Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

Camino Francés HELA LEDEN (St. Jean-Pied-de-Port - Santiago)

Camino Francés HELA LEDEN (St. Jean-Pied-de-Port - Santiago)

Camino Francés

Camino Francés är den populäraste, rikast på historiska sevärdheter och därmed den internationellt mest kända leden. Den franska vägen har skildrats i många böcker och filmer under åren. Camino Francés börjar i den franska byn St Jean Pied de Port och korsar redan under den första etappen gränsen till Spanien. Ideal både för vandrings- och cykelresor. En oförglömlig Camino-upplevelse helt enkelt.

 • Från 30300 SEK/pers.
 • 768 Km
 • 35 dagar / 34 nätter
 • Svårighet
  ?
  OBSERVERA: Ingenstans, inte på något sträcka av el Camino, kommer det att finnas branta klippor alldeles intill leden!

  1: Väldigt lätt. Platt och utan signifikanta höjningar. Bra och normalt breda vägar.

  2: Lätt. Lite kuperat. Bra och normalt breda vägar.

  3: Medium. Kuperat med backar, eventuellt med längre avstånd mellan serviceställen / städer. Bra, ibland smala stigar.

  4: Medium/Svår. Längre, branta stigningar, kanske med få serviceställen / städer. Bra, ibland smala stigar.

  5: Svår.Stora höjdskillnader, eventuellt med få serviceställen. Mycket kuperat. Bra, ibland smala stigar.
 • Natur

Upplev samtliga 33 etapper av den berömda pilgrimsvandringen från Saint-Jean-Pied-de-Port i Frankrike till Santiago de Compostela i Galicien. Har du tiden och energin är detta en resa för livet och ett oförglömligt äventyr. Bara genom att läsa detta har du tagit ditt första steg till att påbörja Camino de Santiago - en historisk resa som miljontals människor har gjort genom århundradena.

Själva färden och känslan över att slutföra denna pilgrimsfärd är obeskrivlig. Det här är en resa som kommer att förändra dig för alltid!

Resan kan kombineras med vilodagar längs vägen men det går att justera etappernas avstånd och lägga till berikande upplevelser m.m. Hör gärna av dig till oss med dina önskemål.

✔ Avgångar året runt.

Bagagetransport från hotell till hotell kan anordnas och rekommenderas.

Ditt personliga pilgrimspass.

✔ Handplockade hotell - alltid med privat badrum - utvalda för sitt läge, charm och service.

✔ Spain is Mores Camino-guidebok. Fylld med nyttig pilgrimsinformation, förslag på packlista, lokala restauranger, kartor över leden och hotellen, pilgrimspasset, sevärdheter, 24/7 servicenummer och mycket mer. Allt som behövs för att göra ditt Camino till en oförglömlig upplevelse helt enkelt! 

✔ Möjlighet att kombinera denna vandring med andra resor.

✔ Uppdelning av etapperna: Ja, nästan alltid! 

Dagstur till Finisterre (sista dagen). 

 

Rabatt

Inkluderar

Från 30.300 SEK/pers.Per person i dubbelrum

Enkelrumstillägg: 9.100 SEK

Inkluderar
 1. 34 nätter i dubbelrum inkl. frukost på charmiga hotell noga utvalda för sin kvalitet, läge och service. Alltid med eget badrum/toalett.
 2. Flyg t/r från Köpenhamn/Stockholm/Göteborg till Pamplona, retur från Santiago de Compostela - inkl. ett incheckat bagage p.p.*
 3. Transport från Pamplona till St. Jean-Pied-de-Port.
 4. Spain is Mores omfattande, digitala reseguide med vägbeskrivningar, rekommendationer, lokala tips och mycket mer.
 5. Pilgrimspasset.
 6. Guidad tur till Finisterre (sista dagen).
 7. 24/7 nödnummer under resan.
 8. Skatter och avgifter.
 9. *Om inte annat anges i erbjudandet. Bagagevikt beror på det enskilda flygbolagets villkor (vanligtvis mellan 20 och 23 kg).
Ingår ej
 1. Korta buss- och taxitransporter, t.ex. från flygplats till lokal buss- eller järnvägsstation.
 2. Transport från boendet i Santiago till flygplatsen (taxi ca 20€ - buss ca 5€). Busstider och busshållplatser framgår i vårt guidematerial.
Valfritt
 1. Gör din Camino ännu mer personlig: stanna längre, dela upp etapperna, lägg till berikande upplevelser, m.m. Vänligen fråga oss, vi hjälper dig mer än gärna!
 2. Bagageservice längs pilgrimsleden kan läggas till och är något vi rekommenderar. Om du beställer detta kommer ditt bagage transporteras från hotell till hotell och följa dig under vandringens gång. Det är ett nöje att vandra utan bagage och ändå ha alla sina tillhörigheter framme vid dagens slutmål. Pris: 2650 kr per bagage. Max: 15 kg/bagage.
 3. Förlängning av resan i Madrid, León eller Santiago de Compostela kan anordnas. 
 4. I priset ingår Spain is Mores digitala reseguide per var fjärde resenärer. 
 5. Avbeställningsförsäkring från Gouda: 7% av resans totala kostnad (kan läggas till vid bokningen).

