Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

Längs El Camino på cykel(León-Santiago)

Karta Camino Francés: León - Santiago de Compostela

Historisk cykelresa genom Caminoens klassiska höjdpunkter (cykeletapp: 8-13)

Den här Camino-sträckan, från León till Santiago, är ytterst varierad. Inte bara när det gäller naturen, men också kulturellt, historiskt och gastronomiskt, vilket gör just denna sträcka till den kulturellt mest intressanta sträckan på Camino de Santiago.

Den varierade naturen växlar mellan platta slätter och kuperade kullar. Turen kännetecknas av mysiga och charmiga byar, samt några av områdets viktigaste pilgrimsstäder, som León och naturligtvis Santiago de Compostela.

Längs vägen passerar man bland annat Cruz de Hierro (Järnkorset), som ligger på Camino Francés högsta punkt (1503 m). Lyckligtvis, som alla cyklister vet, så belönas en uppförsbacke med en efterföljande nedförsbacke.

Njut av idyllen i vackra Molinaseca, innan cykelresan fortsätter till Ponferrada, där du kan uppleva den gamla Tempelriddarborgen. Turen går genom några av Spaniens mest framåtstormande vinområden, vars vin, på lämpligt sätt, kan ackompanjeras av de många utsökta regionala rätterna. Så kunde vi fortsätta att räkna upp upplevelser längs rutten, vare sig de är gastronomiska, kulturella eller i den vackra naturen.

På cykel har du dessutom möjligheten att komma en smula bort från pilgrimsleden, där det finns otaliga möjligheter för intressanta avstickare och omvägar. Allt detta kan du läsa mycket mer om i det omfattande guidematerialet, som du får före avresa. Här har vi samlat all vår erfarenhet och rekommendationer till upplevelser, restauranger, regionala rätter, ruttinformation och praktiska råd. Därtill information om vårt nödnummer, så att du alltid har oss till hands, om det skulle visa sig nödvändigt!

På denna pilgrimsresa på cykel upplevs etapp 8 - 13 av de 13 etapper som utgör Spain is Mores Camino-Francés cykelpilgrimsresa till Santiago de Compostela.


Klicka på 'Begär Erbjudande' (i den högra kolumnen) och få ett personligt men icke-bindande erbjudande.


Santiago och Finistere:

I Santiago inkluderas som standard alltid två övernattningar. På 'vilodagen' har du en guidad dagstur till Finistere, även känd som världens ände, inkluderad. Båda delar kan väljas bort efter önskemål.

 

Spain is More erbjuder:

✔ Res varje dag året runt.

✔ Kom ihåg! Etapperna kan anpassas till dina behov.

Bagagetransport från hotell till hotell inkluderat.

✔ Noga utvalda hotell, alltid med privat badrum.

✔ Spain is Mores Camino-guidebok med praktisk pilgrimsinformation, förslag på packlista, rekommendationsvärda restauranger, stadskartor med camino- och hotellplacering, pilgrimspass, bra råd och vägledningar, servicetelefonnummer och m.m.

✔ Hyrning av våra fina Camino Mountainbikes.


Miss inte...

✔ Tillbringa två nätter i León för att njuta av de berömda tapasen och utforska den historiska gamla staden.

Klosteret i Samos kräver en extra övernattning i Sarria. Från Samos kan du vandra 11 km tillbaka till Sarria - den perfekta uppvärmningsturen.

Världens bäst bevarade romerska stadsmur i Lugo. Kräver en extra övernattning i Sarria (både Samos och Lugo kan nås på en dag).

✔ Stämningen i Santiago de Compostela.
 

Läs mer om Camino Francés: Avstånd, terräng, väder och bra tips

 

 

Inkluderar
 1. 8 nätter i dubbelrum inkl. frukost på charmiga hotell noga utvalda för sin kvalitet, läge och service. Alltid med eget badrum/toalett.
 2. Flyg t/r från Köpenhamn/Stockholm/Göteborg till Madrid, retur från Santiago de Compostela - inkl. ett incheckat bagage p.p.*
 3. Transport från Madrid till León.
 4. Cykeluthyrning.
 5. Bagagetransport hotell till hotell på cykeldagarna. (Max: 15 kg/bagage)
 6. Spain is Mores omfattande, digitala reseguide med vägbeskrivningar, rekommendationer, lokala tips och mycket mer.
 7. Pilgrimspasset.
 8. Guidad tur till Finisterre (sista dagen).
 9. 24/7 nödnummer under resan.
 10. Skatter och avgifter.

