Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

10 platser du MÅSTE besöka i norra Spanien

Norra Spanien erbjuder en buffé med intressanta platser att uppleva och njuta av. Nedan tipsar vi om 10 personliga favoriter som borde finnas med på allas bucketlist!

2023-05-11

1) San Sebastián, Baskien

San Sebastián (se bild ovan) ligger på en privilegierad plats i en turkosblå snäckskalsformad bukt, omgiven av stränder och skyddande berg. Ett gastronomiskt “mecka” mitt mellan hav och berg. Michelin-restauranger, pintxos-barer, härligt folkliv och många baskiska sevärdheter/traditioner har gjort staden till ett av Europas hetaste resmål.

2) San Juan de Gaztelugatxe, Baskien 

Drygt 2 timmar med bil från San Sebastián, utanför byn Bermeo återfinns den spektakulära halvön Gaztelugatxe. Den var inspelningsplats för Daenerys Targaryen's Dragonstone i den 7:e säsongen av Game of Thrones. 

3) Cíes-öarna, Galicien

Islas Cíes är en Atlantisk ö-grupp som vaktar mynningen av Vigos “fjord”. På öarna finner du paradisstränder, storslagen miljö med ett rikt djurliv och många vandringsleder. År 2007 blev stranden Rodas, som sammankopplar öarna Monteagudo och Montefaro, utnämnd till världens vackraste av en brittisk nyhetstidning. Sedan dess har öarna blivit oerhört populära. För att säkerställa en hållbar turism finns i skrivande stund en på begränsning på att endast 2200 personer får vistas på öarna dagligen. Se till att vara ute i god tid eller kontakta oss så hjälper vi dig att besöka dem.

4) Santiago de Compostela, Galicien

Santiago de Compostelas gamla stadskärna är ett Unesco-världsarv med historiska sevärdheter som lockar runt varje hörn. Gå gärna vilse i den gamla stadens mysiga gränder och ta in all dess skönhet och “pilgrimsatmosfär”. Att bara stå nedanför och begrunda den mäktiga katedralen är en upplevelse i sig själv. Dessutom äter man utomjordiskt bra, såväl som från Á la Carte-menyn till fantastiska tapas.

5) Comillas, Kantabrien

En dold liten pärla utanför Santander i Kantabrien. Här har de skapat en modernistisk rutt med nio minst sagt spektakulära byggnader. Kronjuvelen är Gaudís “blomsterhus” El Capricho, ett av hans tre verk utanför Katalonien (de andra återfinns i Astorga och León). Naturreservatet Oyambre med vacker havsmiljö och milsvida sandstränder ligger nära inpå.

6) Los Lagos de Covadonga, Asturien

Högt uppe i nationalparken Picos de Europa hittas dessa två smaragdgröna sjöar som passar utmärkt för en dagsutflykt. Ett virrvarr av vandringsleder utgår härifrån. Vyerna över de grönskande dalarna och snöklädda bergstopparna är vackra likt en tavla. På vägen upp efter den slingrande vägen kan man passa på att besöka grottorna, kapellet, statyn av kung Don Pelayo och basilikan där återerövringen av Spanien sägs ha påbörjats. 

7) Playa de las Catedrales, Galicien

"Katedralstranden" är ett naturfenomen utanför Ribadeo i Galicien. Under lågvatten framkommer intressanta klippformationer med naturliga bågar, magnifika klippor och grottor som tillsammans för tankarna till en mäktig katedral. Glöm inte att vara tillbaka i god tid innan högvattnet kommer in. ;-)

8) León, Kastilien och León

León är en 2000 år gammal stad. Den gamla stadsdelen kallas för Barrio Húmedo och är fylld av tapasbarer, liv och rörelse. I León får man dessutom en gratis tapa när man beställer något att dricka. Missa inte den gotiska katedralen, Gaudís Casa Botines, det gamla pilgrimssjukhuset San Marcos, Basilikan San Isidoro och mycket mer. Dessutom blev León utnämnd till “gastronomisk huvudstad” år 2018. Kan det blir bättre?

9) Cudillero, Asturien

En av de mest pittoreska fiskebyarna längs med den spanska nordkusten. Byn liksom klamrar sig fast på en klippa och är delvis insprängd i den lodräta bergsväggen. Den är precis så där vacker som man förställer sig att en typiskt spansk fiskeby är. Överallt finns färgglada hus, trånga gränder med kullerstensgator, små torg och fiskenät upphängda på tork. Det råder en magisk stämning och på fiskerestaurangerna äter man förträffligt. Ofta är det bästa alternativet dagens fångst. 

10) Laguardia, Rioja Alavesa

En vacker “vinby” i Rioja Alavesa. Laguardias ursprungliga namn var “Navarras försvar” till följd av sin strategiskt viktiga position. Den historiska bykärnan är omringad av en stadsmur från 1200-talet. Överallt syns den långa vintraditionen och i de flesta husen finns en källare som traditionellt användes för vinförvaring. Laguardia är omgiven av milsvida vinfält och en del vingårdar följer i Guggenheims fotspår som arkitektoniska mästerverk (Bodegas Ysios, Marques del Riscal, m.m.). Ett besök till en traditionell Bodega för att lära sig mer om vinets alla hemligheter, äta lokala delikatesser och självklart prova vinerna är en mysig och lärorik upplevelse.

 

Vill du besöka dessa platser? 

Det passar utmärkt att besöka dessa platser i kombination med en självguidad bilsemester. Med vår mycket goda lokalkännedom kan vi dessutom tipsa om många fler "smultronställen" att uppleva. 

Kontakta oss med dina önskemål så återkommer vi med ett personligt reseförslag inom 24 timmar.

Tillbaka