ES: (+34) 518 888 465
UK: (+44) 020 81 44 37 11
USA: (+001) 347 480 1050
IRELAND: (+353) 766 805 902
DA: (+45) 36 98 08 63
DE: (+49) 1573 5992844
SE: (+46) 844 68 10 14
BE: (0032) 380 809 30
NL: (+31) 858 883 565
NORGE: (+47) 239 607 02
E:info@spainismore.com
Min resa

Camino del Norte på cykel (Gijón-Santiago)

(Cykeletapper 11-16): 9 dagar, 347 km fantastisk cykelresa längs den gröna kusten. Inkl. flyg t/r, cykelutrustning, m.m.

En härlig och varierad cykelresa längs den norra leden, Camino del Norte. Denna resa är utgår ifrån Atlantstaden Gijóns gamla stadskärna, som är fylld av tapasrestauranger och spansk livsglädje.

Härifrån fortsätter leden längs med Norra Spaniens dramatiskt vackra kust och passerar några av de pittoreskaste fiskebyarna du kan föreställa dig. Njut av några av Spaniens mest fascinerande stränder, speciellt den berömda ”katedralstranden” Playa de las Catedrales - transport till och från den är inkluderad i resan.

Området man cyklar i är glesbefolkat och extremt charmigt. De inbjudande byarna, naturen och den rika kulturen erbjuder en oförglömlig semesterupplevelse på cykel. Efter Ribadeo svänger leden söderut, in i landet och terrängen blir mer kuperad innan man slutligen anländer i pilgrimsstaden Santiago de Compostela.

Under denna pilgrimsresa på cykel upplevs etapperna 11-16 av totalt de 16 som utgör Spain is Mores pilgrimsresa på cykel till Santiago.

Om etappfördelningen verkar för påfrestande kan en alternativ etappfördelning se ut som följande:

Dag 1: 48 km.

Dag 2: 47 km.

Dag 3: 55 km (de tre första etapperna kan delas upp i 4).

Dag 4: 32 km.

Dag 5: 43 km.

Dag 6: 47 km.

Dag 7: 34 km.

Dag 8: 40 km.

Camino del Norte
 • Pris
  Från 13.900 SEK/pers.
 • Km
  347
 • Dagar
  9 dagar / 8 nätter
 • Svårighet
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  ? OBSERVERA: Ingenstans, inte på något sträcka av el Camino, kommer det att finnas branta klippor alldeles intill leden!

  1: Väldigt lätt. Platt och utan signifikanta höjningar. Bra och normalt breda vägar.

  2: Lätt. Lite kuperat. Bra och normalt breda vägar.

  3: Medium. Kuperat med backar, eventuellt med längre avstånd mellan serviceställen / städer. Bra, ibland smala stigar.

  4: Medium/Svår. Längre, branta stigningar, kanske med få serviceställen / städer. Bra, ibland smala stigar.

  5: Svår.Stora höjdskillnader, eventuellt med få serviceställen. Mycket kuperat. Bra, ibland smala stigar.
Beskrivning

De första etapperna efter Gijón/Avilés är småkuperade med stigningar över 2 till 3 km. Därefter följer djupa dalar med gröna betesmarker, floder och sjöar. Motvinden kan göra sträckan tung medan medvinden kan göra den till en riktig fröjd.

Etapplängderna är uppdelade så att svårighetsgraden hålls till lätt/moderat - de mera kuperade etapperna är således kortare än de flacka. Stigningarna är inte ”bergsbranta" men kan ibland vara långa och krävande. Servicefunktionerna är generellt sätt bra.

Möjlighet för etappuppdelning: Ja (se etappbeskrivningarna).

Mer information om Gijón - Ribadeo

Efter Ribadeo lämnar man kusten och kommer inte att se havet något mer efter denna punkt. Kasta en sista blick och njut av Atlantens otämjda krafter. Härefter är terrängen relativt lättgången, med flacka landskap där stigningarna vanligtvis är lite kortare.

Denna del av Camino del Norte går igenom ett glesbefolkat område och erbjuder ett antal spännande möten. Städerna och i synnerhet traditionerna, kommer att överraska dig och bjuda på minnesrika upplevelser.

Stillheten upphör i Arzúa där Camino del Norte och Camino Francés sammanstrålar. Resterande väg till Santiago finns det gott om pilgrimer längs med leden. Servicefunktionerna är begränsade, men varje dag går rutten igenom städer/byar med nödvändiga faciliteter.

Möjlighet för etappuppdelning: Ja, ibland (se etappbeskrivningarna).

