Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

Längs El Camino på cykel (León-Santiago)

Camino Francés

Camino Francés är den populäraste, rikast på historiska sevärdheter och därmed den internationellt mest kända leden. Den franska vägen har skildrats i många böcker och filmer under åren. Camino Francés börjar i den franska byn St Jean Pied de Port och korsar redan under den första etappen gränsen till Spanien. Ideal både för vandrings- och cykelresor. En oförglömlig Camino-upplevelse helt enkelt.

 • Från 15900 SEK/pers.
 • 310 Km
 • 9 dagar / 8 nätter
 • Svårighet
  ?
  OBSERVERA: Ingenstans, inte på något sträcka av el Camino, kommer det att finnas branta klippor alldeles intill leden!

  1: Väldigt lätt. Platt och utan signifikanta höjningar. Bra och normalt breda vägar.

  2: Lätt. Lite kuperat. Bra och normalt breda vägar.

  3: Medium. Kuperat med backar, eventuellt med längre avstånd mellan serviceställen / städer. Bra, ibland smala stigar.

  4: Medium/Svår. Längre, branta stigningar, kanske med få serviceställen / städer. Bra, ibland smala stigar.

  5: Svår.Stora höjdskillnader, eventuellt med få serviceställen. Mycket kuperat. Bra, ibland smala stigar.
 • Natur

Den här delen av El Camino är mycket varierad, inte bara när det gäller landskapet utan också kulturellt, historiskt och gastronomiskt vilket gör sträckan till en av de mest intressanta längs hela Camino de Santiago.

Den omväxlande naturen erbjuder allt ifrån flacka slätter (Mesetaplatån), kuperad terräng till frodiga skogsområden. Man passerar massvis med medeltida byar samt några av Camino de Santiagos viktigaste pilgrimsstäder såsom León och naturligtvis Santiago de Compostela.

På cykel har man goda möjligheter att lämna leden för små omvägar, sevärdheter och utflykter (till exempel ett besök på en vingård). Kom ihåg att etapplängden kan anpassas efter dina önskemål.

Under denna pilgrimsresa på cykel upplevs etapperna 8-13 av de totalt 13 som utgör Spain is Mores cykelresor till Santiago de Compostela.

✔ Avgångar året runt.

Bagagetransport från hotell till hotell kan anordnas och rekommenderas.

Ditt personliga pilgrimspass.

Handplockade hotell - alltid med privat badrum - utvalda för sitt läge, charm och service.

✔ Spain is Mores Camino-guidebok. Fylld med nyttig pilgrimsinformation, förslag på packlista, lokala restauranger, kartor över leden och hotellen, pilgrimspasset, sevärdheter, 24/7 servicenummer och mer. Allt som behövs för att göra ditt Camino till en oförglömlig upplevelse! 

✔ Möjlighet att kombinera denna resa med andra resor/pilgrimsfärder.

✔ Uppdelning av etapperna: Ja, alltid!

Dagstur till Finisterre (sista dagen).

 

Rabatt

Inkluderar

Från 15.900 SEK/pers.Per person i dubbelrum

Enkelrumstillägg: 2.600 SEK

Inkluderar
 1. 8 nätter i dubbelrum inkl. frukost på charmiga hotell noga utvalda för sin kvalitet, läge och service. Alltid med eget badrum/toalett.
 2. Flyg t/r från Köpenhamn/Stockholm/Göteborg till Madrid, retur från Santiago de Compostela - inkl. ett incheckat bagage p.p.*
 3. Transport från Madrid till León.
 4. Cykeluthyrning.
 5. Bagagetransport hotell till hotell på cykeldagarna.
 6. Spain is Mores omfattande, digitala reseguide med vägbeskrivningar, rekommendationer, lokala tips och mycket mer.
 7. Pilgrimspasset.
 8. Guidad tur till Finisterre (sista dagen).
 9. 24/7 nödnummer under resan.
 10. Skatter och avgifter.
 11. *Om inte annat anges i erbjudandet. Bagagevikt beror på det enskilda flygbolagets villkor (vanligtvis mellan 20 och 23 kg). Retur från Santiago endast till Köpenhamn.

