Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

Camino del Norte (Hondarribia-Santander)

Camino del Norte (Hondarribia-Santander)

Camino del Norte

Att vandra Camino del Norte längs med Norra Spaniens kust är ett minne för livet. Med havet på ena sidan och bergen på den andra uppfyller leden naturälskarens alla förväntningar. Den norra kustleden passerar inbjudande städer som San Sebastián, Bilbao, Santander och Gijón - dessutom följer en rad pittoreska byar som på ett pärlband. Alltid nära inpå finns några av Spaniens läckraste stränder. En oförglömlig upplevelse.

 • Från 15800 SEK/pers.
 • 261 Km
 • 14 dagar / 13 nätter
 • Svårighet
  ?
  OBSERVERA: Ingenstans, inte på något sträcka av el Camino, kommer det att finnas branta klippor alldeles intill leden!

  1: Väldigt lätt. Platt och utan signifikanta höjningar. Bra och normalt breda vägar.

  2: Lätt. Lite kuperat. Bra och normalt breda vägar.

  3: Medium. Kuperat med backar, eventuellt med längre avstånd mellan serviceställen / städer. Bra, ibland smala stigar.

  4: Medium/Svår. Längre, branta stigningar, kanske med få serviceställen / städer. Bra, ibland smala stigar.

  5: Svår.Stora höjdskillnader, eventuellt med få serviceställen. Mycket kuperat. Bra, ibland smala stigar.
 • Natur

Spain is More erbjuder dig chansen att vandra denna natursköna och alternativa pilgrimsled längs en av Europas vackraste kustlinjer. Camino de Norte bjuder på några av Spaniens vackraste stränder, besöksvärda restauranger, idylliska fiskebyar och inbjudande städer. Allt detta vackert inramat av den råa kuperade kusten. Den norra vägen uppfyller allt man önska sig och är en oförglömlig upplevelse.

Camino del Norte är lika gammal som inlandets pilgrimsled Camino Francés. Under medeltiden föredrog många av Europas kungar och adelsmän att ta sig till Santiago de Compostela via den här vägen. Den var mycket säkrare än den franska vägen då pilgrimerna kunde undgå kriget mot morerna som ägde rum söderut.

Leden följer Biscayabukten och du kommer att få chansen att uppleva en vild och orörd kuststräcka. Mängder av pittoreska fiskebyar och stränder följer som på ett pärlband. Rutten är mycket kuperad och kan ibland vara krävande men som vanligt finns det enklare och bra alternativ till de tuffare sträckorna.

Några av höjdpunkterna inkluderar: strandpromenaden och läckra pintxos i San Sebastián, det världsberömda Guggenheimmuseet i Bilbao och alla de små harmoniska byarna där tiden verkar ha stått still. Lägg till ett smakrikt kök med kvalitetsråvaror från de skiftande landskapen samt en fascinerande och annorlunda historia så är detta en semester som tillgodoser allas önskningar. Camino del Norte är dessutom idealisk för en cykelsemester som Spain is More också organiserar.

Den norra vägen är inte lika känd Camino Francés men är däremot i många fall vackrare med den mäktiga Atlanten till höger och hisnande bergskedjor på din vänstra sida. Under el Camino bor du på mysiga hotell längs med leden, alltid med privat badrum och toalett. Frukost ingår varje dag. Vår omfattande guidebok, som du mottar före avfärd, guidar dig bekvämt och säkert längs etapperna.

Om du söker efter storslagen vandring, hav och stränder, mysiga byar, god lokal mat och vill utmana dig själv ska du inte missa den här resan.

På denna pilgrimsfärd upplevs etapperna 1-12 av de totalt 35 på Camino del Norte.

✔ Avgångar varje dag från mitten av mars till slutet av oktober.

Bagagetransport från hotell till hotell kan anordnas och rekommenderas.

Ditt personliga pilgrimspass.

Handplockade hotell - alltid med privat badrum - utvalda för sitt läge, charm och service.