Mer information om Ribadeo - Santiago de Compostela

Detaljerad resplan
Detaljerad resplan (Visa alla dagar )
Dag 1.- Ankomst i Gijón

Ankomst till vackert belägna hamnstaden Gijón. Den har nästan 300 000 invånare, en lång strandpromenad och en livlig gammal stadskärna - där Asturiens naturliga äppelcider vanligtvis flödar… I Gijón rekommenderas det att tillbringa en extra natt om du vill shoppa, äta goda tapas, uppleva spanskt folkliv, sola på stranden och mycket mer.

Dag 2.- Gijón - Cudillero48 Km

Dagens första kilometrar går igenom förorter men relativt snabbt befinner du dig åter på de gröna kullarna som karakteriserar området. Leden följer i början inte kusten utan tar en ganska rak väg från Gijón till Avilés

Staden Avilés på vägen är främst känt för sitt kulturcentrum, som designades av den berömda brasilianska arkitekten Oscar Niemeyer. Man har också en mycket fin gammal stadsdel.

Under dagens och de kommande dagarnas etapper kommer du att cykla med den blåa Atlanten på höger sida. Den klippiga kustlinjen är svårtillgänglig men ibland öppnar den upp sig med långa vita sandstränder. Man passerar också en rad vackra fiskebyar som är populära semesterorter.

Cudillero är en sagolik fiskeby som liksom klamrar sig fast på en bergsvägg. Den är precis som man kan föreställa sig med färgglada fönsterluckor, ljuvlig havsdoft, kullerstensgator, små torg och pensionärer som sitter och skvallrar om dagens händelser.

Distans: 48 Km

Dag 3.- Cudillero - Luarca47 Km

Du lämnar Cudillero bakom dig och fortsätter på väl markerade stigar och korsar flera vattendrag. Idag passerar man många små dalar (Ballotas), terrängen är relativt kuperad och samtidigt en av de finaste mellan Avilés och Ribadeo.

När du når Luarca, innan du kommer ner till hamnen, rekommenderar vi att gå till eremitboendet Nuestra Señora la Blanca som från en liten halvö vackert ståtar ut över havet. I Luarca kan man besöka kvarteret Cambaral vid fiskehamnen, kyrkogården och kyrkan Santa Eulalia.

Distans: 47 Km

Dag 4.- Luarca - Ribadeo55 Km

Under dagen säger du farväl till Asturien och hej till Galicien. Du har två möjligheter att välja på: fortsätta längs kusten eller ta den officiella leden som går längre inåt landet. I Spain is Mores guidebok ger vi tips på vilken av dem du kan/bör välja.

Väl i Ribadeo befinner du dig endast 10 km bort från en av världens mest unika stränder: Playa de las Catedrales (se bild). Vår resa inkluderar transport till och från stranden efter att du anlänt till ditt hotell. Spendera eftermiddagen här och njut av detta naturens under, vi har planerat så besöket sker under en lågvatten period - då den är som allra vackrast.

Distans: 55 Km

Dag 5.- Ribadeo - Vilalba75 Km

Du lämnar nu kustens byar och fortsätter in mot höglandet. Terrängen byter skepnad och leden stiger ca 300 höjdmeter. Släng en sista blick mot Atlanten och säg farväl för denna gång. Du fortsätter in mot ett mera okänt Spanien där jordbrukssamhällen avlöses av småstäder. Om det inte vore för El Camino skulle du nog vara årets enda turist i dessa områden. En intressant, mer personlig och annorlunda del av leden tar vid här.

Du passerar Mondoñedo som har en av de vackraste katedralerna i Norra Spanien - staden är dessutom hem till en rad intressanta kloster. Galicien är på många sätt annorlunda Asturien, en av de mest visuella skillnaderna är de många "Hórreos" som kan ses överallt. Dessa gamla ”härbren” kommer ständigt påminna dig om att du befinner dig på galicisk mark.

Slappna av och cykla på i lugn takt. Dagen avslutas med en övernattning på Vilalbas vackra Parador-hotell. Vilalba är en större stad med ett bra kulinariskt utbud, passa på att njuta lite extra för imorgon fortsätter du ut på landsbygden igen.

Distans: 75 Km

Dag 6.- Vilalba - Sobrado58 Km

Ca 10 km in på dagens etapp lämnar du motorvägen du korsat flera gånger tidigare och fortsätter in i ett glest befolkat jordbrukslandskap. Under dagen kommer du stöta på en rad idylliska och harmoniska stenbyar. Du cyklar vidare genom skogar, på fält och öppna slätter. Dagens kulturella skatt är klostret Santa María i Sobrado.