 

Beskrivning

Den första etappen direkt efter startplatsen St. Jean Pied-de-Port är den tuffaste på hela Camino Francés - speciellt de första 10 kilometerna tills du når toppen av Pyrenéerna. Under denna 25 km långa etapp finns få matmöjligheter. Det är inte möjligt att dela upp den eftersom inga hotell/pensionat ligger längs vägen. Läs mer om etappen i den detaljerade resplanen.

De följande dagarna fortsätter de kuperande lanskapen, ända tills man når Navarras vackra huvudstad Pamplona. Samtidigt är denna sträcka en av de vackraste på hela Camino Francés. Du går mestadels nedför i skogsområden, bredvid porlande bäckar, små mysiga stenbyar och grönskade ängar där boskap betar fritt.

Servicefaciliteterna är begränsade mellan St. Jean-Pied-de-Port och Pamplona. Du passerar en del byar som både har restauranger och små butiker - men inte alls lika frekvent som under andra etapper.

Terrängen efter Pamplona är mer förlåtande och mindre kuperad än tidigare. Direkt efter att du har lämnat staden finns dock en lite större stigning, väl uppe bjuds du på ett mäktig panorama över omgivningarna.

Så småningom flackar etapperna ut och du vandrar genom utspridda byar och vinodlingar ända tills Logroño, som är väl värt ett besök. Detta är en härlig del av el Camino med fin natur, vidsträckta vinfält och intressant lokalkultur. Du kommer att passera ett flertal vingårdar (bodegor) där vi kan anordna en vinprovning för dig/er. Dessutom är de små regionerna Navarra och La Rioja kända för sitt smakrika kök. Här bjuds du på en naturnära gastronomi av de allra bästa råvaror - ofta i idylliska lantmiljöer.

Servicefunktionerna är generellt sätt bra, där många städer/byar längs med vägen alla har nödvändiga faciliteter.

Sträckan från Logroño till Burgos är relativt lättvandrad, ofta med långa flacka och svepande landskap. Vinrankor kan ses så långt ögat kan nå, och då och då skymtar vingårdar till. Bara ett par kilometer bort rinner Ebro-floden och dalen är hem till några av La Riojas bästa vinproducenter. Om du har tid, rekommenderar vi att ta en extra dag i Logroño för att kunna utforska vackra La Rioja mer noggrant.

När du fortsätter kommer du att se bergen i söder där Oja-floden har sitt ursprung. Besök Santo Domingo de la Calzada som är en välbevarad pilgrimsstad med ett historiskt kloster. De arkeologiska utgrävningarna vid Atapuerca får inte heller missas. Stanna till i Burgos som har en mäktig katedral och en gammal stadskärna fylld med barer, restauranger och härligt folkliv. Allt som allt bjuder denna sträcka på många intressanta och varierande upplevelser!

Servicefunktionerna är generellt sätt bra, men avstånden mellan städerna/byarna har nu ökat. På kvällarna finns det alltid restauranger eller barer i närhet till hotellen. Leden passerar nästan dagligen genom städer/byar som har stormarknader, banker, tvättinrättningar, butiker, m.m. Möjlighet för etappuppdelning: Ja (se etappbeskrivningarna).

Terrängen mellan Burgos och León är fortfarande relativt lättgången och flack. De största utmaningarna kan nu istället kan vara solen, värmen och de långa etapperna som man kanske väljer att dela upp på flera dagar.

I området är det mestadels ett torrt klimat (speciellt under sommaren), med få träd och det kan vara svårt att hitta skydd undan solen. Den här sträckan är ändå charmig, speciellt i byarna där det råder en harmonisk tillvaro.

