Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

Längs El Camino på cykel(Pamplona-Santiago)

Karta Camino Francés: Pamplona - Santiago de Compostela

(Cykeletapper: 1-13): 701 km historisk cykelresa från Pamplona till Santiago. Inkl. flyg t/r, cykelutrustning, m.m.

Ge dig ut på Camino de Santiago på cykel, en rutt på ungefär 700 kilometer från Pamplona till Santiago de Compostela. Cykelresan är mer än bara en cykeltur, det är en möjlighet att fördjupa sig i Spaniens imponerande landskap, dess rika kulturarv och enastående gastronomi.

Cykelresan börjar i Pamplona, berömd för sin livliga San Fermín-festival, och fortsätter sedan genom de frodiga vingårdarna i La Rioja. Flera utmaningar ska övervinnas längs vägen, och en rad kulturella upplevelser väntar, innan cykelresan avslutas i Santiago de Compostelas historiska atmosfär.

Naturen varierar från kuperade gröna landskap, genom skogar till platta torra slätter. Cykelresan kryddas med ett stort historiskt arv, med otaliga vackra kyrkor, kloster och slott, som vittnar om områdets spännande förflutna.

De gamla kungadömena i Navarra, Kastilien, León och Galicien har varit involverade i otaliga konflikter, och gränserna har ändrats flera gånger genom historien. Regionernas historiska mångfald har gjort denna tvärsnittsresa genom norra Spanien extremt varierad. Detta märks tydligt idag, både i gastronomin, arkitekturen, kulturen och inte minst i traditionerna.

Förbered dig på en unik cykelupplevelse som förbinder Spaniens förbluffande natur och rika kulturarv. Camino de Santiago på cykel är en oförglömlig resa som erbjuder en blandning av det andliga, historiska och kulturella.

Allt detta kan du läsa mycket mer om i det omfattande guidematerialet, som du får före avresa. Här har vi samlat alla våra erfarenheter och rekommendationer om upplevelser, restauranger, regionala rätter, ruttinformation och praktiska råd. Dessutom information om vårt nödnummer, så att du alltid har oss till hands om det skulle visa sig nödvändigt!

OBS! Det är möjligt att börja cykelturen i St. Jean Pied de Port, om man vill uppleva hela den franska camino-rutten. Detta kommer att förlänga turen med 66 relativt tuffa kilometer. Det kräver en extra övernattning i Pamplona. Nästa morgon transporteras du till St. Jean Pied de Port, med din cykel, varifrån det cyklas tillbaka till Pamplona. En tur för dig som är van vid MBT på smala skogsstigar i kuperad terräng.
 

Klicka på 'Begär Erbjudande' (i höger kolumn) och få ett personligt men icke-bindande erbjudande.
 

Santiago och Finistere:

I Santiago inkluderas som standard alltid två övernattningar. På "vilodagen" har du en guidad dagstur till Finistere, även känd som världens ände, inkluderad. Båda delar kan väljas bort efter önskemål.

 

Spain is More erbjuder:
 

Gör din resa personlig! Spain is More erbjuder och garanterar följande på denna resa:

✔ Res varje dag året runt.

✔ Kom ihåg! Etapperna kan anpassas till dina behov.

Bagagetransport från hotell till hotell inkluderad.

✔ Noga utvalda hotell, alltid med privat badrum.

✔ Spain is Mores Camino-guidebok med praktisk pilgrimsinformation, förslag på packlista, rekommendationsvärda restauranger, stadskartor med camino- och hotellplacering, pilgrimspass, bra råd och vägledningar, servicetelefonnummer och m.m.

Hyra av våra fina Camino-Mountainbikes.

 

Miss inte...

✔ Vi rekommenderar två övernattningar i städerna Pamplona, Logroño, Burgos och León, så att du kan ta dig tid att njuta av dessa vackra städer och fördjupa dig i deras kultur, arv och njuta av deras fantastiska atmosfär.

✔ Besök klostren Yuso och Suso, som förklarades som världsarv 1997. Kräver en extra övernattning/vilodag i antingen Nájera eller Santo Domingo de la Calzada.

