Min resa

ES: (+34) 518 888 465
UK: (+44) 020 81 44 37 11
USA: (+001) 347 480 1050
IRELAND: (+353) 766 805 902
DA: (+45) 36 98 08 63
DE:(+49) 3222/1098400
SE: (+46) 844 68 10 14
BE: (0032) 380 809 30
NL: (+31) 858 883 565
NORGE : (+47) 239 607 02
E : info@spainismore.com

Camino Lebaniego: 4 dagar av vandring till Picos de Europas hjärta

Upplev hav, landsbygd och berg. Med vår guidebok i hand går du från hav till berg i landsbygdsidyll. Inkl. flyg, boende t/r, m.m.

Denna vandringsresa börjar vid Biscayabuktens strand och går igenom det grönskande inlandet till den orörda nationalparken Picos de Europa. Du upplever hav, landsbygd och berg på samma resa. Övernattar gör du på charmiga och traditionella hotell med en familjär atmosfär.

Vandringen sker mestadels på Camino Lebaniego, en av världens viktigaste pilgrimsleder som är ett Unesco-världsarv. Själva målet, det romanska klostret i Toribio, är en av de fem viktigaste kristna vallfärdsplatserna i världen. Som katedralen i Santiago de Compostela i miniformat, fastän av samma dignitet. Klostret förvarar en unik relik (Lignum Crucis), världens största bit av Jesu kors som fördes hit från Jerusalem av Constantino som också ligger begravd här.

Nere vid kusten, på startpunkten kan du se de spetsiga, snöklädda topparna i den södra horisonten och får snabbt en förväntning om vad som komma skall. De första 10 km följs Camino del Norte, för att vid byn Muñorrodero svänga in på Camino Lebaniego. Under första etappen följer leden Kantabriens lax-tätaste flod (Nansa), och istället för de gula vägvisarna är nu pilarna röda. Dessa knallröda pilar följer du resten av resan.

Leden slingrar sig fram genom gröna dalar, över små kullar och i småbyar där en fridfull tillvaro råder. Alla du möter hälsar hjärtligt och är glada över besök i just deras lilla by. Man får en unik inblick i ett genuint och småskaligt Spanien - där inte många turister färdas.

Under de första 2 dagarna kan omgivningarna bäst beskrivas som hämtat ur en saga. På blommande ängar betar svart-vit-prickiga kor, sådana där som man ser i Bregott-reklamen. Man passerar vattenfall, minisjöar och går på träbroar som leder över porlande bäckar. Precis intill leden finns äppel- och päronträd där man kan plocka med sig ett mellanmål.

Ju längre söderut du kommer desto mer övergår terrängen till kuperad och bergen blir påtagligt närvarande. Landskapen blir dramatiska och relativt många höjdmeter måste tas. Nere i djupa raviner rinner smaragdgröna floder fram, det råder ett micro-klimat med varierande fauna och ett rikt djurliv. Under vandringens gång finns gott om utsiktsplatser där man kan stanna till för att beskåda de spektakulära landskapen, ögonen kan knappt se sig mätta av naturens skönhet.

Man passerar även många praktfulla kyrkor, strategiskt byggda mitt i naturen, omgivna av lodräta bergsväggar som skyddande reser sig runt omkring. När största delen av den iberiska halvön var under morisk ockupation, var dessa otillgängliga områden tillflyktsort för de kristna. Så småningom började återerövringen av Spaniens i dessa höga berg och djupa grottor.

Lunch och middag äter man fantastiskt gott och närproducerat på ciderhus, grillrestauranger eller barer. Man får chansen att prova lokala delikatesser som grytan Cocido Lebaniego, grillat kött, traditionell ostar och självklart, de välkända efterrätterna.

Den här resan passar utmärkt för dig som vill komma naturen nära, äta utomjordiskt bra samt semestra på ett hållbart sätt. På bara 4 vandringsdagar får man ta del av så många intryck att det räcker ett år framåt (till nästa resa med oss…).

Spain is More anordnar flyg, boende och transporter (allt bokningsbart) så att du kan verkligen kan njuta. Du vandrar i egen takt, och med vår guidebok i hand får du ut så mycket som möjligt varje fotsteg. Alla de där smultronställena och tipsen som kräver lokal expertis. Du kan lägga till ytterligare aktiviteter och fler nätter i Bilbao, Santander eller Potes. Se det detaljerade programmet nedanför.

 • Pris
  Från 8.920 SEK/pers.
 • Km
  65
 • Dagar
  8 dagar / 7 nätter
 • Svårighet
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  ? OBSERVERA: Ingenstans, inte på något sträcka av el Camino, kommer det att finnas branta klippor alldeles intill leden!