Servicefunktionerna är okej, även om städerna/byarna ofta är mycket små. Du kommer att vandra igenom flera samhällen varje dag, med lite planering kan man hitta goda lunchmöjligheter. På kvällarna finns det alltid restauranger eller barer i närheten av hotellen. Möjlighet för etappuppdelning: Ja, vanligtvis (se etappbeskrivningarna).

Från León märks det tydligt att antalet pilgrimsvandrare ökar och det finns många orsaker till detta. Delvis är etapperna efter León på många sätt de mest intressanta, med många historiska sevärdheter såsom: katedralen i León, den medeltida bron i Hospital de Órbigo, Gaudís biskopspalats i Astorga, järnkorset och Samos-klostret. Givetvis också vallfärdsorten samt slutmålet för pilgrimsleden: Santiago de Compostela. Man passerar massor av inbjudande städer och byar, leden är sammanvävd med bra faciliteter och inte minst slingrar den sig igenom varierande natursköna landskap.

Våra gäster som anländer till León för påbörja sin pilgrimsvandring väljer ofta att ta bussen de första 35 km till Hospital de Órbigo. Det är också fullt möjligt att starta i León, vilket kommer att göra resan en dag längre. Om du väljer att starta härifrån är de första 10 km inte så intressanta då de går igenom industriområden och förorter. Därefter öppnar landskapen upp sig, med vidsträckta slätter fram tills du når Rabanal del Camino där terrängen blir mer småkuperad.

Etappen mellan Villafranca och O’Cebreiro är lång med en brant stigning vilket gör att många väljer att dela upp den i två. Om du inte vill dela upp den och finner den dagen för krävande kan man alltid ta en buss eller taxi till nästa etapp.

Väljer man en extra övernattning i Molinaseca eller Villafranca kan man besöka de fascinerande romerska guldgruvorna Las Medulás, ett Unesco-världsarv och skyddat naturområde. Landskapen här är ett direkt resultat av de brytningsmetoder som romarna använde sig utav.

Möjlighet för etappuppdelning: Ja.

Sträckan från Sarria till Santiago genom Galicien är den mest populära delen av Camino de Santiago. Många väljer att starta härifrån för att kunna motta La Compostela (för detta krävs minst 100 km vandring), ett intyg som visar på att man slutfört Camino de Santiago. Sarria är en lite större stad med alla nödvändiga faciliteter och en bra utgångspunkt för el Camino. Härifrån kan man dessutom göra två spännande utflykter, dels till det stora klostret i Samos, där man senare kan vandra tillbaka via Camino-leden. Eller till Lugo, som har en av världens bäst bevarande romerska stadsmurar.

När du lämnar Sarria kommer ökningen av pilgrimer att märkas tydligt. Det är något speciellt med alla människor, från hela världen, som vandrar i samma riktning, med samma mål i åtanke.

De första etapperna efter Sarria är småkuperade och några av de mest idylliska på hela resan - för många blir detta några av favoritsträckorna. Landskapen är som i en saga, man passerar vid små gårdar med stenbyggda hus, längs med gröna fält där boskap betar och genom frodiga skogar med porlande bäckar.

Resten av vägen till slutmålet i Santiago är den harmoniska naturen huvudattraktionen. Väl på plats möts du av en speciell atmosfär med alla pilgrimer som nått sitt eftersträvade mål. Sätt dig på katedralens torg och känn dig tillfreds med det du åstadkommit. Senare kan du utforska den gamla stadskärnan som osar av historia. Den är fylld av kullerstensgator, små torg, fontäner och matupplevelser. Det perfekta avslutet på din Camino de Santiago-resa. Servicefunktionerna är generellt sätt mycket goda.

Möjlighet för etappuppdelning: Ja. Ett exempel: den långa etappen Palas de Rei - Arzúa (28 km) kan delas upp med en extra natt i Melide. Läs mer i den detaljerade resplanen eller hör av dig till oss.

Detaljerad resplan
Detaljerad resplan (Visa alla dagar )
Dag 1.- Ankomst till St. Jean-Pied-de-Port

St. Jean-Pied-de-Port anses vara den officiella utgångspunkten för Camino Francés. Den idylliska franska bergsbyn lever upp till sitt rykte - vacker, stämningsfull och med ett gott matutbud. Njut av fransk landsbygdscharm, lång historia, sevärdheter och mysiga restauranger. En försmak på vad som komma skall och den perfekta starten på ditt Caminoäventyr.