Klosteret i Samos kräver en extra övernattning i Sarria. Från Samos kan du vandra 11 km tillbaka till Sarria - den perfekta uppvärmningsturen.

Världens bäst bevarade romerska stadsmur i Lugo. Kräver en extra övernattning i Sarria (både Samos och Lugo kan nås på en dag).

✔ Stämningen i Santiago de Compostela.
 

Läs mer om Camino Francés: Avstånd, terräng, väder och bra tips
 

Rabatt

Inkluderar
 1. 15 nätter i dubbelrum inkl. frukost på charmiga hotell, noga utvalda för sin kvalitet, läge och service. Alltid med eget badrum/toalett.
 2. Flyg t/r från Köpenhamn/Stockholm/Göteborg till Madrid/Pamplona, retur från Santiago de Compostela - inkl. ett incheckat bagage p.p.*
 3. Cykeluthyrning.
 4. Bagagetransport från hotell till hotell på cykeldagarna. (Max: 15 kg)
 5. Spain is Mores omfattande, digitala reseguide med vägbeskrivningar, rekommendationer, lokala tips och mycket mer.
 6. Pilgrimspasset.
 7. Guidad tur till Finisterre (sista dagen).
 8. 24/7 nödnummer under resan.
 9. Skatter och avgifter.

  *Om inte annat anges i erbjudandet. Bagagevikt beror på det enskilda flygbolagets villkor (vanligtvis mellan 20 och 23 kg). Extra kostnad kan tillkomma om man flyger från annan flygplats än de ovan nämnda.
Ingår ej
 1. Transport från boendet i Santiago till flygplatsen (taxi ca 20€ - buss ca 5€). Busstider och busshållplatser framgår i vårt guidematerial.
 2. Transport från flygplatsen i Pamplona till hotellet i centrum.
 3. Andra korta lokala transporter med taxi eller buss.
 4. Uthyrning av cykelhjälm.
Valfritt
 1. Anpassa din Camino: Utöka din vistelse, dela upp etapper, lägg till spännande upplevelser osv.
 2. Tryckt guide. Om du föredrar den tryckta guiden kan den köpas för 30 euro per exemplar. (Du kan lägga till detta när du köper resan).
 3. Transport från hotell till flygplats på avresedagen.
 4. Avbeställningsskydd. Kostar 7% av resans pris och kan läggas till i samband med eventuellt godkännande av erbjudande. Spain is More samarbetar med Gouda Reseförsäkring. Läs mer om avbeställningsskydd här.

Längs El Camino på cykel

(Pamplona-Santiago)

Från
24.500 SEK/pers.
Begär Erbjudande
Enkelrumstillägg: 4.000 SEK

Dagligt program

Pamplona - Santiago de Compostela

Detaljerad resplan (Visa alla dagar )
Dag 1.- Ankomst i Pamplona

Ankomst till Navarras huvudstad Pamplona, vackert belägen på Pyrenéernas sluttningar.

Staden är världsberömd för sina årliga tjurrusningar under festivalen San Fermines i juli. Här finns en charmig gammal stadsdel med massor av härliga tapasbarer, restauranger och ett pulserande folkliv. Se till att besöka ett ”vinotek” för att kanske köpa en lokalproducerad flaska rödvin - eller goda olivoljor.

Kanske känner du till Pamplona genom Hemingways medryckande berättelser? Hans första besök i staden var 1923 och blev starten på en ömsesidig romans. Totalt blev det nio besök, varje gång under San Fermines. Idag finns en Hemingwayrutt där man kan följa hans fotspår - från Café-Iruña där han ofta sågs djupt koncentrerad i sitt skrivande med ett glas brandy i handen, till tjurfäktningsarenan där hans staty blickar ut över kvarteren. Pamplona är en charmig stad och en underbar utgångspunkt för en cykelresa.

 

Rabatt

Dag 2.- Pamplona - Estella 46 Km

Dagens största hinder är klättringen över Alto del Perdón (se bild). Om klättringen är för påfrestande finner du en omväg i vår guidebok. Trots detta rekommenderar vi att fullfölja uppför berget då vyerna väl där uppe är vidunderliga. Blicka tillbaka ut över Pamplona med Pyrenéerna i horisonten, vänder du dig sedan om syns de kommande dagarnas något enklare etapper. Trots att det finns mer stigningar på senare etapper är dessa inte lika krävande som den här.