  1: Väldigt lätt. Platt och utan signifikanta höjningar. Bra och normalt breda vägar.

  2: Lätt. Lite kuperat. Bra och normalt breda vägar.

  3: Medium. Kuperat med backar, eventuellt med längre avstånd mellan serviceställen / städer. Bra, ibland smala stigar.

  4: Medium/Svår. Längre, branta stigningar, kanske med få serviceställen / städer. Bra, ibland smala stigar.

  5: Svår.Stora höjdskillnader, eventuellt med få serviceställen. Mycket kuperat. Bra, ibland smala stigar.
Beskrivning

Mer information om -

Test test test 

Mer information om -

Detaljerad resplan
Detaljerad resplan (Visa alla dagar )
Dag 1.- Dag 1: Ankomst till Santander
Dag 2.- Dag 1: Ankomst till Santander

Du anländer vanligtvis till Bilbaos flygplats, härifrån är det en kort busstur på 50 min till Santander (inkluderad i priset). Santander är en pulserande stad belägen i en av Spaniens vackraste bukter. Börja resan med ta in stadens sevärdheter, insup atmosfären och avsluta kvällen med en härlig tapasrunda. En fantastiskt start på första dagen i Norra Spanien. I guideboken tipsar vi om våra favoritställen.

Det går alldeles utmärkt att lägga till extra dagar i Santander. Då kan du börja din semester på någon av de närliggande stränderna.

Dag 3.- Dag 2: Vandringen börjar (24km)24 Km

Från Santander tar du det lilla Feve-tåget (biljett inte inkluderad, tidtabell finns bifogat i guideboken) som följer de små spåren vid kusten och genom inlandet. Resan tar 1:30 h och du börjar vandra direkt när du kliver ut från stationen. Dagens vandring är den längsta, men går också igenom den lättaste terrängen.

Först går du på Camino del Norte och passerar ett par byar och böljande kullar. Ett par kilometer innan Muñorrodero viker Camino Lebaniego av från Camino Lebaniego. Resten av vägen till klostret i St. Toribio är leden tydligt markerad med de knallröda pilarna och tempelriddarkorset - dina vägvisare.

Du anländer till den laxrika floden Nansa och följer den in i landet. Miljön är fantastiskt vacker och frodig, med små vattenfall och sjöar. Man passerar ett antal broar och utsiktsplatser. 

Övernattning sker i på ett charmigt hotell där ett par traditionella restauranger låter dig smaka på det lokala köket. Våra tips på rätter finns i guideboken.

Distans: 24 Km

Dag 4.- Dag 3: Bergen kommer allt närmare (15km)15 Km

Börja dagen med en typisk frukost, kanske ett par ”Café Solos”, nypressad juice och sötsaker som Postres Pasiegos - välkända efterrätter från området. Du fortsätter i lugn takt och kan insupa den idylliska omgivningen som liknar gårdagen. Boskap betar på ängarna, vid sidan av stigen finns lummiga äppelträd och kängorna knastrar mot gruset. Lunch kan du äta på ett ciderhus eller grillrestaurang som du passerar under dagen. 

Övernattar gör du på ett mysigt landsbygdshus som erbjuder middag.

Distans: 15 Km

Dag 5.- Dag 4: Terrängen byter skepnad (10km)10 Km

En kort dag, men du måste "bestiga" ett litet berg och landskapen övergår i mer dramatiska formationer. Många höjdmeter måste läggas under fötterna, för ditt slit i backarna belönas du med vidunderliga vyer. Efter den rejäla stigningen går du nedför till dagens stopp.

När man når Lebeña är ett besök till Santa María-kyrkan ett måste. Övernattningen sker i ett stort landsbygdshus med kök. Dagens by är otroligt vacker, men relativt isolerad och varken restaurang eller butik finns. Om man har med sig sin egen mat kan man använda köket, annars kan en enklare middag (smörgåsar, frukt, dryck, etc.) ordnas till en kostnad av 10€/pers.

Eftersom dagens vandring är kort är ett alternativ att bli skjutsad med taxi (24€ t/r) till en idyllisk plats vid Deva-floden (eller någon närliggande by, etc.), med ett par riktigt bra restauranger där man kan äta middag. Här finns också möjligheten att gå på spa eller bada i varma källor i floden. Vi bokar transporten till er, säg bara till.

Distans: 10 Km

Dag 6.- Dag 5: Målet nås - St. Toribio (16 km)16 Km

Efter gårdagens ”klättring” går den sista vandringsdagen mestadels nerför berget. Tillslut når man bilvägen man följer till Potes som är en knytpunkt för området. Till klostret St. Toribio är det ytterligare 3 km, innan man fortsätter dit kan man passa på att lämna väskorna på hotellet.