Dag 2.- St. Jean Pied de Port - Roncesvalles 24 Km

St. Jean-Pied-de-Port ligger vid Pyrenéernas fot vilket gör omgivningarna mycket natursköna. Under dagens etapp ger de hisnande bergen pilgrimerna en rejäl utmaning då vandringsstigen slingrar sig uppåt. Den första etappen är en av de vackraste och samtidigt den tuffaste på hela Camino Francés - utan möjlighet att förkorta den.

Om ca 18 kilometer ”klättring” låter som för mycket kan vi ordna transport för de första 10 kilometerna. Eller hela vägen till etapp 2 som börjar i Roncesvalles, du kan också starta ditt Camino här vilket leder till en prissänkning på ca 50€/person.

Fördelarna med att starta i St. Jean-Pied-de-Port är:

 1. Staden är väl värt ett besök.
 2. Etappen går igenom storslagen natur.
 3. Genom att börja här kommer du att uppleva el Camino från allra första början.
 4. Sist men inte minst har du gjort den svåraste etappen redan efter första dagen - vilket ger dig gott mod inför resten av resan.

 

Se en timelapse från etappen här.

Distans: 24 Km

HÖJDPROFILm
RoncesvallesSt. Jean Pied de Port
Dag 3.- Roncesvalles - Zubiri 21 Km

Roncesvalles är en välkänd startplats för pilgrimer som vill hoppa över gårdagens tuffa etapp. Härifrån går det huvudsakligen nedför hela vägen till Pamplona.

Etappen är fortfarande kuperad och det kan vara påfrestande med mycket upp och ner. Man vandrar i extremt vacker miljö med stora skogsområden, bäckar och grönklädda betesmarker där boskap harmoniskt går på bete. Du passerar dessutom en rad idylliska byar som är några av de vackraste på hela resan. Under dagen möter du ett par tuffa stigningar men generellt sätt är det utför och leden faller ca 400 höjdmeter.

Distans: 21 Km

HÖJDPROFILm
ZubiriRoncesvalles
Dag 4.- Zubiri - Pamplona 20 Km

En stor del av dagen följer du Arga-floden och bestiger några backar. Man passerar en rad små mysiga byar innan Pamplonas förorter skymtas borta i fjärran.

Pamplona är en pulserande stad som är känd för sina många tapasbarer. I vår medföljande guidebok ger vi dig våra rekommendationer så att du kan uppleva Pamplona på bästa sätt. Om du vill utforska och njuta av staden mer i detalj kan vi rekommendera en extra natt här.

Obs! Om du vill vara i Pamplona under festival San Fermines 6:e till 17 juli, med bl.a. de omtalade tjurrusningarna kommer priserna att stiga rejält. Dessutom är det nödvändigt att boka minst åtta månader i förväg. Vänligen, hör av dig till oss.

Distans: 20 Km

HÖJDPROFILm
PamplonaZubiri
Dag 5.- Pamplona - Puente la Reina 24 Km

Dagens största hinder är klättringen över Alto del Perdón (se bild). Om klättringen är för påfrestande finner du en omväg i vår guidebok. Trots detta rekommenderar vi att fullfölja uppför berget då vyerna väl där uppe är vidunderliga. Blicka tillbaka ut över Pamplona med Pyrenéerna i horisonten, vänder du dig sedan om syns de kommande dagarnas något enklare etapper. Dagens etapp slutar i Puente de la Reina som är en mysig gammal stad med en berömd romansk stenbro (drottningens bro).

Distans: 24 Km

HÖJDPROFILm
Puente la ReinaPamplona
Dag 6.- Puente la Reina - Estella 22 Km

Ett par enklare backar måste övervinnas innan du anländer till byn Estella. Under den tidigare delen av sträckan vandrar du längs med stora vinfält och små trädgårdsodlingar. Ta en liten paus och se om du kan besöka en vingård. Rutten kan läggas om så att den passerar en kyrka från 1200-talet.

Distans: 22 Km

HÖJDPROFILm
EstellaPuente la Reina
Dag 7.- Estella - Los Arcos 23 Km

Estella är en historiskt viktig by som har en del besöksvänliga sevärdheter. Etappen börjar med en klättring innan terrängen så småningom flackar ut. Denna dag flyter nog lite enklare än de andra eftersom fritt rödvin serveras ur en fontän vid ett kloster precis utanför byn. Under vägen finns ett antal bodegor som kan besökas - några har dessutom bra lunchrestauranger. När man kommer till byn Torres del Rio som är belägen på en höjd kan man utforska dess rika historia. Det är svårt att ta skydd undan solen idag så se till att komma iväg tidigt på morgonen.