✔ Spain is Mores Camino-guidebok. Fylld med nyttig pilgrimsinformation, förslag på packlista, lokala restauranger, kartor över leden och hotellen, pilgrimspasset, sevärdheter, 24/7 servicenummer och mer. Allt som behövs för att göra ditt Camino till en oförglömlig upplevelse! 

✔ Möjligheten att kombinera denna vandring med andra resor.

✔ Uppdelning av etapperna: Möjligt ibland!

 

Rabatt

Inkluderar

Från 15.800 SEK/pers.Per person i dubbelrum

Enkelrumstillägg: 3.500 SEK

Inkluderar
 1. 13 nätter i dubbelrum inkl. frukost på charmiga hotell noga utvalda för sin kvalitet, läge och service. Alltid med eget badrum/toalett.
 2. Flyg t/r från Köpenhamn/Stockholm/Göteborg till Bilbao - inkl. ett incheckat bagage p.p.*
 3. Transport från Bilbao till Hondarribia.
 4. Transport från Santander till Bilbao.
 5. Spain is Mores omfattande, digitala reseguide med vägbeskrivningar, rekommendationer, lokala tips och mycket mer.
 6. Pilgrimspasset.
 7. 24/7 nödnummer under resan.
 8. Skatter och avgifter.
 9. *Om inte annat anges i erbjudandet. Bagagevikt beror på det enskilda flygbolagets villkor (vanligtvis mellan 20 och 23 kg).
Ingår ej
 1. Korta buss- och taxi transporter, t.ex. från flygplats till lokal buss- eller järnvägsstation.
 2. Transport från hotellet i Bilbao till flygplatsen (taxi ca 25€ - buss ca 8€).
 3. Sommar: från 15 juli till 30 september är det högsäsong längs Norra Spaniens kust. Till skillnad från den franska vägen (Camino Francés) fylls hotellen upp med badsugna turister så hotellpriserna ökar avsevärt. Den här resan brukar kosta ca 1900 kr mer under den perioden.
Valfritt
 1. Gör ditt Camino ännu mer personligt: stanna längre, dela upp etapper, lägg till berikande upplevelser, m.m. Fråga gärna, vi hjälper dig mer än gärna!
 2. Bagageservice längs pilgrimsleden kan läggas till och är något vi rekommenderar. Om du beställer detta kommer ditt bagage transporteras från hotell till hotell och följa dig under vandringens gång. Det är ett nöje att vandra utan bagage och ändå ha alla sina tillhörigheter framme vid dagens slutmål. Pris: 1300 sek/st. Max: 15 kg/bagage.
 3. Avbeställningsförsäkring från Gouda: 7% av resans totala kostnad (kan läggas till vid bokningen).
Beskrivning

I Baskien, mellan Hondarribia och Bilbao kan ett av Spaniens vackraste kustområden upplevas. Det är dramatiskt vackert, kuperat och ibland ganska krävande vandring.

Man passerar en rad spektakulära stränder och fiskebyar insprängda mellan klipporna. Höjdpunkterna inkluderar: strandpromenaden och läckra pintxos i San Sebastián, det världsberömda Guggenheimmuseet i Bilbao och det naturnära köket i byarna.

Möjlighet för etappuppdelning: Ja, ibland (se etappbeskrivningarna).

Efter Bilbao planar terrängen ut, men är fortfarande relativt påfrestande. Ofta följer leden kusten och ibland är det möjligt att vandra långa sträckor efter några av Spaniens vackraste stränder med fötterna i vattenbrynet. Stränder och klippor avlöses av idylliska fiske- och badorter, som under sommaren är populära semestermål. Etapperna kan sällan förkortas så mycket, vilket kan göra det lite svårt att anpassa nivån för vandraren. 

Servicefunktionerna är generellt sätt bra. På kvällarna finns det alltid restauranger på, eller i närheten av hotellen. Leden passerar dagligen genom städer som har stormarknader, banker, tvättinrättningar, butiker och annat.

Möjlighet för etappuppdelning: Ibland (se etappbeskrivningarna).