Distans: 58 Km

Dag 7.- Sobrado - Santiago de Compostela64 Km

Du fortsätter på bra väger. Camino del Norte sammanstrålar med Camino Francés i Arzúa och du kommer se betydligt mer aktivitet på leden. Du kommer garanterat att träffa på många nyfikna pilgrimer som vill höra mer om hur den norra kuststräckan varit.

El Camino närmar sig sitt slut och detta märks tydligt på atmosfären. De pilgrimer du stöter på längs med vägen är alla glada och lättade då målet är inom nära räckhåll. Leden går igenom vackra Eukalyptusskogar som erbjuder en skön skugga.

Stort grattis, du har klarat en stor utmaning och uppnått ett beundransvärt mål! Nu är det dags för ett antal traditionella pilgrimsritualer (se mer i guideboken). Först och främst, glöm inte att stämpla din sista ”Sello” i pilgrimspasset.

Njut av Santiago de Compostelas katedral och förtrollande stadskärna som är ett Unesco-världsarv. Kullerstensgatorna är kantade av historiska byggnader, museum, torg och har ett utomjordiskt bra matutbud. Sätt dig ner på en terass, beställ in din lokala favorit och bearbeta alla nya intryck från ditt cykel-camino! 

Distans: 64 Km

Dag 8.- Santiago de Compostela till Finisterre (dagsutflykt)

Att avsluta sin pilgrimsresa i Finisterre är ett måste! Dagsutflykten, som ingår i priset, går med minibuss och engelskspråkig guide från Santiago till Finisterre på morgonen, åter tillbaka på eftermiddagen.

Utanför den dramatiskt vackra och legendariska kusten "Costa de la Muerte" (dödens kust) har många skepp förlist på de lömska reven. Kusten besitter en slags rå och naturlig skönhet som måste upplevas på plats. På den västligaste punkten ligger Finisterre, känd som ”världens ände” av romarna. För många pilgrimer är detta en symbolisk plats att avsluta sin pilgrimsfärd på. Kanske kan man hitta en strand där man finner snäckskalet som är själva symbolen för Camino de Santiago - en minnesvärd souvenir att ta med sig hem efter en lyckad pilgrimsvandring!

Kvällen spenderas på egen hand i Santiago de Compostela

Dag 9.- Hemfärd

Hemresa från Santiago de Compostela.

 
Vad ingår i denna resa?

Från 13.900 SEK/pers. Per person i dubbelrum

Enkelrumstillägg:2.100 SEK

Inkluderar
 1. 8 nätter i dubbelrum inkl. frukost på charmiga hotell noga utvalda för sin kvalitet, läge och service. Alltid med eget badrum/toalett.
 2. Flyg t/r från Köpenhamn/Stockholm/Göteborg till Avilés eller likn., retur från Santiago de Compostela - inkl. ett incheckat bagage p.p.*
 3. Spain is Mores omfattande reseguide med vägbeskrivningar, rekommendationer, lokala tips och mycket mer (en bok per 4 personer).
 4. Utflykt till katedralstranden "Playa de las Catedrales".
 5. Cykelhyrning (mountainbike)
 6. Bagagetransport från hotell till hotell på cykeldagarna. 
 7. Pilgrimspasset.
 8. Guidad tur till Finisterre (sista dagen).
 9. 24/7 nödnummer under resan.
 10. Skatter och avgifter.
 11. *Om inte annat anges i erbjudandet. Bagagevikt beror på det enskilda flygbolagets villkor (vanligtvis mellan 20 och 23 kg). Avgift kan tillkomma vid flygning från/till andra flygplatser. 
Ingår ej
 1. Korta buss- och taxi transporter, t.ex. från flygplats till lokal buss- eller järnvägsstation.
 2. Transport från boendet i Santiago till flygplatsen (taxi ca 20€ - buss ca 5€). Busstider och busshållplatser framgår i vårt guidematerial.
Valfritt
 1. Gör ditt Camino ännu mer personligt: stanna längre, dela upp etapper, lägg till berikande upplevelser, m.m. Vänligen fråga oss, vi hjälper dig mer än gärna! 
 2. Förlängning av resan i Gijón, Santiago de Compostela eller andra städer kan anordnas.
 3. I priset ingår en av Spain is Mores reseguide per var fjärde resenärer. Lägg gärna till ytterligare en bok vid beställningstillfället. Pris: 20€/st eller 30€/st om det är mindre än 6 veckor till avresa.
 4. Avbeställningsförsäkring: 6% av resans totala kostnad (kan läggas till vid bokningen).

Se våra gästers omdömen

Lägg till oförglömliga upplevelser till din resa
Webbkarta| Hur man bokar| Frågor| Länkar| Resevillkor| Juridiska villkor| Kontakt Betala med: Pago seguro con tarjeta de crédito / débito y Paypal