Distans: 23 Km

HÖJDPROFILm
Los ArcosEstella
Dag 8.- Los Arcos - Logroño 26 Km

En platt och snäll etapp om man jämför med de som vandrats hittills. Man passerar ett flertal byar under dagen. Vinrankor och bodegor börjar synas överallt - ett tecken på att du närmar dig Logroño och ”vinets land” La Rioja.

Logroño är La Riojas största stad och ett centrum för gastronomi, kultur och härligt folkliv. Varje kväll står vintunnor uppradade längs med gatorna och folk njuter av gott Rioja-vin och läckra Pinchos. Gör som lokalbefolkningen och bege dig till Laurel-gatan för att testa en ”Champi” - vitlöksmarinerad svamp, stekt i rikligt med olivolja, serverad på ett litet bröd och toppad med en räka. Läs mer om alla våra tips som vi samlat i den medföljande guideboken.

Distans: 26 Km

HÖJDPROFILm
LogroñoLos Arcos
Dag 9.- Logroño - Nájera 29 Km

Du fortsätter in i naturparken La Grajeras vackra miljö. Snart är du åter ute på La Riojas landsbygd, omgiven av milsvida vinodlingar och små fruktträdgårdar.

Du vandrar genom Navarrete, en by som är känd för sin vackra keramikkonst. Sedan går du vidare till Ventosa och upp på kullarna i San Antón. Här bjuds man på fina vyer över vinfälten, särskilt i september när det skördas för fullt. Slutligen når du dagens mål Nájera.

Distans: 29 Km

HÖJDPROFILm
NájeraLogroño
Dag 10.- Nájera - Sto. Domingo 21 Km

Du fortsätter genom landskap som är fyllda med spannmålsfält och vinodlingar. Du passerar också den charmiga byn Azofra. Idag är målet Santo Domingo de la Calzada, en idyllisk och historisk småstad i Rioja Alta. Den välbevarade historiska stadskärnan, många restauranger med utsökt mat och atmosfären lockar besökare året runt. Om du väljer att tillbringa en extra natt här kan du uppleva det världsberömda klostret som ligger i närheten. Spain is More kan hjälpa till med att arrangera en utflykt.

Distans: 21 Km

HÖJDPROFILm
Sto. DomingoNájera
Dag 11.- Sto. Domingo - Belorado 21 Km

Idag går el Camino vidare in i regionen Kastilien och León. Från denna punkt och några veckor framöver, kommer du att vandra på Meseta-platån. Belorado är belägen vid foten av en höjd där ruinerna av ett eremitboende och mystiskt slott fortfarande vaktar byn.

Distans: 21 Km

HÖJDPROFILm
BeloradoSto. Domingo
Dag 12.- Belorado - San Juan de Ortega 25 Km

Dagens etapp passerar flera intressanta monument såsom kyrkan Virgen de la Peña som karvats ut ur klipporna, samt några slottsruiner placerade på strategiska platser. Man vandrar i fina bergsmiljöer i ett bördigt skogsområde där det rinner många små bäckar.

Distans: 25 Km

HÖJDPROFILm
San Juan de OrtegaBelorado
Dag 13.- San Juan de Ortega - Burgos 26 Km

Första delen av dagen går igenom en stor tallskog innan du når Burgos förorter. I Atapuerca, strax innan Burgos, finns en av världens viktigaste arkeologiska platser. Här har man hittat ett av de äldsta skeletten, liksom många andra förhistoriska föremål. Dessa finns utställda på museet Evolución Humana i Burgos - som erbjuder ett spännande och lärorikt besök.

Burgos grundades år 884 och dess historiska arv är rikt och omfattande. Staden är fylld av sevärdheter där den gotiska katedralen, som blev ett Unesco-världsarv 1984, är kronjuvelen. I den gamla staden råder en skön atmosfär med många trevliga barer och små torg. Lägg ifrån dig vandringskängorna för en stund och koppla av med ett glas rött och himmelska pinchos.

Distans: 26 Km

HÖJDPROFILm
BurgosSan Juan de Ortega
Dag 14.- Burgos - Hontanas 31 Km

Du fortsätter på Mesetan (höghöjdsplatån) i ett glesbefolkat jordbruksområde där du bara följs av din egen skugga - samt kanske av en del andra pilgrimer… Upplev medeltida byar där Camino-leden passerat sedan urminnes tider.