Rabatt

Ingår ej
 1. Transport från boendet i Santiago till flygplatsen (taxi ca 20€ - buss ca 5€). Busstider och busshållplatser framgår i vårt guidematerial.
 2. Transport från flygplatsen i Madrid till tågstationen.
 3. Uthyrning av cykelhjälm.
Valfritt
 1. Gör ditt Camino ännu mer personligt: stanna längre, dela upp etapperna, lägg till berikande upplevelser, m.m. Vänligen kontakta oss, vi hjälper dig mer än gärna!
 2. Avbeställningsförsäkring från Gouda: 7% av resans totala kostnad (kan läggas till vid bokningen).
Beskrivning

Från León märks det tydligt att antalet pilgrimsvandrare ökar och det finns många orsaker till detta. Delvis är etapperna efter León på många sätt de mest intressanta, med många historiska sevärdheter såsom: katedralen i León, den medeltida bron i Hospital de Órbigo, Gaudís biskopspalats i Astorga, järnkorset och Samos-klostret. Givetvis också vallfärdsorten samt slutmålet för pilgrimsleden: Santiago de Compostela. Man passerar massor av inbjudande städer och byar, leden är sammanvävd med bra faciliteter och inte minst slingrar den sig igenom varierande natursköna landskap.

Våra gäster som anländer till León för påbörja sin pilgrimsvandring väljer ofta att ta bussen de första 35 km till Hospital de Órbigo. Det är också fullt möjligt att starta i León, vilket kommer att göra resan en dag längre. Om du väljer att starta härifrån är de första 10 km inte så intressanta då de går igenom industriområden och förorter. Därefter öppnar landskapen upp sig, med vidsträckta slätter fram tills du når Rabanal del Camino där terrängen blir mer småkuperad.

Etappen mellan Villafranca och O’Cebreiro är lång med en brant stigning vilket gör att många väljer att dela upp den i två. Om du inte vill dela upp den och finner den dagen för krävande kan man alltid ta en buss eller taxi till nästa etapp.

Väljer man en extra övernattning i Molinaseca eller Villafranca kan man besöka de fascinerande romerska guldgruvorna Las Medulás, ett Unesco-världsarv och skyddat naturområde. Landskapen här är ett direkt resultat av de brytningsmetoder som romarna använde sig utav.

Möjlighet för etappuppdelning: Ja.

Sträckan från Sarria till Santiago genom Galicien är den mest populära delen av Camino de Santiago. Många väljer att starta härifrån för att kunna motta La Compostela (för detta krävs minst 100 km vandring), ett intyg som visar på att man slutfört Camino de Santiago. Sarria är en lite större stad med alla nödvändiga faciliteter och en bra utgångspunkt för el Camino. Härifrån kan man dessutom göra två spännande utflykter, dels till det stora klostret i Samos, där man senare kan vandra tillbaka via Camino-leden. Eller till Lugo, som har en av världens bäst bevarande romerska stadsmurar.

När du lämnar Sarria kommer ökningen av pilgrimer att märkas tydligt. Det är något speciellt med alla människor, från hela världen, som vandrar i samma riktning, med samma mål i åtanke.

De första etapperna efter Sarria är småkuperade och några av de mest idylliska på hela resan - för många blir detta några av favoritsträckorna. Landskapen är som i en saga, man passerar vid små gårdar med stenbyggda hus, längs med gröna fält där boskap betar och genom frodiga skogar med porlande bäckar.

Resten av vägen till slutmålet i Santiago är den harmoniska naturen huvudattraktionen. Väl på plats möts du av en speciell atmosfär med alla pilgrimer som nått sitt eftersträvade mål. Sätt dig på katedralens torg och känn dig tillfreds med det du åstadkommit. Senare kan du utforska den gamla stadskärnan som osar av historia. Den är fylld av kullerstensgator, små torg, fontäner och matupplevelser. Det perfekta avslutet på din Camino de Santiago-resa. Servicefunktionerna är generellt sätt mycket goda.

Möjlighet för etappuppdelning: Ja. Ett exempel: den långa etappen Palas de Rei - Arzúa (28 km) kan delas upp med en extra natt i Melide. Läs mer i den detaljerade resplanen eller hör av dig till oss.