Etappen fortsätter genom bl.a. den vackra gamla byn Puente de la Reina, som har en berömd romansk bro (drottningbron) där leden passerar. Några mindre men relativt hårda klättringar måste cyklas uppför, särskilt direkt efter Puente de la Reina. Rutten går längs med stora vinfält och små trädgårdsodlingar. Ta en liten paus och se om du kan besöka en vingård. Rutten kan läggas om så att den passerar en kyrka från 1200-talet.

Distans: 46 Km

HÖJDPROFILm
EstellaPamplona
Dag 3.- Estella - Logroño 40 Km

Estella är en historiskt viktig by som har en del besöksvänliga sevärdheter. Etappen börjar med en klättring innan terrängen så småningom flackar ut. Denna dag flyter nog lite enklare än de andra eftersom fritt rödvin serveras ur en fontän vid ett kloster precis utanför byn. Tänk på att du färdas med cykel. Under vägen finns ett antal bodegor som kan besökas - några har dessutom bra lunchrestauranger. När man kommer till byn Torres del Rio som är belägen på en höjd kan man utforska dess rika historia. Det är svårt att ta skydd undan solen idag så se till att komma iväg tidigt på morgonen.

Längs vägen finns flertalet charmiga byar som definitivt värd ett stopp. Cykelleden följer sällan vägen, men om du behöver hjälp, eller om du blir trött på grusvägarna, finns det alltid en landsväg i närheten som leder dig direkt till nästa stad.

Logroño är La Riojas största stad och ett centrum för gastronomi, kultur och härligt folkliv. Varje kväll står vintunnor uppradade längs med gatorna och folk njuter av gott Rioja-vin och läckra Pinchos. Gör som lokalbefolkningen och bege dig till Laurel-gatan för att testa en ”Champi” - vitlöksmarinerad svamp, stekt i rikligt med olivolja, serverad på ett litet bröd och toppad med en räka. En bra belöningen efter några dagars kämpande på cykeln. I Logroño, samt i omgivningarna finns många offentliga simbassänger, floder eller sjöar som man kan bada i. Läs mer om alla våra tips som vi samlat i den medföljande guideboken.

Distans: 40 Km

HÖJDPROFILm
LogroñoEstella
Dag 4.- Logroño - Sto. Domingo 51 Km

Du fortsätter in i naturparken La Grajeras vackra miljö. Snart är du åter ute på La Riojas landsbygd, omgiven av milsvida vinodlingar och små fruktträdgårdar. Du cyklar vidare till Navarrete, en by som är känd för sin vackra keramikkonst och vinframställning. Kullarna du passerar bjuder på fina vyer över vinfälten, särskilt i september när det skördas för fullt.

Du cyklar genom landskap som är fyllda med enorma spannmålsfält och vinodlingar. Dessa områden brukar skämtsamt kallas för ”Europas matkammare”. Du passerar också den charmiga byn Azofra. Idag är målet Santo Domingo de la Calzada, en idyllisk och historisk småstad i Rioja Alta. Den välbevarade historiska stadskärnan, många restauranger med utsökt mat och atmosfären lockar besökare året runt. Om du väljer att tillbringa en extra natt här kan du uppleva det världsberömda klostret som ligger i närheten. Spain is More kan hjälpa till med att arrangera en utflykt.

Distans: 51 Km

HÖJDPROFILm
Sto. DomingoLogroño
Dag 5.- Sto. Domingo - Burgos 75 Km

På dagens etapp cyklas det vidare in i regionen Kastilien och León. Härifrån och resten av vägen till León kommer du att cykla på Meseta-platån som nästan sträcker sig till Madrid i söder och Astorga i väst. Nästa större by är Belorado, belägen vid foten av en höjd där ruinerna av ett eremitboende och mystiskt slott fortfarande vaktar omgivningarna.

Dagens etapp passerar flera intressanta monument såsom kyrkan Virgen de la Peña som karvats ut ur klipporna, samt några slottsruiner placerade på strategiska platser. Man cyklar i fina bergsmiljöer i ett bördigt skogsområde där det rinner många små bäckar.