  *Om inte annat anges i erbjudandet. Bagagevikt beror på det enskilda flygbolagets villkor (vanligtvis mellan 20 och 23 kg). Retur från Santiago endast till Köpenhamn.
Ingår ej
 1. Transport från boendet i Santiago till flygplatsen (taxi ca 20€ - buss ca 5€). Busstider och busshållplatser framgår i vårt guidematerial.
 2. Transport från flygplatsen i Madrid till tågstationen.
 3. Uthyrning av cykelhjälm.
Valfritt
 1. Anpassa din Camino: Utöka din vistelse, dela upp etapper, lägg till spännande upplevelser osv.
 2. Tryckt guide. Om du föredrar den tryckta guiden kan den köpas för 30 euro per exemplar. (Du kan lägga till detta när du köper resan).
 3. Transport från hotell till flygplats på avresedagen.
 4. Avbeställningsskydd. Kostar 7% av resans pris och kan läggas till i samband med eventuellt godkännande av erbjudande. Spain is More samarbetar med Gouda Reseförsäkring. Läs mer om avbeställningsskydd här.

Längs El Camino på cykel

(León-Santiago)

Från
15.900 SEK/pers.
Begär Erbjudande
Enkelrumstillägg: 2.600 SEK

Dagligt program

León - Santiago de Compostela

Detaljerad resplan (Visa alla dagar )
Dag 1.- Ankomst i León

Du anländer vanligtvis till León med höghastighetståg från Madrid (alternativt i lyxbuss, beroende på ankomsttiden till Madrid). Din cykel är redo och väntar på dig vid hotellet. Cykeln har bagagepåse (som visas på bilden), vattenflaskhållare och en väska. Vi använder oss av kvalitativa mountainbikes där följande ingår: extra slang, ett kit för att laga punkteringar och andra nödvändiga verktyg. 

Dag 2.- León - Astorga 50 Km

Du lämnar León över den vackra romerska bron som ligger precis efter Parador-hotellet San Marcos. De första 8 kilometrarna går igenom Leóns industriområden och sedan efter en större väg. Lyckligtvis finns det en mycket lugnare och vackrare led som Span is More kommer att tipsa dig om. Väljer man denna etapp cyklar man igenom en antal små byar långt bort från landsvägen. Den alternativa rutten möter Camino-leden igen i Hospital de Órbigo.

En av höjdpunkterna är den romerska stenbron i Hospital de Órbigo. Denna etapp är relativt lätt och går huvudsakligen på stora slätter. Innan man anländer till Astorga kan man skymta bergen i horisonten - som senare kommer att korsas. 

Astorga är en charmig och viktig stad med sevärdheter som Gaudís biskopspalats och en imponerande katedral. Besök den gamla stadskärnan och prova på en lokal specialitet: Cocido Maragato (en mustig gryta). I guideboken tipsar vi om bra restauranger!

Distans: 50 Km

HÖJDPROFILm
AstorgaLeón
Dag 3.- Astorga - Molinaseca 46 Km

Redan några kilometer efter Astorga börjar landskapen förändras och övergå till mer kuperade. Man passerar flera charmiga småbyar och det berömda järnkorset (Cruz de Hierro), där lämnar pilgrimerna traditionsenligt ifrån sig en medburen sten som symboliserar en börda man bär på och nu släpper. Rabanal del Camino, ditt mål för dagen, är en inbjudande stad med restauranger, kaféer, barer och en härlig pilgrimsatmosfär.

Distans: 46 Km

HÖJDPROFILm
MolinasecaAstorga
Dag 4.- Molinaseca - Vega de Valcarce 51 Km

Dagens etapp passerar staden Ponferrada med sin berömda tempelriddarborg (Castillo de los Templarios). Ponferrada har 60 000 invånare, är ett viktigt stopp på El Camino och känd för sina stora järn- och kolgruvor.

Du fortsätter till den medeltida byn Cacabelos som är en gång var ett viktigt stopp på Camino-leden, idag är den mest känd för sina många vingårdar i El Bierzo-området. På cykel finns det goda möjligheter att besöka ett par Bodegor (vingårdar) som ligger utspridda runt omkring leden. Villafranca del Bierzo är ett av de trevligaste Camino-stoppen, omgiven av vinrankor i El Bierzo som har etablerat sig som ett av Spaniens bästa vinområden. Byn är känd som ”det andra" eller ”det lilla" Santiago.

Efter Villafranca börjar klättringen (resans tuffaste) uppåt till bergsbyn O’Cebreiro, de jobbigaste kilometrarna sparas dock till morgondagen. I Vega de Valcarse stannar och övernattar du.

Förslag; Om man önskar att besöka och uppleva både Ponferrada, Cacabelos, Villafranca och en Bodega eller två, rekommenderas en övernattning i Villafranca del Bierzo (Molinaseca - Villafranca del Bierzo: 29 km). Nästa övernattning blir i sådana fall i O'Cebreiro (Villafranca del Bierzo - O'Cebreiro: 28 kuperade km).