Distans: 31 Km

HÖJDPROFILm
HontanasBurgos
Dag 15.- Hontanas - Frómista 32 Km

En dag utan skugga eller skydd från träden. Ibland kan det vara påfrestande sol, piskande regn, hård vind eller det mest fantastiska vår-, sommar- eller höstvädret. Man kan aldrig veta och utan träd på Mesetans flacka terräng går det inte att gömma sig undan vädret. Höjdpunkterna under dagen inkluderar San Antón, ett besök till Castrojeriz och klättringen till Teso de Mostelares. Blicka ut över ”Tierra de Campos” - ett ”land” med stor stolthet över sitt spannmål, storkar, duvflockar och värdefulla konstskatter.

Obs! Dessa två långa etapper kan delas in i tre om du anser att avstånden är för långa.

Distans: 32 Km

HÖJDPROFILm
FromistaHontanas
Dag 16.- Frómista - Carrión de los Condes 19 Km

Liknande gårdagens etapp med samma miljö och några mindre byar där du kan uppleva ”det ursprungliga Spanien”. Platser där tiden verkar ha stått still och lokalbefolkningen äger en lång jordbrukstradition. Dagens kulturella skatt är Santa María la Blanca-kyrkan, som en gång i tiden tillhörde tempelriddarna.

Distans: 19 Km

HÖJDPROFILm
Carrion de los CondesFromista
Dag 17.- Carrión de los Condes - Moratinos 28 Km

Under denna etapp kan du besöka Monasterio de San Zoilo, ett mycket vackert och intressant kloster. Om du reserverar din resa tillräckligt långt i förväg är det möjligt att övernatta här.

Distans: 28 Km

HÖJDPROFILm
MoratinosCarrion de los Condes
Dag 18.- Moratinos - Burgo Ranero 25 Km

Rutten fortsätter genom ändlösa jordbruksfält tills du når Sahagún, vilket är ett viktigt ”pilgrimsnäste” med intressanta kloster, kyrkor och en underbar romersk bro.

Spannmål, majs, solros och många andra grödor färgar landskapen. Man ser storkar i de gamla kyrktornen, i luften svävar örnar mäktigt, denna etapp är underbart lantlig. Man passerar flertalet charmiga byar som förmodligen inte skulle existera om det inte var för El Camino.

Distans: 25 Km

HÖJDPROFILm
SahagunMoratinos
Dag 19.- El Burgo Ranero - Mansilla 19 Km

Leden följer en rad träd som planterats längs vägen från Reliegos till Mansilla. Under resans gång lägger du säkerligen märke till de många ”källargrottor” som har huggits ut ur klipporna. De användes traditionsenligt för att låta vinet mogna. Idag är dessa ett vanligt utflyktsmål, många tar med sig en matsäck full med lokala delikatesser och spenderar en lugn stund här med släkt och vänner. I den lilla byn Reliegos finns många exempel på dessa ”grottor”.

Distans: 19 Km

HÖJDPROFILm
MansillaEl Burgo Ranero
Dag 20.- Mansilla - León 19 Km

Idag anländer du till León (där Spain is Mores kontor finns - titta gärna förbi på en kopp kaffe). De första kilometerna efter Mansilla är lättvandrade, sedan fortsätter du in i Leóns industriområde (varav många väljer att en buss resten av vägen).

När du väl har nått León och skymtar den mäktiga katedralen för första gången kommer du känna att varje steg av resan varit mödan värt.

Den gamla romerska regionala huvudstaden är en av de viktigaste städerna på pilgrimsleden. Stadens medeltida betydelse återspeglas i monument som den storslagna katedralen och magnifika San Marcos samt San Isidro - där flera forntida kungar och drottningar ligger begravda. Den gamla stadskärnan är fylld av tapasbarer, mysiga torg och härligt folkliv.

Distans: 19 Km

HÖJDPROFILm
LeónMansilla
Dag 21.- León - Villar de Mazarife 22 Km

Du lämnar León över den vackra romerska bron som ligger precis efter Parador-hotellet San Marcos. De första 8 kilometrarna går igenom Leóns industriområden och sedan efter en större väg. Lyckligtvis finns det en mycket lugnare och vackrare led som Span is More kommer att tipsa dig om. Följ denna väg de närmaste 15 kilometrarna till Villar de Mazarife, där du kommer att övernatta.

Distans: 22 Km

HÖJDPROFILm
Villar de MazarifeLeón
Dag 22.- Villa de Mazarife – Astorga 31 Km

Den vackraste sevärdheten under denna etapp är den romerska bron i Hospital de Órbigo. Generellt sett är det en lugn och lätt sträcka med många ”Miradores” (utsiktsplatser). Från dessa kan du beskåda de böljande bergen som du kommer att vandra i de kommande dagarna.

