Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

4.9

Camino del Camino Norte på cykel (Santander-Santiago)

Camino del Norte

Att vandra Camino del Norte längs med Norra Spaniens kust är ett minne för livet. Med havet på ena sidan och bergen på den andra uppfyller leden naturälskarens alla förväntningar. Den norra kustleden passerar inbjudande städer som San Sebastián, Bilbao, Santander och Gijón - dessutom följer en rad pittoreska byar som på ett pärlband. Alltid nära inpå finns några av Spaniens läckraste stränder. En oförglömlig upplevelse.

 • Från 19100 SEK/pers.
 • 552 Km
 • 13 dagar / 12 nätter
 • Svårighet
  ?
  OBSERVERA: Ingenstans, inte på något sträcka av el Camino, kommer det att finnas branta klippor alldeles intill leden!

  1: Väldigt lätt. Platt och utan signifikanta höjningar. Bra och normalt breda vägar.

  2: Lätt. Lite kuperat. Bra och normalt breda vägar.

  3: Medium. Kuperat med backar, eventuellt med längre avstånd mellan serviceställen / städer. Bra, ibland smala stigar.

  4: Medium/Svår. Längre, branta stigningar, kanske med få serviceställen / städer. Bra, ibland smala stigar.

  5: Svår.Stora höjdskillnader, eventuellt med få serviceställen. Mycket kuperat. Bra, ibland smala stigar.
 • Natur

En cykeltur längs den gröna kusten i Spanien bjuder på allt du vill ha - en härlig aktiv semester, några av Spaniens vackraste stränder och charmigaste kuststäder, fantastiska gastronomiska upplevelser och livliga städer. Etapperna är relativt korta, eftersom det finns mycket att se och många omvägar att ta. Bra med tid är viktigt, men kom ihåg att vi kan dela upp de olika etapperna så som önskas!

 

Rabatt

Inkluderar

Från 19.100 SEK/pers.Per person i dubbelrum

Enkelrumstillägg: 3.200 SEK

Beskrivning

Sträckan från Santander till Gijón innehåller allt man kan önska sig i Norra Spanien - stränder, idylliska byar, massor av traditioner, vacker natur och historiska monument. Höjdpunkterna är många och upplevelserna mycket berikande. Maten är i världsklass och naturmässigt kan det knappast bli vackrare.

Terrängen är ganska varierande men utan att vara allt för jobbig. Under de flesta dagar finns möjligheter att dela upp etapperna om detta är önskvärt. Kort sagt, denna sträcka erbjuder allt man kan begära från en semester i Norra Spanien. Servicefunktionerna är goda hela vägen.

Möjlighet för etappuppdelning: Ja (se etappbeskrivningarna).

Mer information om Santander - Gijon

De första etapperna efter Gijón/Avilés är småkuperade med stigningar över 2 till 3 km. Därefter följer djupa dalar med gröna betesmarker, floder och sjöar. Motvinden kan göra sträckan tung medan medvinden kan göra den till en riktig fröjd.

Etapplängderna är uppdelade så att svårighetsgraden hålls till lätt/moderat - de mera kuperade etapperna är således kortare än de flacka. Stigningarna är inte ”bergsbranta" men kan ibland vara långa och krävande. Servicefunktionerna är generellt sätt bra.

Möjlighet för etappuppdelning: Ja (se etappbeskrivningarna).

Mer information om Gijón - Ribadeo

Efter Ribadeo lämnar man kusten och kommer inte att se havet något mer efter denna punkt. Kasta en sista blick och njut av Atlantens otämjda krafter. Härefter är terrängen relativt lättgången, med flacka landskap där stigningarna vanligtvis är lite kortare.

Denna del av Camino del Norte går igenom ett glesbefolkat område och erbjuder ett antal spännande möten. Städerna och i synnerhet traditionerna, kommer att överraska dig och bjuda på minnesrika upplevelser.

Stillheten upphör i Arzúa där Camino del Norte och Camino Francés sammanstrålar. Resterande väg till Santiago finns det gott om pilgrimer längs med leden. Servicefunktionerna är begränsade, men varje dag går rutten igenom städer/byar med nödvändiga faciliteter.

Möjlighet för etappuppdelning: Ja, ibland (se etappbeskrivningarna).

Mer information om Ribadeo - Santiago de Compostela
Detaljerad resplan
Detaljerad resplan (Visa alla dagar )
Dag 1.- Ankomst Santander
Dag 2.- 60 Km

Distans: 60 Km

HÖJDPROFILm
ComillasSantander
Dag 3.- 51 Km

Distans: 51 Km

HÖJDPROFILm
LlanesComillas
Dag 4.- 53 Km

Distans: 53 Km

HÖJDPROFILm
ColungaLlanes
Dag 5.- 41 Km

Distans: 41 Km

HÖJDPROFILm
GijónColunga
Dag 6.- Gijón - Cudillero 48 Km

Dagens första kilometrar går igenom förorter men relativt snabbt befinner du dig åter på de gröna kullarna som karakteriserar området. Leden följer i början inte kusten utan tar en ganska rak väg från Gijón till Avilés

Staden Avilés på vägen är främst känt för sitt kulturcentrum, som designades av den berömda brasilianska arkitekten Oscar Niemeyer. Man har också en mycket fin gammal stadsdel.