I Atapuerca, strax innan Burgos, finns en av världens viktigaste arkeologiska platser. Här har man hittat ett av de äldsta skeletten, liksom många andra förhistoriska föremål. Dessa finns utställda på museet Evolución Humana i Burgos - som erbjuder ett spännande och lärorikt besök.

Burgos grundades år 884 och dess historiska arv är rikt och omfattande. Staden är fylld av sevärdheter där den gotiska katedralen, som blev ett Unesco-världsarv 1984, är kronjuvelen. I den gamla staden råder en skön atmosfär med många trevliga barer och små torg. Parkera cykeln för en stund och koppla av med ett glas rött och himmelska pinchos.

Distans: 75 Km

HÖJDPROFILm
BurgosSto. Domingo
Dag 6.- Burgos - Frómista 65 Km

Du fortsätter på Mesetan (höghöjdsplatån) i ett glesbefolkat jordbruksområde där du bara följs av din egen skugga - samt kanske av en del andra pilgrimer… Upplev medeltida byar där Camino-leden passerat sedan urminnes tider.

En dag utan skugga eller skydd från träden. Ibland kan det vara påfrestande sol, piskande regn, hård vind eller det mest fantastiska vår-, sommar- eller höstvädret. Man kan aldrig veta och utan träd på Mesetans flacka terräng går det inte att gömma sig undan vädret. Omkring Castrojeriz cyklar man uppför en backe med fina vyer. Blicka ut över ”Tierra de Campos” - ett ”land” med stor stolthet över sitt spannmål, storkar, duvflockar och värdefulla konstskatter.

Obs! Etappen kan delas upp om den verkar vara för lång. Sträckan mellan Burgos och León kan därmed delas in i fyra etapper efter önskemål.

Distans: 65 Km

HÖJDPROFILm
FromistaBurgos
Dag 7.- Frómista - Sahagún 59 Km

Liknande gårdagens etapp med samma miljö och några mindre byar där du kan uppleva ”det ursprungliga Spanien”. Platser där tiden verkar ha stått still och lokalbefolkningen äger en lång jordbrukstradition. Dagens kulturella skatt är Santa María la Blanca-kyrkan, som en gång i tiden tillhörde tempelriddarna.

Rutten fortsätter genom ändlösa jordbruksfält tills du når Sahagún, vilket är ett viktigt ”pilgrimsnäste” med intressanta kloster, kyrkor och en underbar romersk bro.

Distans: 59 Km

HÖJDPROFILm
SahagunFromista
Dag 8.- Sahagún - León 55 Km

Spannmål, majs, solros och många andra grödor färgar landskapen. Man ser storkar i de gamla kyrktornen, i luften svävar örnar mäktigt, denna etapp är underbart lantlig. Man passerar flertalet charmiga byar som förmodligen inte skulle existera om det inte var för El Camino.

Leden följer en rad träd som planterats längs vägen från Reliegos till Mansilla. Under resans gång lägger du säkerligen märke till de många ”källargrottor” som har huggits ut ur klipporna. De användes traditionsenligt för att låta vinet mogna. Idag är dessa ett vanligt utflyktsmål, många tar med sig en matsäck full med lokala delikatesser och spenderar en lugn stund här med släkt och vänner.

De första kilometerna efter Mansilla är ganska flacka. Senare blir terrängen mer kuperad och på toppen av den sista kullen framför León, bjuds man på vacker utsikt över staden med den stora katedralen i mitten. Den fungerar som riktmärke de sista kilometrarna till centrum.

Den gamla romerska regionala huvudstaden är en av de viktigaste städerna på pilgrimsleden. Stadens medeltida betydelse återspeglas i monument som den storslagna katedralen och magnifika San Marcos samt San Isidro - där flera forntida kungar och drottningar ligger begravda. Den gamla stadskärnan är fylld av tapasbarer, mysiga torg och härligt folkliv. Här kan många pilgrimer ses stappla omkring på ömma fötter.