Detaljerad resplan
Detaljerad resplan (Visa alla dagar )
Dag 1.- Ankomst i León

Du anländer vanligtvis till León med höghastighetståg från Madrid (alternativt i lyxbuss, beroende på ankomsttiden till Madrid). Din cykel är redo och väntar på dig vid hotellet. Cykeln har bagagepåse (som visas på bilden), vattenflaskhållare och en väska. Vi använder oss av kvalitativa mountainbikes där följande ingår: extra slang, ett kit för att laga punkteringar och andra nödvändiga verktyg. 

Dag 2.- León - Astorga 50 Km

Du lämnar León över den vackra romerska bron som ligger precis efter Parador-hotellet San Marcos. De första 8 kilometrarna går igenom Leóns industriområden och sedan efter en större väg. Lyckligtvis finns det en mycket lugnare och vackrare led som Span is More kommer att tipsa dig om. Väljer man denna etapp cyklar man igenom en antal små byar långt bort från landsvägen. Den alternativa rutten möter Camino-leden igen i Hospital de Órbigo.

En av höjdpunkterna är den romerska stenbron i Hospital de Órbigo. Denna etapp är relativt lätt och går huvudsakligen på stora slätter. Innan man anländer till Astorga kan man skymta bergen i horisonten - som senare kommer att korsas. 

Astorga är en charmig och viktig stad med sevärdheter som Gaudís biskopspalats och en imponerande katedral. Besök den gamla stadskärnan och prova på en lokal specialitet: Cocido Maragato (en mustig gryta). I guideboken tipsar vi om bra restauranger!

Distans: 50 Km

HÖJDPROFILm
AstorgaLeón
Dag 3.- Astorga - Molinaseca 46 Km

Redan några kilometer efter Astorga börjar landskapen förändras och övergå till mer kuperade. Man passerar flera charmiga småbyar och det berömda järnkorset (Cruz de Hierro), där lämnar pilgrimerna traditionsenligt ifrån sig en medburen sten som symboliserar en börda man bär på och nu släpper. Rabanal del Camino, ditt mål för dagen, är en inbjudande stad med restauranger, kaféer, barer och en härlig pilgrimsatmosfär.

Distans: 46 Km

HÖJDPROFILm
MolinasecaAstorga
Dag 4.- Molinaseca - Vega de Valcarce 51 Km

Dagens etapp passerar staden Ponferrada med sin berömda tempelriddarborg (Castillo de los Templarios). Ponferrada har 60 000 invånare, är ett viktigt stopp på El Camino och känd för sina stora järn- och kolgruvor.

Du fortsätter till den medeltida byn Cacabelos som är en gång var ett viktigt stopp på Camino-leden, idag är den mest känd för sina många vingårdar i El Bierzo-området. På cykel finns det goda möjligheter att besöka ett par Bodegor (vingårdar) som ligger utspridda runt omkring leden. Villafranca del Bierzo är ett av de trevligaste Camino-stoppen, omgiven av vinrankor i El Bierzo som har etablerat sig som ett av Spaniens bästa vinområden. Byn är känd som ”det andra" eller ”det lilla" Santiago.

Efter Villafranca börjar klättringen (resans tuffaste) uppåt till bergsbyn O’Cebreiro, de jobbigaste kilometrarna sparas dock till morgondagen. I Vega de Valcarse stannar och övernattar du.

Förslag; Om man önskar att besöka och uppleva både Ponferrada, Cacabelos, Villafranca och en Bodega eller två, rekommenderas en övernattning i Villafranca del Bierzo (Molinaseca - Villafranca del Bierzo: 29 km). Nästa övernattning blir i sådana fall i O'Cebreiro (Villafranca del Bierzo - O'Cebreiro: 28 kuperade km).

Distans: 51 Km

HÖJDPROFILm
Vega de ValcarseMolinaseca
Dag 5.- Vega de Valcarse - Sarria 47 Km

Dagen börjar med den tuffaste stigningen mellan León och Santiago. Etappen fortsätter uppåt i skuggan av löv, ek och kastanjeträd till bergsbyn O’Cebreiro. Denna vackra byn är mestadels byggd i sten och har många runda, karakteristiska byggnader med halmtak (Pallozas). Att nå byn innebär en rätt så tuff stigning men den är väl värd alla höjdmeter. Dimman ligger ofta tät, men har man tur kanske man cyklar förbi en klar dag och bjuds då på storslagna vyer.

