Esta web utiliza cookies propias y de terceros para el correcto funcionamiento del sitio y generar estadísticas de uso.
Al continuar con la navegación entendemos que da su consentimiento a nuestra política de cookies.

4.9

Längs El Camino på cykel (Pamplona-Santiago)

Längs El Camino på cykel (Pamplona-Santiago)

(Cykeletapper: 1-13): 16 dagar, 701 km historisk cykelresa från Pamplona till Santiago. Inkl. flyg t/r, cykelutrustning, m.m.

 • Från 16990 SEK/pers.
 • 701 Km
 • 16 dagar / 15 nätter dagar

Från 16.990 SEK/pers.Per person i dubbelrum

Enkelrumstillägg: 3.150 SEK

Inkluderar
 1. 15 nätter i dubbelrum inkl. frukost på charmiga hotell, noga utvalda för sin kvalitet, läge och service. Alltid med eget badrum/toalett.
 2. Flyg t/r från Köpenhamn/Stockholm/Göteborg till Madrid/Pamplona, retur från Santiago de Compostela - inkl. ett incheckat bagage p.p.*
 3. Cykeluthyrning.
 4. Spain is Mores omfattande reseguide med vägbeskrivningar, rekommendationer, lokala tips och mycket mer (en bok per 4 personer).
 5. Pilgrimspasset.
 6. Guidad tur till Finisterre (sista dagen).
 7. 24/7 nödnummer under resan.
 8. Skatter och avgifter.
 9. *Om inte annat anges i erbjudandet. Bagagevikt beror på det enskilda flygbolagets villkor (vanligtvis mellan 20 och 23 kg). Extra kostnad kan tillkomma om man flyger från annan flygplats än de ovan nämnda.
Ingår ej
 1. Transport från boendet i Santiago till flygplatsen (taxi ca 20€ - buss ca 5€). Busstider och busshållplatser framgår i vårt guidematerial.
 2. Transport från flygplatsen i Madrid/Pamplona till hotellet i centrum.
 3. Andra korta lokala transporter med taxi eller buss.
Valfritt
 1. Gör ditt Camino ännu mer personligt: stanna längre, dela upp etapper, lägg till berikande upplevelser, m.m. Vänligen kontakta oss, vi hjälper dig mer än gärna!
 2. I priset ingår en av Spain is Mores reseguide per var fjärde resenärer. Lägg gärna till ytterligare en bok vid beställningstillfället. Pris: 20€/st eller 30€/st om det är mindre än 6 veckor till avresa.
 3. Avbeställningsförsäkring: 6% av resans totala kostnad (kan läggas till vid bokningen).
Detaljerad resplan (Visa alla dagar )
Pamplona - Estella

Dagens största hinder är klättringen över Alto del Perdón (se bild). Om klättringen är för påfrestande finner du en omväg i vår guidebok. Trots detta rekommenderar vi att fullfölja uppför berget då vyerna väl där uppe är vidunderliga. Blicka tillbaka ut över Pamplona med Pyrenéerna i horisonten, vänder du dig sedan om syns de kommande dagarnas något enklare etapper. Trots att det finns mer stigningar på senare etapper är dessa inte lika krävande som den här.

Etappen fortsätter genom bl.a. den vackra gamla byn Puente de la Reina, som har en berömd romansk bro (drottningbron) där leden passerar. Några mindre men relativt hårda klättringar måste cyklas uppför, särskilt direkt efter Puente de la Reina. Rutten går längs med stora vinfält och små trädgårdsodlingar. Ta en liten paus och se om du kan besöka en vingård. Rutten kan läggas om så att den passerar en kyrka från 1200-talet.

Estella - Logroño

Estella är en historiskt viktig by som har en del besöksvänliga sevärdheter. Etappen börjar med en klättring innan terrängen så småningom flackar ut. Denna dag flyter nog lite enklare än de andra eftersom fritt rödvin serveras ur en fontän vid ett kloster precis utanför byn. Tänk på att du färdas med cykel. Under vägen finns ett antal bodegor som kan besökas - några har dessutom bra lunchrestauranger. När man kommer till byn Torres del Rio som är belägen på en höjd kan man utforska dess rika historia. Det är svårt att ta skydd undan solen idag så se till att komma iväg tidigt på morgonen.