Astorga är en 2000 år gammal romersk stad omgiven av en stadsmur. Här sammanstrålar Camino Francés, Camino del Sur och Vía de la Plata. Besök: Gaudís biskopspalats, chokladmuseet, den romerska rutten, romerska museet och stadens historiska kvarter.

Distans: 31 Km

HÖJDPROFILm
AstorgaVilla de Mazarife
Dag 23.- Astorga - Rabanal del Camino 21 Km

Redan några kilometer efter Astorga börjar landskapen förändras och övergå till mer kuperade. Du kommer att passera genom charmiga byar såsom Castillo de los Polvazares som verkligen förtjänar ett besök. Rabanal del Camino, ditt mål för dagen, är en inbjudande stad med restauranger, barer och en härlig pilgrimsatmosfär.

Distans: 21 Km

HÖJDPROFILm
Rabanal del CaminoAstorga
Dag 24.- Rabanal de Camino - Molinaseca 27 Km

Den här etappen som går igenom bergen är oförglömlig då du når det berömda järnkorset: Cruz de Ferro. Vid korset lämnar pilgrimerna traditionsenligt en medtagen sten som representerar en börda som man släpper. Resten av vägen fram till Molinaseca består av vacker natur där man passerar genom ett antal mysiga byar. Molinaseca har många charmiga restauranger som ofta är fyllda av pilgrimer och vänlig lokalbefolkning. Strosa omkring på kullerstensgatorna och utforska omgivningarna innan du belåten går till sängs.

Distans: 27 Km

HÖJDPROFILm
MolinasecaRabanal de Camino
Dag 25.- Molinaseca - Villafranca del Bierzo 29 Km

Dagens vandring passerar staden Ponferrada med sin berömda tempelriddarborg (Castillo de los Templarios). Ponferrada har 60 000 invånare, är ett viktigt stopp på El Camino och känd för sina stora järn- och kolgruvor. Du fortsätter till den medeltida byn Cacabelos som är hem till ett stort antal vinkällare (bodegas). Många pilgrimer väljer att pausa här en stund.

Dagens slutmål är Villafranca del Bierzo som är en av de trevligaste Camino-städerna, omgiven av vinrankor i El Bierzo som har etablerat sig som ett av Spaniens bästa vinområden. Byn är känd som ”det andra" eller ”det lilla" Santiago.

Distans: 29 Km

HÖJDPROFILm
Villafranca del BierzoMolinaseca
Dag 26.- Villafranca del Bierzo - O Cebreiro 28 Km

Dagens etapp fortsätter uppåt på vandringsstigar i skuggan av löv, ek och kastanjeträd till bergsbyn O’Cebreiro. Denna vackra byn är mestadels byggd i sten och har många runda, karakteristiska byggnader med halmtak (Pallozas). Att nå byn innebär en rätt så tuff stigning men den är en väl värd alla höjdmeter. Dimman ligger ofta tät, men har man tur kanske man vandrar förbi en klar dag och bjuds då på storslagna vyer.

Obs! Eftersom stigningen upp till byn är relativt lång och jobbig finns möjligheten att dela upp dagens etapp i två. 

Distans: 28 Km

HÖJDPROFILm
O CebreiroVillafranca del Bierzo
Dag 27.- O Cebreiro - Tríacastela 21 Km

Efter gårdagens stigning till en av resans högsta punkter kommer denna dag mestadels att bestå av utför. Återigen med mycket fina utsikter över landsbygden. Idag passerar du också många Hórreos (ett slags härbre), en fristående byggnad i trä eller i sten, placerad på stolpar för att skydda mot fukt- och skadedjur. Man märker även en förändring i klimatet när Atlantens svalare vindar sveper in och vädret kan växla snabbare. Trots namnet på dagens slutmål, Tríacastela (tre slott) finns tyvärr inget av dessa kvar. Kalksten som användes för att bygga den mäktiga katedralen i Santiago kommer från ett stenbrott i närheten av byn. 

Distans: 21 Km

HÖJDPROFILm
TricastelaO Cebreiro
Dag 28.- Tríacastela - Sarria 18 Km

Landskapen börjar så smått att förändras, man fortsätter nedåt, kanske välkomnande efter de senaste dagarnas kuperade etapper. Två rutter fortsätter till Sarria, vi rekommenderar att man tar den längre leden förbi det benediktinska klostret Samos - ett av de äldsta i västvärlden. Härifrån är det sedan fint att vandra genom skogsområden till Sarria.