Distans: 55 Km

HÖJDPROFILm
LeónSahagún
Dag 9.- León - Astorga 50 Km

Du lämnar León över den vackra romerska bron som ligger precis efter Parador-hotellet San Marcos. De första 8 kilometrarna går igenom Leóns industriområden och sedan efter en större väg. Lyckligtvis finns det en mycket lugnare och vackrare led som Span is More kommer att tipsa dig om. Väljer man denna etapp cyklar man igenom en antal små byar långt bort från landsvägen. Den alternativa rutten möter Camino-leden igen i Hospital de Órbigo.

En av höjdpunkterna är den romerska stenbron i Hospital de Órbigo. Denna etapp är relativt lätt och går huvudsakligen på stora slätter. Innan man anländer till Astorga kan man skymta bergen i horisonten - som senare kommer att korsas. 

Astorga är en charmig och viktig stad med sevärdheter som Gaudís biskopspalats och en imponerande katedral. Besök den gamla stadskärnan och prova på en lokal specialitet: Cocido Maragato (en mustig gryta). I guideboken tipsar vi om bra restauranger!

Distans: 50 Km

HÖJDPROFILm
AstorgaLeón
Dag 10.- Astorga - Molinaseca 46 Km

Redan några kilometer efter Astorga börjar landskapen förändras och övergå till mer kuperade. Man passerar flera charmiga småbyar och det berömda järnkorset (Cruz de Hierro), där lämnar pilgrimerna traditionsenligt ifrån sig en medburen sten som symboliserar en börda man bär på och nu släpper. Rabanal del Camino, ditt mål för dagen, är en inbjudande stad med restauranger, kaféer, barer och en härlig pilgrimsatmosfär.

Distans: 46 Km

HÖJDPROFILm
MolinasecaAstorga
Dag 11.- Molinaseca - Vega de Valcarce 51 Km

Dagens etapp passerar staden Ponferrada med sin berömda tempelriddarborg (Castillo de los Templarios). Ponferrada har 60 000 invånare, är ett viktigt stopp på El Camino och känd för sina stora järn- och kolgruvor.

Du fortsätter till den medeltida byn Cacabelos som är en gång var ett viktigt stopp på Camino-leden, idag är den mest känd för sina många vingårdar i El Bierzo-området. På cykel finns det goda möjligheter att besöka ett par Bodegor (vingårdar) som ligger utspridda runt omkring leden. Villafranca del Bierzo är ett av de trevligaste Camino-stoppen, omgiven av vinrankor i El Bierzo som har etablerat sig som ett av Spaniens bästa vinområden. Byn är känd som ”det andra" eller ”det lilla" Santiago.

Efter Villafranca börjar klättringen (resans tuffaste) uppåt till bergsbyn O’Cebreiro, de jobbigaste kilometrarna sparas dock till morgondagen. I Vega de Valcarse stannar och övernattar du.

Förslag; Om man önskar att besöka och uppleva både Ponferrada, Cacabelos, Villafranca och en Bodega eller två, rekommenderas en övernattning i Villafranca del Bierzo (Molinaseca - Villafranca del Bierzo: 29 km). Nästa övernattning blir i sådana fall i O'Cebreiro (Villafranca del Bierzo - O'Cebreiro: 28 kuperade km).

Distans: 51 Km

HÖJDPROFILm
Vega de ValcarseMolinaseca
Dag 12.- Vega de Valcarse - Sarria 47 Km

Dagen börjar med den tuffaste stigningen mellan León och Santiago. Etappen fortsätter uppåt i skuggan av löv, ek och kastanjeträd till bergsbyn O’Cebreiro. Denna vackra byn är mestadels byggd i sten och har många runda, karakteristiska byggnader med halmtak (Pallozas). Att nå byn innebär en rätt så tuff stigning men den är väl värd alla höjdmeter. Dimman ligger ofta tät, men har man tur kanske man cyklar förbi en klar dag och bjuds då på storslagna vyer.