Väl framme vid slutmålet besöker du klostret som förvarar världens största bit av Jesu kors - en historisk skatt utan dess like. Forsätter man ett par hundra meter når man en populär utsiktsplats där man kan blicka ut över hela den grönskande Liébana-dalen i all sin prakt. Allt det gröna är en stor kontrast till de snöklädda, vassa och respektingivande topparna där molnen liksom hänger sig kvar. Här fylls kamerans minneskort upp fort! Vill man inte gå de 3 kilometerna tillbaka kan en taxi till Potes enkelt beställas.

I Potes kan man strosa omkring på kullerstensgatorna, i gränderna och längs floden för att se alla sevärdheter. Det är skönt att åter befinna sig i ett litet större samhälle. Reflektera över de senaste dagarnas vandringsupplevelse över en god middag. I guideboken rekommenderar vi ett par av Liébana-dalens bästa restauranger. 

Distans: 16 Km

Dag 7.- Dag 6: Potes och Liébana-dalen

Under dagen finns många möjligheter för en aktiv turism. Vi rekommenderar en dagsutflykt till Fuente Dé, ta linbanan upp till bergsmassivet med enorm panoramautsikt ut över dalen.

Det går också att göra den spännande aktiviteten Barrancos. De vackra bergen och de strömmande floderna korsas/följs genom en rad olika metoder såsom rappelling (fira ner sig), klättring och helt enkelt genom att bara glida. Allt utspelar sig i en idyllisk miljö. Mycket populärt bland våra gäster - ungdomar som äldre.

Vänligen säg till så kan vi inkludera dessa, eller andra, aktiviteter i ditt reseförslag.

Dag 8.- Dag 7: Åter i Santander - de sköna stränderna

På morgonen tar du den lokala bussen (biljett inte inkl. - tidtabell bifogas i guideboken) tillbaka till Santander. Där har du hela dagen på dig och kan slappna av på någon av de stadsnära stränderna. Ett dopp i den uppfriskande Atlanten är rehab, både för kropp och själ. Magdalena-parken med sitt palats och parker fyllda av blommor är också väl värt ett besök. På kvällen knyter du samman din Norra Spanien-resa genom ytterligare en tapasrunda.

Man kan enkelt lägga till extra dagar i Santander eller Bilbao.

Dag 9.- Dag 8: Hemfärd

Hemresa från Santander eller Bilbao.

Dag 10.-
 
Vad ingår i denna resa?

Från 8.920 SEK/pers. Per person I dubbelrum

Enkelrumstillägg:1.800 SEK

Inkluderar
 1. 7 nätter i dubbelrum inkl. frukost på charmiga landsbygdshotell noga utvalda för sin kvalitet, läge och service.
 2. Flyg t/r från Köpenhamn/Stockholm/Göteborg till Bilbao - inkl. ett incheckat bagage p.p.*
 3. Spain is Mores omfattande reseguide med vägbeskrivningar, rekommendationer, kartor, lokala tips och mycket mer (en bok per 4 personer).
 4. Transport: buss från Bilbao - Santander.
 5. Transport: buss från Santander - Bilbao.
 6. 24/7 nödnummer under resan.
 7. Skatter och avgifter.
 8. *Om inte annat anges i erbjudandet. Bagagevikt beror på det enskilda flygbolagets villkor (vanligtvis mellan 20 och 23 kg).
Ingår ej
 1. Korta transporter, till exempel taxi från Bilbaos flygplats till bussterminalen.
 2. Feve-tåg från Santander till startpunkten (30 min).
 3. Buss från Potes - Santander.
Valfritt
 1. Gör dina resa ännu mer personlig: stanna längre, lägg till berikande upplevelser, aktiviteter, m.m. Vänligen fråga oss, vi hjälper dig gärna.
 2. Förlängning av vistelsen i t.ex. Bilbao, Picos de Europa eller längs den gröna kusten kan anordnas.
 3. I priset ingår en av Spain is Mores reseguide per var fjärde resenärer. Lägg gärna till ytterligare en bok vid beställningstillfället. Pris: 20€/st eller 30€/st om det är mindre än 6 veckor till avresa.
 4. Avbeställningsförsäkring: 6% av resans totala kostnad (kan läggas till vid bokningen).

Se våra gästers omdömen

Lägg till oförglömliga upplevelser till din resa

Från 20 SEK/pers.

Från 34 SEK/pers.

Från 40 SEK/pers.

Från 45 SEK/pers.

Från 40 SEK/pers.

Från 30 SEK/pers.

Från 55 SEK/pers.