Sarria är en stad på cirka 13 000 invånare som ligger drygt 100 km bort från katedralen i Santiago. Det är det minsta avstånd som krävs för att kunna motta La Compostela (ett certifikat som visar på man vandrat och slutfört El Camino). Byn är tack vare detta en viktig utgångspunkt för många pilgrimer och du kommer genast märka att antalet vandrare ökar.

Distans: 18 Km

HÖJDPROFILm
SarriaTricastela
Dag 29.- Sarria - Portomarín 23 Km

Galicien är en av de vackraste regionerna i Spanien, både när det gäller natur och traditioner. På dagens etapp kan du uppleva detta på nära håll. Det är som i en saga, du vandrar harmoniskt genom frodiga skogar, gräsbevuxna ängar, fruktträdgårdar och enkla stenbyggda byar.

Distans: 23 Km

HÖJDPROFILm
PontomarinSarria
Dag 30.- Portomarín - Palas de Rei 25 Km

Terrängen planar ut men är ändå kuperad under vissa delar. Området är vackert, frodigt och optimismen över att slutmålet närmar sig börjar övervinna den fysiska ansträngningen. På små stigar och landsvägar når du tillslut Palas de Rei, en by med cirka 2000 invånare som har en spännande historia att förtälja.

Obs! De två etapperna mellan Portomarín och Arzúa kan delas upp i tre med följande kilometerlängd: 17, 16 och 20.

Distans: 25 Km

HÖJDPROFILm
Palas de ReiPontomarin
Dag 31.- Palas de Rei - Arzúa 28 Km

Terrängen liknar de senaste dagarnas vandring. En typisk dag på Camino de Santiago-leden med rullande gröna kullar, betande boskap, stenmurar och små romanska kyrkor. Vandra harmoniskt och insup sträckans historiska arv.

Etappen kan enkelt delas upp i två med en extra natt i Melide, vilket ger två vandringsdagar på ca 14 km istället. Om detta är önskvärt, vänligen ange denna information när du beställer resan.

Obs! De två etapperna mellan Portomarín och Arzúa kan delas upp i tre med följande kilometerlängd: 17, 16 och 20.

Distans: 28 Km

HÖJDPROFILm
ArzúaPalas de Rei
Dag 32.- Arzúa - O Pedrouzo 20 Km

Den näst sista etappen av Camino de Santiago kännetecknas av en god och positiv atmosfär. De pilgrimer du stöter på längs med vägen är alla glada och lättade då målet är inom nära räckhåll. Leden går igenom vackra Eukalyptusskogar som erbjuder en skön skugga.

Distans: 20 Km

HÖJDPROFILm
O Pedrouzo Arzúa
Dag 33.- O Pedrouzo/ A Rúa - Santiago de Compostela 20 Km

Stort grattis, du har klarat en stor utmaning och uppnått ett beundransvärt mål! Nu är det dags för ett antal traditionella pilgrimsritualer. Först och främst, glöm inte att stämpla din sista ”Sello” i pilgrimspasset.

Njut av Santiago de Compostelas katedral och förtrollande stadskärna som är ett Unesco-världsarv. Kullerstensgatorna är kantade av historiska byggnader, museum, torg och har ett utomjordiskt bra matutbud. Sätt dig ner på en terrass, beställ in din lokala favorit och bearbeta alla nya intryck från vandringen.

Distans: 20 Km

HÖJDPROFILm
Santiago de CompostelaO Pedrouzo
Dag 34.- Dag 35: Santiago de Compostela till Finisterre (dagsutflykt)

Många pilgrimer väljer att fortsätta vidare och avsluta sin pilgrimsvandring i Finisterre. Vår dagsutflykt tar dig dit med buss och engelsktalande guide, återvänder gör ni sent på eftermiddagen. Blicka ut över Atlanten från den respektingivande och dramatiska kustlinjen Costa de la Muerte (dödens kust). Där ute i det blå finns ett ondskefullt rev där många skepp förlist genom århundradena. Området besitter en slags rå naturlig skönhet som måste tas in. På kustens västligaste punkt hittas Finisterre - ”världens ände” enligt romarna. För många pilgrimer är detta det symboliska slutet för deras Camino de Santiago.

Kvällen spenderas på egen hand i Santiago de Compostela.

Dag 35.- Hemfärd

Hemresa från Santiago.