Efter O’Cebreiro är terrängen fortsatt kuperad med de största stigningarna ligger nu bakom dig. Du passerar också många Hórreos (ett slags härbre), en fristående byggnad i trä eller i sten, placerad på stolpar för att skydda mot fukt- och skadedjur. Man märker även en förändring i klimatet när Atlantens svalare vindar sveper in och vädret kan växla snabbare. Trots namnet på byn Tricastela (tre slott) finns tyvärr inget av dessa kvar. Kalksten som användes för att bygga den mäktiga katedralen i Santiago kommer från ett stenbrott i närheten av byn.

Två rutter fortsätter till Sarria, vi rekommenderar att man tar den längre leden förbi det benediktinska klostret Samos - ett av de äldsta i västvärlden. Härifrån är det sedan fint att cykla genom skogsområden till dagens slutmål Sarria.

Sarria är en stad på cirka 13 000 invånare, med alla tänkbara servicefaciliteter som ligger drygt 100 km bort från katedralen i Santiago.

Distans: 47 Km

HÖJDPROFILm
SarriaVega de Valcarse
Dag 13.- Sarria - Palas de Rei 47 Km

Galicien är en av de vackraste regionerna i Spanien, både när det gäller natur och traditioner. På dagens etapp kan du uppleva detta på nära håll. Det är som i en saga, du cyklar harmoniskt igenom frodiga skogar, på gräsbevuxna ängar, bredvid fruktträdgårdar och genom enkla stenbyggda byar.

Terrängen planar ut sig men är ändå kuperad under vissa sträckor. Området är vackert, frodigt och optimismen över att slutmålet närmar sig börjar övervinna den fysiska ansträngningen. På små stigar och landsvägar når du tillslut Palas de Rei, en by med cirka 2000 invånare som har en spännande historia att förtälja.

Distans: 47 Km

HÖJDPROFILm
Palas de ReiSarria
Dag 14.- Palas de Rei - Santiago 69 Km

Terrängen liknar de senaste dagarnas cykling. En typisk dag på Camino de Santiago-leden med rullande gröna kullar, betande boskap, stenmurar och små romanska kyrkor. Cykla harmoniskt och insup sträckans historiska arv. Det råder en mycket god och positiv atmosfär längs med leden. De pilgrimer du stöter på är alla glada och lättade då målet är inom nära räckhåll. Önskar du en kortare etapp kan denna enkelt delas upp. Eventuellt med övernattning i O Pedrouzo/A Rúa, med ca 20 km kvar till Santiago.

Stort grattis, du har klarat en stor utmaning och uppnått ett beundransvärt mål! Nu är det dags för ett antal traditionella pilgrimsritualer. Först och främst, glöm inte att stämpla din sista ”Sello” i pilgrimspasset.

Njut av Santiago de Compostelas katedral och förtrollande stadskärna som är ett Unesco-världsarv. Kullerstensgatorna är kantade av historiska byggnader, museum, torg och har ett bra matutbud. Sätt dig ner på en terrass, beställ in din lokala favorit och bearbeta alla nya intryck från ditt Camino de Santiago på cykel.

Distans: 69 Km

HÖJDPROFILm
SantiagoPalas de Rei
Dag 15.- Santiago de Compostela till Finisterre (dagsutflykt)

Att avsluta sin pilgrimsresa i Finisterre är ett måste! Dagsutflykten, som ingår i priset, går med minibuss och engelskspråkig guide från Santiago till Finisterre på morgonen, åter tillbaka på eftermiddagen.

Utanför den dramatiskt vackra och legendariska kusten "Costa de la Muerte" (dödens kust) har många skepp förlist på de lömska reven. Kusten besitter en slags rå och naturlig skönhet som måste upplevas på plats. På den västligaste punkten ligger Finisterre, känd som ”världens ände” av romarna. För många pilgrimer är detta en symbolisk plats att avsluta sin pilgrimsfärd på. Kanske kan man hitta en strand där man finner snäckskalet som är själva symbolen för Camino de Santiago - en minnesvärd souvenir att ta med sig hem efter en lyckad pilgrimsvandring!

Kvällen spenderas på egen hand i Santiago de Compostela.

Dag 16.- Hemfärd från Santiago

Hemresa från Santiago de Compostelas flygplats.

Andra liknande resor

Se alla Camino-pilgrimsfärder

Vad säger våra kunder

Läs våra gästers rekommendationer

Vår blogg

Se fler blogginlägg