Längs vägen finns flertalet charmiga byar som definitivt värd ett stopp. Cykelleden följer sällan vägen, men om du behöver hjälp, eller om du blir trött på grusvägarna, finns det alltid en landsväg i närheten som leder dig direkt till nästa stad.

Logroño är La Riojas största stad och ett centrum för gastronomi, kultur och härligt folkliv. Varje kväll står vintunnor uppradade längs med gatorna och folk njuter av gott Rioja-vin och läckra Pinchos. Gör som lokalbefolkningen och bege dig till Laurel-gatan för att testa en ”Champi” - vitlöksmarinerad svamp, stekt i rikligt med olivolja, serverad på ett litet bröd och toppad med en räka. En bra belöningen efter några dagars kämpande på cykeln. I Logroño, samt i omgivningarna finns många offentliga simbassänger, floder eller sjöar som man kan bada i. Läs mer om alla våra tips som vi samlat i den medföljande guideboken.

Logroño - Sto. Domingo

Du fortsätter in i naturparken La Grajeras vackra miljö. Snart är du åter ute på La Riojas landsbygd, omgiven av milsvida vinodlingar och små fruktträdgårdar. Du cyklar vidare till Navarrete, en by som är känd för sin vackra keramikkonst och vinframställning. Kullarna du passerar bjuder på fina vyer över vinfälten, särskilt i september när det skördas för fullt.

Du cyklar genom landskap som är fyllda med enorma spannmålsfält och vinodlingar. Dessa områden brukar skämtsamt kallas för ”Europas matkammare”. Du passerar också den charmiga byn Azofra. Idag är målet Santo Domingo de la Calzada, en idyllisk och historisk småstad i Rioja Alta. Den välbevarade historiska stadskärnan, många restauranger med utsökt mat och atmosfären lockar besökare året runt. Om du väljer att tillbringa en extra natt här kan du uppleva det världsberömda klostret som ligger i närheten. Spain is More kan hjälpa till med att arrangera en utflykt.

Sto. Domingo - Burgos

På dagens etapp cyklas det vidare in i regionen Kastilien och León. Härifrån och resten av vägen till León kommer du att cykla på Meseta-platån som nästan sträcker sig till Madrid i söder och Astorga i väst. Nästa större by är Belorado, belägen vid foten av en höjd där ruinerna av ett eremitboende och mystiskt slott fortfarande vaktar omgivningarna.

Dagens etapp passerar flera intressanta monument såsom kyrkan Virgen de la Peña som karvats ut ur klipporna, samt några slottsruiner placerade på strategiska platser. Man cyklar i fina bergsmiljöer i ett bördigt skogsområde där det rinner många små bäckar.

I Atapuerca, strax innan Burgos, finns en av världens viktigaste arkeologiska platser. Här har man hittat ett av de äldsta skeletten, liksom många andra förhistoriska föremål. Dessa finns utställda på museet Evolución Humana i Burgos - som erbjuder ett spännande och lärorikt besök.

Burgos grundades år 884 och dess historiska arv är rikt och omfattande. Staden är fylld av sevärdheter där den gotiska katedralen, som blev ett Unesco-världsarv 1984, är kronjuvelen. I den gamla staden råder en skön atmosfär med många trevliga barer och små torg. Parkera cykeln för en stund och koppla av med ett glas rött och himmelska pinchos.

Burgos - Frómista

Du fortsätter på Mesetan (höghöjdsplatån) i ett glesbefolkat jordbruksområde där du bara följs av din egen skugga - samt kanske av en del andra pilgrimer… Upplev medeltida byar där Camino-leden passerat sedan urminnes tider.

En dag utan skugga eller skydd från träden. Ibland kan det vara påfrestande sol, piskande regn, hård vind eller det mest fantastiska vår-, sommar- eller höstvädret. Man kan aldrig veta och utan träd på Mesetans flacka terräng går det inte att gömma sig undan vädret. Omkring Castrojeriz cyklar man uppför en backe med fina vyer. Blicka ut över ”Tierra de Campos” - ett ”land” med stor stolthet över sitt spannmål, storkar, duvflockar och värdefulla konstskatter.