Detaljerad resplan
Detaljerad resplan (Visa alla dagar )
Dag 1.- Ankomst i Hondarribia

Ankomst till denna vackra baskiska kuststad, belägen på gränsen mellan Frankrike och Spanien. Vi rekommenderar en extra dag här innan du påbörjar ditt Camino. Njut av stranden, den gamla stan (Casco Viejo), fiskekvarteren omkring hamnen eller ta en båttur över kanalen till Frankrike. Upplev det goda lokala köket med allt från enklare pintxos till exklusiva restauranger. Sätt dig på en terass vid något mysigt torg med ett glas Txakoli i handen (baskiskt vitt vin) - och förberedd dig mentalt inför det stundande Camino-äventyret.

Dag 2.- Hondarribia - San Sebastián 27 Km

Den första etappen på Camino del Norte bjuder på en oerhört vacker vandring med en magnifik utsikt över bukten. Många anser att denna sträcka är en av de vackrare på den norra vägen, vilket är svårt att argumentera emot. Dock måste man kämpa för den fina utsikten då etappen är relativt kuperad. Leden fortsätter över kullar och skogsmarker. Avsluta dagen i underbara San Sebastián, en av Europas vackraste städer. Här kan man gå på en härlig pintxosrunda i den gamla stadskärnan för att sedan börja ladda på nytt inför nästa dag. 

Distans: 27 Km

HÖJDPROFILm
San SebastiánHondarribia
Dag 3.- San Sebastián – Zarautz 20 Km

Att vakna upp i San Sebastián är alltid ett nöje. På vägen ut ur staden kan du gå med fötterna i vattnet längs den berömda La Concha-stranden. Efter en stigning uppför Igeldo-berget har man förtrollande vyer över den snäckskalsformade bukten med sitt turkosblåa vatten, Santa Clara-ön samt San Sebastián. Härifrån fortsätter El Camino genom skogar, Txakoli-vingårdar och mysiga fiskebyar. Ofta med vacker panorama över kustlandskapen. Dagens etapp slutar i Zarautz - som är en av de mest populära badorterna i Baskien.

Distans: 20 Km

HÖJDPROFILm
ZarautzSan Sebastián
Dag 4.- Zarautz - Deba 22 Km

Denna etapp följer kusten och tvingar pilgrimerna att övervinna många kullar mellan byarna. Du kommer bland annat att passera ett monument från 1600-talet samt uppleva ett underbart geologiskt fenomen: flysch. Detta bildas genom havets eroderande effekt på klipporna. Omkring Zumaia kan man verkligen se detta naturfenomen på nära håll.

Distans: 22 Km

HÖJDPROFILm
DebaZarautz
Dag 5.- Deba - Markina-Xemein 24 Km

Efter Deba svänger leden in i landet i ungefär 3 dagar. Denna sträcka är kuperad, går igenom skogar och är glest befolkad. Flera mysiga byar passeras och, som alltid i Baskien, kan man hitta en riktigt bra måltid där man minst förväntar sig det. Under dagen möter pilgrimerna en av de tuffaste stigningarna på hela Camino del Norte. Avslutningen är lättare.

 

Distans: 24 Km

HÖJDPROFILm
XemeinDeba - Markina
Dag 6.- Markina-Xemein - Guernika Lumo (Guernica) 25 Km

En idylliskt etapp där de cisterciensiska munkarna fortfarande välkomnar pilgrimer. El Camino fortsätter på slingrande skogsstigar där små kyrkor, torn och andra medeltida monument passeras.

Etappen slutar i Guernica, som blev förevigad av Picasso när han avbildade staden strax före andra världskriget. Målningen är ett minnesmärke över staden som bombades under det spanska inbördeskriget. Denna kan ses på Reina Sofia-museet i Madrid.

