsfulla städerna efter den nordspanska kusten med mycket att erbjuda. Restauranger, barer, bra shopping, citystränderna, strandpromenaden och härligt folkliv gör det till ett attraktivt resmål. Om vädret tillåter kan du koppla av på San Lorenzo-stranden eller ta en glass vid strandpromenaden.

Den gamla stadskärnan är mysig, under kvällen fylls ofta restaurangerna och uteserveringarna med vänliga Asturianer. Du kommer märka att i princip alla dricker regionens naturliga äppelcider som hälls upp på ett synnerligen unikt sätt. För att hinna utforska Gijón rekommenderar vi att man lägger en extra dag här.

Distans: 29 Km

HÖJDPROFILm
GijónVillaviciosa
Dag 10.- Hemfärd

Hemresa från Gijón.