Distans: 51 Km

HÖJDPROFILm
Vega de ValcarseMolinaseca
Dag 5.- Vega de Valcarse - Sarria 47 Km

Dagen börjar med den tuffaste stigningen mellan León och Santiago. Etappen fortsätter uppåt i skuggan av löv, ek och kastanjeträd till bergsbyn O’Cebreiro. Denna vackra byn är mestadels byggd i sten och har många runda, karakteristiska byggnader med halmtak (Pallozas). Att nå byn innebär en rätt så tuff stigning men den är väl värd alla höjdmeter. Dimman ligger ofta tät, men har man tur kanske man cyklar förbi en klar dag och bjuds då på storslagna vyer.

Efter O’Cebreiro är terrängen fortsatt kuperad med de största stigningarna ligger nu bakom dig. Du passerar också många Hórreos (ett slags härbre), en fristående byggnad i trä eller i sten, placerad på stolpar för att skydda mot fukt- och skadedjur. Man märker även en förändring i klimatet när Atlantens svalare vindar sveper in och vädret kan växla snabbare. Trots namnet på byn Tricastela (tre slott) finns tyvärr inget av dessa kvar. Kalksten som användes för att bygga den mäktiga katedralen i Santiago kommer från ett stenbrott i närheten av byn.

Två rutter fortsätter till Sarria, vi rekommenderar att man tar den längre leden förbi det benediktinska klostret Samos - ett av de äldsta i västvärlden. Härifrån är det sedan fint att cykla genom skogsområden till dagens slutmål Sarria.

Sarria är en stad på cirka 13 000 invånare, med alla tänkbara servicefaciliteter som ligger drygt 100 km bort från katedralen i Santiago.

Distans: 47 Km

HÖJDPROFILm
SarriaVega de Valcarse
Dag 6.- Sarria - Palas de Rei 47 Km

Galicien är en av de vackraste regionerna i Spanien, både när det gäller natur och traditioner. På dagens etapp kan du uppleva detta på nära håll. Det är som i en saga, du cyklar harmoniskt igenom frodiga skogar, på gräsbevuxna ängar, bredvid fruktträdgårdar och genom enkla stenbyggda byar.

Terrängen planar ut sig men är ändå kuperad under vissa sträckor. Området är vackert, frodigt och optimismen över att slutmålet närmar sig börjar övervinna den fysiska ansträngningen. På små stigar och landsvägar når du tillslut Palas de Rei, en by med cirka 2000 invånare som har en spännande historia att förtälja.

Distans: 47 Km

HÖJDPROFILm
Palas de ReiSarria
Dag 7.- Palas de Rei - Santiago 69 Km

Terrängen liknar de senaste dagarnas cykling. En typisk dag på Camino de Santiago-leden med rullande gröna kullar, betande boskap, stenmurar och små romanska kyrkor. Cykla harmoniskt och insup sträckans historiska arv. Det råder en mycket god och positiv atmosfär längs med leden. De pilgrimer du stöter på är alla glada och lättade då målet är inom nära räckhåll. Önskar du en kortare etapp kan denna enkelt delas upp. Eventuellt med övernattning i O Pedrouzo/A Rúa, med ca 20 km kvar till Santiago.

Stort grattis, du har klarat en stor utmaning och uppnått ett beundransvärt mål! Nu är det dags för ett antal traditionella pilgrimsritualer. Först och främst, glöm inte att stämpla din sista ”Sello” i pilgrimspasset.

Njut av Santiago de Compostelas katedral och förtrollande stadskärna som är ett Unesco-världsarv. Kullerstensgatorna är kantade av historiska byggnader, museum, torg och har ett bra matutbud. Sätt dig ner på en terrass, beställ in din lokala favorit och bearbeta alla nya intryck från ditt Camino de Santiago på cykel.

Distans: 69 Km

HÖJDPROFILm
SantiagoPalas de Rei
Dag 8.- Santiago de Compostela till Finisterre (dagsutflykt)

Att avsluta sin pilgrimsresa i Finisterre är ett måste! Dagsutflykten, som ingår i priset, går med minibuss och engelskspråkig guide från Santiago till Finisterre på morgonen, åter tillbaka på eftermiddagen.

Utanför den dramatiskt vackra och legendariska kusten "Costa de la Muerte" (dödens kust) har många skepp förlist på de lömska reven. Kusten besitter en slags rå och naturlig skönhet som måste upplevas på plats. På den västligaste punkten ligger Finisterre, känd som ”världens ände” av romarna. För många pilgrimer är detta en symbolisk plats att avsluta sin pilgrimsfärd på. Kanske kan man hitta en strand där man finner snäckskalet som är själva symbolen för Camino de Santiago - en minnesvärd souvenir att ta med sig hem efter en lyckad pilgrimsvandring!

Kvällen spenderas på egen hand i Santiago de Compostela.

Andra liknande resor

Se alla Camino-pilgrimsfärder

Vad säger våra kunder

Läs våra gästers rekommendationer

Vår blogg

Se fler blogginlägg