Under dagens och de kommande dagarnas etapper kommer du att cykla med den blåa Atlanten på höger sida. Den klippiga kustlinjen är svårtillgänglig men ibland öppnar den upp sig med långa vita sandstränder. Man passerar också en rad vackra fiskebyar som är populära semesterorter.

Cudillero är en sagolik fiskeby som liksom klamrar sig fast på en bergsvägg. Den är precis som man kan föreställa sig med färgglada fönsterluckor, ljuvlig havsdoft, kullerstensgator, små torg och pensionärer som sitter och skvallrar om dagens händelser.

Distans: 48 Km

HÖJDPROFILm
CudilleroGijon
Dag 7.- Cudillero - Luarca 47 Km

Du lämnar Cudillero bakom dig och fortsätter på väl markerade stigar och korsar flera vattendrag. Idag passerar man många små dalar (Ballotas), terrängen är relativt kuperad och samtidigt en av de finaste mellan Avilés och Ribadeo.

När du når Luarca, innan du kommer ner till hamnen, rekommenderar vi att gå till eremitboendet Nuestra Señora la Blanca som från en liten halvö vackert ståtar ut över havet. I Luarca kan man besöka kvarteret Cambaral vid fiskehamnen, kyrkogården och kyrkan Santa Eulalia.

Distans: 47 Km

HÖJDPROFILm
LuarcaCudillero
Dag 8.- Luarca - Ribadeo 55 Km

Under dagen säger du farväl till Asturien och hej till Galicien. Du har två möjligheter att välja på: fortsätta längs kusten eller ta den officiella leden som går längre inåt landet. I Spain is Mores guidebok ger vi tips på vilken av dem du kan/bör välja.

Väl i Ribadeo befinner du dig endast 10 km bort från en av världens mest unika stränder: Playa de las Catedrales (se bild). Vår resa inkluderar transport till och från stranden efter att du anlänt till ditt hotell. Spendera eftermiddagen här och njut av detta naturens under, vi har planerat så besöket sker under en lågvatten period - då den är som allra vackrast.

Distans: 55 Km

HÖJDPROFILm
RibadeoLuarca
Dag 9.- Ribadeo - Vilalba 75 Km

Du lämnar nu kustens byar och fortsätter in mot höglandet. Terrängen byter skepnad och leden stiger ca 300 höjdmeter. Släng en sista blick mot Atlanten och säg farväl för denna gång. Du fortsätter in mot ett mera okänt Spanien där jordbrukssamhällen avlöses av småstäder. Om det inte vore för El Camino skulle du nog vara årets enda turist i dessa områden. En intressant, mer personlig och annorlunda del av leden tar vid här.

Du passerar Mondoñedo som har en av de vackraste katedralerna i Norra Spanien - staden är dessutom hem till en rad intressanta kloster. Galicien är på många sätt annorlunda Asturien, en av de mest visuella skillnaderna är de många "Hórreos" som kan ses överallt. Dessa gamla ”härbren” kommer ständigt påminna dig om att du befinner dig på galicisk mark.

Slappna av och cykla på i lugn takt. Dagen avslutas med en övernattning på Vilalbas vackra Parador-hotell. Vilalba är en större stad med ett bra kulinariskt utbud, passa på att njuta lite extra för imorgon fortsätter du ut på landsbygden igen.

Distans: 75 Km

HÖJDPROFILm
VilalbaRibadeo
Dag 10.- Vilalba - Sobrado 58 Km

Ca 10 km in på dagens etapp lämnar du motorvägen du korsat flera gånger tidigare och fortsätter in i ett glest befolkat jordbrukslandskap. Under dagen kommer du stöta på en rad idylliska och harmoniska stenbyar. Du cyklar vidare genom skogar, på fält och öppna slätter. Dagens kulturella skatt är klostret Santa María i Sobrado.

Distans: 58 Km

HÖJDPROFILm
SobradoVilalba
Dag 11.- Sobrado - Santiago de Compostela 64 Km

Du fortsätter på bra väger. Camino del Norte sammanstrålar med Camino Francés i Arzúa och du kommer se betydligt mer aktivitet på leden. Du kommer garanterat att träffa på många nyfikna pilgrimer som vill höra mer om hur den norra kuststräckan varit.

El Camino närmar sig sitt slut och detta märks tydligt på atmosfären. De pilgrimer du stöter på längs med vägen är alla glada och lättade då målet är inom nära räckhåll. Leden går igenom vackra Eukalyptusskogar som erbjuder en skön skugga.

Stort grattis, du har klarat en stor utmaning och uppnått ett beundransvärt mål! Nu är det dags för ett antal traditionella pilgrimsritualer (se mer i guideboken). Först och främst, glöm inte att stämpla din sista ”Sello” i pilgrimspasset.

Njut av Santiago de Compostelas katedral och förtrollande stadskärna som är ett Unesco-världsarv. Kullerstensgatorna är kantade av historiska byggnader, museum, torg och har ett utomjordiskt bra matutbud. Sätt dig ner på en terass, beställ in din lokala favorit och bearbeta alla nya intryck från ditt cykel-camino! 

Distans: 64 Km

HÖJDPROFILm
Santiago de CompostelaSobrado
Dag 12.- Finisterre
Dag 13.- Hemresa