Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

4.9

De tre vise männen - den magiska högtiden är här!

De tre heliga konungarna är en av Spaniens största och populäraste traditioner. I många fall får barnen inte sina presenter av jultomten utan av de tre vise männen.

2022-12-20

Enligt den spanska traditionen är det “Los Reyes Magos” som ger julklapparna till barnen den 6 januari. Enligt den kristna traditionen var det den dagen då Melker, Kasper och Baltsar kom för att besöka det nyfödda Jesusbarnet med gåvor i form av guld, rökelse och myrra. I Spanien väntar alla barn spänt på att de tre heliga kungarna äntligen ska anlända. Någon gång under natten mellan 5 och 6 januari kommer de med gåvor till de barn som uppfört sig bra under året.

Önskelistor

Först och främst måste barnen skriva en önskelista. Dessa kan skickas med brev via posten eller levereras personligen till de tre heliga kungarna när de anländer med pompa och ståt i en stor parad - som anordnas över hela Spanien den 5:e Januari. Breven kan också lämnas "i de kungliga postboxarna” som finns tillgängliga i varje stadscentrum fram till den 5:e. Barnen tillfrågas om de har uppfört sig ordentligt i skolan och hemma - stygga barn får ett stycke kol i stället för presenter. Men det är faktiskt ett “sött” straff eftersom kolet är gjort av socker.

Cabalgata de Reyes - den stora paraden

Traditionen börjar officiellt den 5e januari med Cabalgata de los Reyes Magos, den stora paraden som hålls över hela landet för att fira kungarnas ankomst. De tre vise männen är omgivna av dansare, musiker, betjänter och kastar glatt karameller till barnen från kamelerna eller uppifrån vagnarna. De lite större städerna har sin egen parad, varav den största hålls i Madrid där över 100.000 personer samlas varje år för att välkomna kungarna.

Innan barnen går till sängs den 5e januari förväntas de ställa ut en  rengjord sko på en trappa eller fönsterbläck. De ställer också fram lite godis, tårta och champagne till kungarna- och gräs, morötter, mjölk eller annat för kamelerna. Nästa morgon hoppar barnen glatt upp ur sängen för att se om presenterna kommit och om kungarna har ätit av det som ställts fram. Och sedan börjar presentöppningen!

Roscón de Reyes

En annan viktig tradition efter presentöppningen är frukosten där man äter bakelsen "Roscón de Reyes", en smarrig, rund tårta med karamelliserad frukt på toppen. Frukterna symboliserar ädelstenarna på de tre heliga kungarnas klädsel. Inuti tårtan finns två plastfigurer: kungen och fabadabönan. Den som får tårtbiten med kungen blir "kung av sällskapet" och kommer få njuta av ett år fyllt med lycka. Den som olyckligtvis får bönan måste betala för nästa års tårta.

Ytterligare ett lotteri

För den som inte blev miljonär på El Gordo, Spaniens stora jullotteri som drar igång den 22e december, får man nu en chans till med el Niño den 6e januari - med en prispott på 700 miljoner euro!

I andra länder har juldekorationen sedan länge packats ner och vardagen har åter tagit form. I Spanien fortsätter julfirandet enda fram till den 6e januari och avslutats med denna fina tradition. Dagen därpå, den 7e januari, börjar den stora vinterrean. Även om Papa Noel (jultomten) blivit allt populärare de senaste åren, är fortfarande de tre vise männen den viktigaste jultraditionen!

¡Felices Reyes!

Tillbaka