Obs! Etappen kan delas upp om den verkar vara för lång. Sträckan mellan Burgos och León kan därmed delas in i fyra etapper efter önskemål.

Frómista - Sahagún

Liknande gårdagens etapp med samma miljö och några mindre byar där du kan uppleva ”det ursprungliga Spanien”. Platser där tiden verkar ha stått still och lokalbefolkningen äger en lång jordbrukstradition. Dagens kulturella skatt är Santa María la Blanca-kyrkan, som en gång i tiden tillhörde tempelriddarna.

Rutten fortsätter genom ändlösa jordbruksfält tills du når Sahagún, vilket är ett viktigt ”pilgrimsnäste” med intressanta kloster, kyrkor och en underbar romersk bro.

Sahagún - León

Spannmål, majs, solros och många andra grödor färgar landskapen. Man ser storkar i de gamla kyrktornen, i luften svävar örnar mäktigt, denna etapp är underbart lantlig. Man passerar flertalet charmiga byar som förmodligen inte skulle existera om det inte var för El Camino.

Leden följer en rad träd som planterats längs vägen från Reliegos till Mansilla. Under resans gång lägger du säkerligen märke till de många ”källargrottor” som har huggits ut ur klipporna. De användes traditionsenligt för att låta vinet mogna. Idag är dessa ett vanligt utflyktsmål, många tar med sig en matsäck full med lokala delikatesser och spenderar en lugn stund här med släkt och vänner.

De första kilometerna efter Mansilla är ganska flacka. Senare blir terrängen mer kuperad och på toppen av den sista kullen framför León, bjuds man på vacker utsikt över staden med den stora katedralen i mitten. Den fungerar som riktmärke de sista kilometrarna till centrum.

Den gamla romerska regionala huvudstaden är en av de viktigaste städerna på pilgrimsleden. Stadens medeltida betydelse återspeglas i monument som den storslagna katedralen och magnifika San Marcos samt San Isidro - där flera forntida kungar och drottningar ligger begravda. Den gamla stadskärnan är fylld av tapasbarer, mysiga torg och härligt folkliv. Här kan många pilgrimer ses stappla omkring på ömma fötter.

León - Astorga

Du lämnar León över den vackra romerska bron som ligger precis efter Parador-hotellet San Marcos. De första 8 kilometrarna går igenom Leóns industriområden och sedan efter en större väg. Lyckligtvis finns det en mycket lugnare och vackrare led som Span is More kommer att tipsa dig om. Väljer man denna etapp cyklar man igenom en antal små byar långt bort från landsvägen. Den alternativa rutten möter Camino-leden igen i Hospital de Órbigo.

En av höjdpunkterna är den romerska stenbron i Hospital de Órbigo. Denna etapp är relativt lätt och går huvudsakligen på stora slätter. Innan man anländer till Astorga kan man skymta bergen i horisonten - som senare kommer att korsas. 

Astorga är en charmig och viktig stad med sevärdheter som Gaudís biskopspalats och en imponerande katedral. Besök den gamla stadskärnan och prova på en lokal specialitet: Cocido Maragato (en mustig gryta). I guideboken tipsar vi om bra restauranger!

Astorga - Molinaseca

Redan några kilometer efter Astorga börjar landskapen förändras och övergå till mer kuperade. Man passerar flera charmiga småbyar och det berömda järnkorset (Cruz de Hierro), där lämnar pilgrimerna traditionsenligt ifrån sig en medburen sten som symboliserar en börda man bär på och nu släpper. Rabanal del Camino, ditt mål för dagen, är en inbjudande stad med restauranger, kaféer, barer och en härlig pilgrimsatmosfär.

Molinaseca - Vega de Valcarce

Dagens etapp passerar staden Ponferrada med sin berömda tempelriddarborg (Castillo de los Templarios). Ponferrada har 60 000 invånare, är ett viktigt stopp på El Camino och känd för sina stora järn- och kolgruvor.

Du fortsätter till den medeltida byn Cacabelos som är en gång var ett viktigt stopp på Camino-leden, idag är den mest känd för sina många vingårdar i El Bierzo-området. På cykel finns det goda möjligheter att besöka ett par Bodegor (vingårdar) som ligger utspridda runt omkring leden. Villafranca del Bierzo är ett av de trevligaste Camino-stoppen, omgiven av vinrankor i El Bierzo som har etablerat sig som ett av Spaniens bästa vinområden. Byn är känd som ”det andra" eller ”det lilla" Santiago.