Efter O’Cebreiro är terrängen fortsatt kuperad med de största stigningarna ligger nu bakom dig. Du passerar också många Hórreos (ett slags härbre), en fristående byggnad i trä eller i sten, placerad på stolpar för att skydda mot fukt- och skadedjur. Man märker även en förändring i klimatet när Atlantens svalare vindar sveper in och vädret kan växla snabbare. Trots namnet på byn Tricastela (tre slott) finns tyvärr inget av dessa kvar. Kalksten som användes för att bygga den mäktiga katedralen i Santiago kommer från ett stenbrott i närheten av byn.

Två rutter fortsätter till Sarria, vi rekommenderar att man tar den längre leden förbi det benediktinska klostret Samos - ett av de äldsta i västvärlden. Härifrån är det sedan fint att cykla genom skogsområden till dagens slutmål Sarria.

Sarria är en stad på cirka 13 000 invånare, med alla tänkbara servicefaciliteter som ligger drygt 100 km bort från katedralen i Santiago.

Distans: 47 Km

HÖJDPROFILm
SarriaVega de Valcarse
Dag 6.- Sarria - Palas de Rei 47 Km

Galicien är en av de vackraste regionerna i Spanien, både när det gäller natur och traditioner. På dagens etapp kan du uppleva detta på nära håll. Det är som i en saga, du cyklar harmoniskt igenom frodiga skogar, på gräsbevuxna ängar, bredvid fruktträdgårdar och genom enkla stenbyggda byar.

Terrängen planar ut sig men är ändå kuperad under vissa sträckor. Området är vackert, frodigt och optimismen över att slutmålet närmar sig börjar övervinna den fysiska ansträngningen. På små stigar och landsvägar når du tillslut Palas de Rei, en by med cirka 2000 invånare som har en spännande historia att förtälja.

Distans: 47 Km

HÖJDPROFILm
Palas de ReiSarria
Dag 7.- Palas de Rei - Santiago 69 Km

Terrängen liknar de senaste dagarnas cykling. En typisk dag på Camino de Santiago-leden med rullande gröna kullar, betande boskap, stenmurar och små romanska kyrkor. Cykla harmoniskt och insup sträckans historiska arv. Det råder en mycket god och positiv atmosfär längs med leden. De pilgrimer du stöter på är alla glada och lättade då målet är inom nära räckhåll. Önskar du en kortare etapp kan denna enkelt delas upp. Eventuellt med övernattning i O Pedrouzo/A Rúa, med ca 20 km kvar till Santiago.

Stort grattis, du har klarat en stor utmaning och uppnått ett beundransvärt mål! Nu är det dags för ett antal traditionella pilgrimsritualer. Först och främst, glöm inte att stämpla din sista ”Sello” i pilgrimspasset.

Njut av Santiago de Compostelas katedral och förtrollande stadskärna som är ett Unesco-världsarv. Kullerstensgatorna är kantade av historiska byggnader, museum, torg och har ett bra matutbud. Sätt dig ner på en terrass, beställ in din lokala favorit och bearbeta alla nya intryck från ditt Camino de Santiago på cykel.

Distans: 69 Km

HÖJDPROFILm
SantiagoPalas de Rei
Dag 8.- Santiago de Compostela till Finisterre (dagsutflykt)

Att avsluta sin pilgrimsresa i Finisterre är ett måste! Dagsutflykten, som ingår i priset, går med minibuss och engelskspråkig guide från Santiago till Finisterre på morgonen, åter tillbaka på eftermiddagen.

Utanför den dramatiskt vackra och legendariska kusten "Costa de la Muerte" (dödens kust) har många skepp förlist på de lömska reven. Kusten besitter en slags rå och naturlig skönhet som måste upplevas på plats. På den västligaste punkten ligger Finisterre, känd som ”världens ände” av romarna. För många pilgrimer är detta en symbolisk plats att avsluta sin pilgrimsfärd på. Kanske kan man hitta en strand där man finner snäckskalet som är själva symbolen för Camino de Santiago - en minnesvärd souvenir att ta med sig hem efter en lyckad pilgrimsvandring!

Kvällen spenderas på egen hand i Santiago de Compostela.