ES: (+34) 518 888 465
UK: (+44) 020 81 44 37 11
USA: (+001) 347 480 1050
IRELAND: (+353) 766 805 902
DA: (+45) 36 98 08 63
DE: (+49) 3222/1098400
SE: (+46) 844 68 10 14
BE: (0032) 380 809 30
NL: (+31) 858 883 565
NORGE: (+47) 239 607 02
E:info@spainismore.com
Min resa

De tre vise männen - den magiska högtiden är här!

Fecha: 2019-01-05

De tre heliga konungarna är en av Spaniens största och populäraste traditioner. I många fall får barnen inte sina presenter av jultomten, utan av de tre visa männen.

Enligt traditionen i Spanien är det “Los Reyes Magos” som ger julklapparna till barnen den 6 januari. Enligt den kristna traditionen var det den dagen då Melker, Kasper och Baltsar kom för att besöka det nyfödda Jesusbarnet med gåvor i form av guld, rökelse och myrra. I Spanien väntar alla barn spänt på att de tre heliga kungarna äntligen kommer. Någon gång under natten mellan 5 och 6 januari anländer de med gåvor till de barn som uppfört sig bra under året.

Önskelistor

Först och främst måste barnen skriva en önskelista. Dessa kan skickas med brev via posten eller levereras personligt till de tre heliga kungarna när det anländer med pompa och ståt i en stor parad - som anordnas över hela Spanien den 5 Januari. Breven kan också lämnas "i de kungliga postboxarna” som finns tillgängliga i varje stadscentrum fram till den 5:e. Barnen frågas om de har uppfört sig ordentligt i skolan och hemma - stygga barn får ett stycke kol istället för presenter. Men det är faktiskt ett “sött” straff eftersom kolet är gjort av socker.

Cabalgata de Reyes - den stora paraden

Traditionen börjar officiellt den 5 januari med Cabalgata de los Reyes Magos, den stora paraden som hålls över hela landet för att fira kungarnas ankomst. De tre visa männen är omgivna av dansare, musiker, betjänter och kastar glatt karameller till barnen från kamelerna eller uppifrån vagnarna. Varje lite större stad har sin egen parad, varav den största hålls i Madrid där över 100.000 personer samlas varje år för att välkomna kungarna.

Innan barnen går till sängs den 5 januari förväntas de ställa ut en väl rengjord sko på en trappa eller fönsterbänk. De lämnar också framme lite godis, tårta, och champagne för kungarna - och gräs, morötter, mjölk eller annat för kamelerna. Nästa morgon hoppar barnen glatt ut ur sängen för att se om presenterna kommit och om kungarna har spisat på det som ställts fram. Och sedan börjar presentöppningen…!

Roscón de Reyes

En annan viktig tradition, efter presentöppningen, är frukosten där man äter bakelsen "Roscón de Reyes", en smarrig rund tårta med karamelliserad frukt på toppen. Frukterna symboliserar ädelstenarna på de tre heliga kungarnas klädsel. Inuti tårtan finns två plastfigurer: kungen och fabada-bönan. Den som får tårtbiten med kungen blir "kung av sällskapet" - och kommer få njuta av ett år fyllt av lycka. Den som olyckligtvis får bönan måste betala för nästa års tårta.

Ytterligare ett lotteri

För den som inte blev miljonär på El Gordo, Spaniens stora jullotteri som drar igång julen den 22 december, får man nu en till chans med el Niño den 6 januari - med en prispool på 700 miljoner euro!

I andra länder har juldekorationen sedan länge packats ner och vardagen har åter tagit form. I Spanien fortsätter julfirandet ända fram till 6 januari och avslutats med denna fina tradition. Dagen därpå, den 7:e januari, börjar den stora vinterrean. Även om Papa Noel (jultomten) blivit vanligare de senaste åren, är fortfarande de tre vise männen den viktigaste jultraditionen!

¡Felices Reyes!

Tillbaka

Våra populäraste resor i Norra Spanien


Camino Portugués (Porto-Santiago)

Camino Portugués (Porto-Santiago)

Från 13.490 /pers.

Läs mer
Camino Francés klassiker (León till Santiago)

Camino Francés klassiker (León till Santiago)

Från 13.500 /pers.

Läs mer
MTB-resa i Picos de Europa - upplev det okända Norra Spanien

MTB-resa i Picos de Europa - upplev det okända Norra Spanien

Från 12.200 /pers.

Läs mer
Längs El Camino med cykel (León-Santiago)

Längs El Camino med cykel (León-Santiago)

Från 12.000 /pers.

Läs mer

Anmäl dig till vårt blogg

Skapa ditt egna Camino de Santiago
Webbkarta| Hur man bokar| Frågor| Länkar| Resevillkor| Juridiska villkor| Kontakt Betala med: Pago seguro con tarjeta de crédito / débito y Paypal