Efter Villafranca börjar klättringen (resans tuffaste) uppåt till bergsbyn O’Cebreiro, de jobbigaste kilometrarna sparas dock till morgondagen. I Vega de Valcarse stannar och övernattar du.

Förslag; Om man önskar att besöka och uppleva både Ponferrada, Cacabelos, Villafranca och en Bodega eller två, rekommenderas en övernattning i Villafranca del Bierzo (Molinaseca - Villafranca del Bierzo: 29 km). Nästa övernattning blir i sådana fall i O'Cebreiro (Villafranca del Bierzo - O'Cebreiro: 28 kuperade km).

Vega de Valcarse - Sarria

Dagen börjar med den tuffaste stigningen mellan León och Santiago. Etappen fortsätter uppåt i skuggan av löv, ek och kastanjeträd till bergsbyn O’Cebreiro. Denna vackra byn är mestadels byggd i sten och har många runda, karakteristiska byggnader med halmtak (Pallozas). Att nå byn innebär en rätt så tuff stigning men den är väl värd alla höjdmeter. Dimman ligger ofta tät, men har man tur kanske man cyklar förbi en klar dag och bjuds då på storslagna vyer.

Efter O’Cebreiro är terrängen fortsatt kuperad med de största stigningarna ligger nu bakom dig. Du passerar också många Hórreos (ett slags härbre), en fristående byggnad i trä eller i sten, placerad på stolpar för att skydda mot fukt- och skadedjur. Man märker även en förändring i klimatet när Atlantens svalare vindar sveper in och vädret kan växla snabbare. Trots namnet på byn Tricastela (tre slott) finns tyvärr inget av dessa kvar. Kalksten som användes för att bygga den mäktiga katedralen i Santiago kommer från ett stenbrott i närheten av byn.

Två rutter fortsätter till Sarria, vi rekommenderar att man tar den längre leden förbi det benediktinska klostret Samos - ett av de äldsta i västvärlden. Härifrån är det sedan fint att cykla genom skogsområden till dagens slutmål Sarria.

Sarria är en stad på cirka 13 000 invånare, med alla tänkbara servicefaciliteter som ligger drygt 100 km bort från katedralen i Santiago.

Sarria - Palas de Rei

Galicien är en av de vackraste regionerna i Spanien, både när det gäller natur och traditioner. På dagens etapp kan du uppleva detta på nära håll. Det är som i en saga, du cyklar harmoniskt igenom frodiga skogar, på gräsbevuxna ängar, bredvid fruktträdgårdar och genom enkla stenbyggda byar.

Terrängen planar ut sig men är ändå kuperad under vissa sträckor. Området är vackert, frodigt och optimismen över att slutmålet närmar sig börjar övervinna den fysiska ansträngningen. På små stigar och landsvägar når du tillslut Palas de Rei, en by med cirka 2000 invånare som har en spännande historia att förtälja.

Palas de Rei - Santiago

Terrängen liknar de senaste dagarnas cykling. En typisk dag på Camino de Santiago-leden med rullande gröna kullar, betande boskap, stenmurar och små romanska kyrkor. Cykla harmoniskt och insup sträckans historiska arv. Det råder en mycket god och positiv atmosfär längs med leden. De pilgrimer du stöter på är alla glada och lättade då målet är inom nära räckhåll. Önskar du en kortare etapp kan denna enkelt delas upp. Eventuellt med övernattning i O Pedrouzo/A Rúa, med ca 20 km kvar till Santiago.

Stort grattis, du har klarat en stor utmaning och uppnått ett beundransvärt mål! Nu är det dags för ett antal traditionella pilgrimsritualer. Först och främst, glöm inte att stämpla din sista ”Sello” i pilgrimspasset.

Njut av Santiago de Compostelas katedral och förtrollande stadskärna som är ett Unesco-världsarv. Kullerstensgatorna är kantade av historiska byggnader, museum, torg och har ett bra matutbud. Sätt dig ner på en terrass, beställ in din lokala favorit och bearbeta alla nya intryck från ditt Camino de Santiago på cykel.