Distans: 25 Km

HÖJDPROFILm
Guernika LumoMarkina - Xemein
Dag 7.- Guernica – Lezama 21 Km

Vandringsstigen följer en stor del av dagen en asfaltväg genom de stora skogsområdena. Man kommer långt ut på landsbygden och får se en annan del av regionen, en stor kontrast till de moderna storstadsmetropolerna Bilbao och San Sebastián.

Distans: 21 Km

HÖJDPROFILm
LezamaGuernika
Dag 8.- Lezama - Bilbao 11 Km

Berget Monte Avril är det sista "hindret" pilgrimerna måste övervinna för att anlända till Bilbao. Bilbao är främst känd för sitt kök, sin musik och rika kulturliv vilket särskilt syns i den gamla stadskärnan. Staden har mycket att erbjuda och många väljer en extra vilodag här för att utforska den.

Spain is Mores personliga reseguide visar dig de bästa sevärdheterna oavsett om du stannar en eller två nätter. Vi rekommenderar att du spenderar en extra dag i Bilbao - speciellt om du vill uppleva det världsberömda Guggenheimmuseet.

Dagens etapp är dock bara 12 km och det är möjligt att man hinner utforska Bilbao ändå.

Distans: 11 Km

HÖJDPROFILm
BilbaoLezama
Dag 9.- Bilbao - Portugalete 19 Km

En stor del av etappen går igenom Bilbaos förorter och längs den stora hamnen. På en vackert anlagd väg kommer du att vandra på bekvämt avstånd från trafik och buller. Härifrån har du har en fin utsikt över fjorden, hamnen och staden. Du kommer att passera ett gruvlandskap som fram till för några decennier sedan var en av regionens viktigaste inkomstkällor.

Distans: 19 Km

HÖJDPROFILm
PortugaleteBilbao
Dag 10.- Portugalete - Castro Urdiales 26 Km

Om du har gått från Hondarribia eller San Sebastián kommer du återigen bli välkomnad av havet och kusten. Från Pobeña följer man en ”Via Verde” som löper längs med Atlanten. Nu lämnar du Baskien och de kommande etapperna kommer att gå igenom Kantabrien.

Dagens stopp Castro Urdiales, är en gammal fiskeby med en stämningsfull stadskärna och pittoresk hamn.

Distans: 26 Km

HÖJDPROFILm
Castro UrdialesPortugalete
Dag 11.- Castro Urdiales - Laredo 25 Km

Leden fortsätter bland annat förbi ruinerna av ett medeltida slott. En parallel led går igenom en eukalyptusskog och är ett bra alternativ till den officiella Camino-leden som idag följer en motorväg.

Man kan välja två rutter. Den officiella är hela 37 km lång, men den kan förkortas till ca 25 km. Alla för- och nackdelar, samt praktiska tips finns samlade i vår guidebok.

Laredo är en mycket populär badort och den långa stranden är inbjudande. Dessutom finns det bra restauranger i den gamla stadskärnan.

Distans: 25 Km

HÖJDPROFILm
LaredoCastro Urdiales
Dag 12.- Laredo - Güemes 29 Km

Dagen börjar med en kort båttur till Santoña. Härifrån fortsätter leden genom ett stort antal naturreservat och vid några av Norra Spaniens skönaste stränder. Noja är ett populärt semestermål som lever upp under sommaren. Från Noja svänger leden in i landet till den lilla staden Güemes.

Distans: 29 Km

HÖJDPROFILm
GüemesLaredo
Dag 13.- Güemes - Santander 12 Km

Etappen är lätt, flack och kort. De sista kilometerna över bukten från Somo till Santander är med båt.

Du kommer att ha gott om tid för att njuta av havsstaden Santander. Många sommarvandrare/cykelgäster föredrar att stanna några dagar i någon av de närliggande byarna - vilket är något vi rekommenderar. I det här området finns massor av paradisstränder, sevärdheter och lokala matupplevelser som måste utforskas i lugn och ro. Spain is More kan hjälpa dig både med biluthyrning och guidade turer.

Distans: 12 Km

HÖJDPROFILm
SantanderGüemes
Dag 14.- Hemfärd

Hemresa från Santander.